На сході люди не хочуть війни

29.04.2014

«На сході України люди так само не хочуть війни, як і на заході», — такий лейтмотив учорашньої прес-конференції керівника громадської організації «Народна довіра» Сергія Шахова. Особливого значення позиція представників Луганщини набуває у той час, як сьогодні о 14.00 спливає дія ультиматуму, яку висунула так звана Об’єднана армія Південного Сходу. Ті, хто захопив приміщення СБУ у Луганську, вимагають амністії собі подібним, референдуму, скасування підвищення цін і тарифів, російської мови; ображені, що Київ називає їх «сепаратистами і терористами, а Майдан називає законними мітингувальниками».

Є лише один відсоток радикально налаштованих людей, які хочуть збурити народ, — переконує Сергій Шахов. «Більшість не розуміє, що таке «федералізація», «референдум», «люстрація». Але збираються на площах, щоб виразити свою громадянську позицію. Наше завдання — максимально об’єднати людей і пояснити значення всіх слів; об’єднати людей усіх поколінь», — каже лідер «Народної довіри», закликаючи не загострювати ситуацію. На його переконання, ті, хто на зібрання у східних областях приходить із російськими прапорами, — переважно не проросійськи налаштовані люди. Вони просто у такий спосіб виражають невдоволення нинішнім становищем.

Сергій Шахов констатує, що ті, хто захоплює адмінбудівлі і збройні склади на Донеччині й Луганщині, дуже лякають місцеве населення. Коли в суботу в місто Стаханов приїхали 30 озброєних до зубів молодиків, які захопили Будинок культури імені Горького, де зазвичай відбуваються заняття дітей, — звичайні люди прийшли туди і висловили невдоволення діями непроханих гостей, які під натиском громадськості змушені були забиратися геть.

Сергій Шахов закликає політиків активно йти до людей і говорити з ними, а не просто на відстані зіштовхувати лобами захід і схід України. Від імені своєї громадської організації її керівник переконує, що ті, хто ратує за введення воєнного стану, намагаються зірвати заплановані на 25 травня президентські вибори, щоб зберегти за собою владні крісла.

«Народна довіра» почала проводити «круглі столи» «Об’єднаємо країну! Як збалансувати інтереси центру і регіонів України?» Перший пройшов минулого тижня в Луганську, сьогодні має відбутися у Миколаєві, потім у Донецьку і Львові. Найважливішими питаннями першого були три найважливіші проблеми регіону: створення народної міліції; перепідпорядкування місцевого самоуправління під потреби регіонів, а не бажання окремих політиків, чиновників та олігархів; вибудова нових взаємин iз центром. За словами Сергія Шахова, «кожен народ об’єднає економіка і можливість самоорганізації. Люди стають нацією, якщо у стані собою керувати, самостійно себе прогодувати і захистити».