«Синьо-жовте» єднання

07.05.2014
«Синьо-жовте» єднання

Бронзове донбаське «дербі» — за «Азовмашем». (з сайта БК «Донецьк».)

І титулований «Азовмаш», і амбітний «Донецьк», без сумніву, починали нинішній сезон суперліги з чемпіонськими планами, які, щоправда, через політичну нестабільність в країні їм довелося переглянути. На тлі громадянських протестів та масових заворушень Україну один за одним почали залишати легіонери, на яких, по суті, трималася кожна з 16 команд вітчизняної суперліги.

Завдяки тривалій участі в Кубку Європи лише «Будівельнику» та «Хіміку» вдалося зберегти ключових іноземців, тоді як решті команд довелося перебудовувати свою гру під резервних виконавців. Не дивно, що за таких обставин восьмим учасником «плей-оф» став «Київ», натомість івано-франківська «Говерла», яка на початку сезону демонструвала потужну ходу, без своїх закордонних лідерів залишилася за бортом «матчів на виліт».

Відтік кадрів серйозно позначився й на грі «Донецька», який втратив лідерство в регулярному чемпіонаті й до матчів «плей-оф» підійшов з четвертим номером посіву. Схоже, що в медальній «сесії» підопічні Валерія Плеханова також залишаться поза призовою трійкою, адже в «малому фіналі», де розігрується «бронза», програли два стартові матчі поспіль «Азовмашу».

Із урахуванням матчів попереднього раунду, де донецьким «тиграм» протистояв переможець «регулярки» южненський «Хімік», команда Плеханова програла вже п’ять матчів поспіль. Тож доволі примарною виглядає можливість виграшу «Донецьком» трьох наступних поєдинків донбаського «дербі».

Без сумніву, багаторазовий чемпіон країни, який, до того ж, у попередні 14 сезонів лише одного разу залишився без національних медалей, навряд чи змарнує комфортну перевагу. Думається, що чорногорський наставник маріупольців Звездан Мітрович, якого покликали в команду на початку року, якраз у момент кризових подій не дозволить своїм підопічним розслабитися.

«Думаю, що ми побудували хорошу команду навіть без легіонерів. Завжди приємно грати серед своїх — це певно мірою допомагає нам об’єднатися, особливо в моменти глобальних потрясінь», — зазначив форвард «Азовмашу» Максим Пустозвонов.

За словами гравця національної збірної, наразі в Маріуполі, де тривають масові безлади, склалася непроста ситуація, коли, окрім баскетболу, потрібно думати й про особисту безпеку. «Такі події не лише заважають роботі загалом, жити в таких умовах вельми непросто, адже постійно доводиться перебувати під тиском», — зазначив Пустозвонов.

За рахунок присутності в команді суціль українського колективу маріупольцям, як наголошує Максим, вдалося згуртуватися й стати одним цілим. «Ми почали грати в більш командний баскетбол. Ніхто не хвалиться, у нас немає яскраво вираженого лідера», — розповів тонкощі командної «хімії» нинішнього «Азовмашу» Максим Пустозвонов.

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. Серія за бронзові медалі. «Азовмаш» — «Донецьк» — 82:73 (Пустозвонов (23), Зайцев (21), Натяжко (17+10 підбирань) — Буренко (15), Чумаков (13), Корнієнко (12)). Рахунок у серії до трьох перемог — 2:0.

 

КАДРИ

Українці в Росії

У зв’язку із закінченням дозволеного для громадян України строку перебування на території Росії український центровий Олексій Печеров залишив розташування самарського клубу «Красниє крилья», куди він перебрався з «Азовмашу» на початку року. Росіяни «дякують Олексію за відмінну гру і великий внесок в успіхи команди впродовж останніх місяців». Відзначимо, що у восьми матчах, проведених за самарців, Печеров набирав у середньому 7,1 очка та робив 3,3 підбирання.