НАТО допоможе...

18.04.2014

З огляду на загострення кризової ситуації в Україні, НАТО оголосило про посилення військової присутності в східних державах — членах Північноатлантичного Альянсу. Про це заявив Генсекретар НАТО Андерс Фог Расмуссен після засідання послів 28 країн Альянсу, що відбулося позавчора в Брюсселі. Як повідомляє агенція «Франс пресс», НАТО однозначно покладає відповідальність за дії озброєних проросійських сепаратистів у Східній Україні на Росію.

За словами Расмуссена, на засіданні було вирішено застосувати «пакет військових заходів» для посилення захисту східноєвропейських держав Альянсу. Пакет передбачає збільшення кількості військових літаків та кораблів, а також збільшення «готовності до бойових дій на суші», аби посилити захист. Ідеться, насамперед, про збільшення кількості повітряних патрулів над балтійським регіоном, розміщення додаткових кораблів НАТО у Балтійському морі, східній частині Середземного моря та в інших місцях — якщо буде така потреба. А літаки AWACS вже регулярно літають над Польщею та Румунією.

На зустрічі у Брюсселі посли також обговорювали низку пропозицій верховного головнокомандувача сил НАТО в Європі, генерала військово-повітряних сил США Філіпа Брідлава. Нагадаємо, що члени НАТО — Латвія, Литва, Естонія, Польща та Румунія — звернулися до Північноатлантичного Альянсу з проханням забезпечити в цих країнах більш видиму військову присутність сил НАТО. Минулого тижня Альянс уже посилив контроль повітряного простору над балтійськими країнами, які не мають власних військово-повітряних сил. На початку квітня Німеччина оголосила про готовність направити з цією метою до Литви свої винищувачі і втілить цей намір упродовж кількох найближчих днів.

Генсек НАТО закликав Росію відвести свої війська від кордонів з Україною та «чітко дати зрозуміти, що Кремль не підтримує проросійських сепаратистів». Расмуссен також висловив сподівання, що переговори в Женеві між Росією, Україною, Європейським Союзом і США прокладуть шлях до мирного, політичного вирішення конфлікту.

ОЧІКУВАННЯ

Попри натяки, що Росія може не взяти участь у чотиристоронній зустрічі з урегулювання кризи в Україні, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров таки прилетів учора в Женеву. На той час, коли цей номер «УМ» верстався до друку, переговори між ним, главою МЗС України Андрієм Дещицею та очільниками зовнішньополітичних відомств Євросоюзу і США — Кетрін Ештон та Джоном Керрі — ще тривали.

Учора вранці Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зізнався журналістам, що не покладає на зустріч у Женеві великих надій, бо не вірить російській стороні. «Зараз Росія веде тільки одну гру: далі на загострення, далі на захоплення територій і далі на провокацію», — наголосив глава уряду.

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

«Суть української революції в тому, що там воюють бандити з бандитами. Україні потрібен сильний лідер, а не хтось із бандитів, які правили раніше, навіть якщо це була жінка з янгольським обличчям і косою». Таку неоднозначну заяву зробив позавчора президент Чехії Мілош Земан на зустрічі зі студентами в місті Градец Кралове.

Саме українська тема несподівано найбільше зацікавила студентів, тож вони ставили президенту багато питань на цю тематику. «Не в силах Чехії, і навіть Євросоюзу, допомагати Україні. Така допомога зникла б у кишенях олігархів, а нормальним людям вона просто не потрапила б. Україна повинна реформуватися, її вступ до Євросоюзу є реальним років через п’ятнадцять», — зауважив глава держави.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>