Важко влітку в кринолінах

07.05.2014
Важко влітку в кринолінах

Глядачі уявляють європейських заможних дам з позаминулого століття у виставлених предметах одягу на прогулянках або в побуті. (із сайта уmanufactura-art.com.)

Вони красувалися у цих платтях понад двісті років тому. Тугі корсети, важкі спідниці, тендітні капелюшки були у французькій моді з ХІХ ст. Пройшли щонайменше півтори сотні років, але сукні цих світських дам збереглися майже, як нові. Днями в арт-галереї «Мануфактура» відкрилася перша частина виставки Музею історії моди під назвою «Кринолін і турнюр». Тут можна побачити бальні та весільні сукні, аксесуари й навіть спідню білизну, що належала жінкам позаминулого століття. Киянка Марина Іванова збирала свою колекцію старовинного дамського одягу понад 30 років, й на території сучасного СНД це єдина така велика колекція. «Найповажніший» експонат — сукня, датована 1800 роком.

«У моїй колекції є сукні та накидки моєї прабабусі. Моя бабуся зберегла всі ці бальні плаття, накидки, дитячі іграшки, хоч дідусь хотів їх викинути», — каже Марина.

Пані Іванова починає екскурсію для гостей розповіддю про найдавніші перлини своєї колекції — криноліни початку ХІХ ст. «Криноліни досі збереглись у весільних сукнях. Це такі круглі обручі , які інколи були у формі дзвону, а іноді — просто круглої форми. Був період моди, коли такі круги доходили до 4-5 метрів у діаметрі, вдягати такі спідниці своїй дамі допомагали відразу кілька покоївок. Уявіть собі, що дама вдягала на себе від 6 до 12 спідниць криноліну! — розповідає власниця колекції. — Тодішнім гранд-дамам було дуже складно ходити в таких спідницях, вони були доволі важкі. А уявіть, як важко носити їх улітку!»

Поміж суконь та манто можна побачити ще й дитячий одяг. Маленькі сукні з мереживом, костюмчики для прогулянок, а також бальні плаття для маленьких дівчат.

Понад два десятки дамського вбрання Марина Іванова зберігає у коробках — так їй порадила француженка, вiд якої вона отримала маленьку дамську сумочку. У таких коробках старовинні сукні зберігалися майже 120 років. Окрім того, за одягом iз позаминулого століття потрібно доглядати, підтримувати вологу, ховати від сонця.

Кожен експонат зберіг у собі історію, тут можна побачити ручні роботи тодішніх кравців та ювелірів, дізнатись секрети дизайнерів та просто насолодитись атмосферою величі та краси, адже, як казала Коко Шанель, «мода проходить, стиль залишається».

Виставка «Кринолін і турнюр» триватиме до 30 червня. Арт-галерея «Мануфактура» розташована в селі Ходосіївка під Києвом на Обухівському шосе, 2.