Погано без жінки...

18.04.2014
Погано без жінки...

«Пряму лінію» з Путіним у Росії мають дивитися всі.

Чотири години сарказму, жартів, дотепів і тонкої та не дуже іронії під гучний сміх та оплески залу, і майже все — про Україну. Ні, йдеться не про черговий концерт «95-го кварталу». У ролі гумориста (сердешний Петросян залишиться без роботи) з найбільшим у країні й на телебаченні рейтингом перед народом Росії виступає сам президент Володимир Путін. Учора кремлівський лідер провів чергову «пряму лінію», відповідаючи на запитання росіян. Головна тема — звісно ж, Україна. Переказувати все немає сенсу — по-перше, не вистачило б жодної газетної площі, по-друге — нервових клітин автора цих рядків та читачів, яким би довелося це читати.

Резюме коротке: українську владу Путін не визнає, Крим осипле всіма можливими благами, сепаратистів в Україні всіляко підтримує, а нову жінку ще не шукав — «спершу я маю видати заміж свою (колишню) дружину, а тоді вже й про себе подумаю», заявив ВВП під черговий схвальний гомін у залі.

А в залі сиділи не лише прості люди, а й громадські діячі, артисти, спортсмени тощо. Скажімо, Леоніда Ярмольника дуже розвеселила відповідь президента на запитання пенсіонерки про те, коли нарешті Росії повернуть Аляску: «Фаїно Іванівно, навіщо вам Аляска? Холодно там... Не будемо гарячкувати... треба спершу бюджетні питання порахувати».

Тих, хто ще має якісь ілюзії щодо російських політиків, найприкріше вразив «виступ» нібито опозиційної Ірини Хакамади, яка, до слова, раніше не приховувала симпатії до Євромайдану. Ірина Муцуовна закликала Путіна припинити інформаційну війну — мовляв, «не можна натравлювати людей одне на одного, не можна ставити штампи на людях, які намагаються інтелігентно сперечатися одне з одним». Очевидно, йдеться про оголошення всіх незгодних із діями російських військ в Україні «націонал-зрадниками».

Потім Хакамада поцікавилася, чи можна знайти компроміс у питанні необхідності «регіоналізації» України, враховуючи, що при цьому доведеться визнати президентські вибори (Путін заявив, що не визнає). «Війну починали не ми. Як політик кажу, що Європа відпочиває, основний діалог — між Росією та Америкою, яка дає Україні 17 мільярдів доларів на ці вибори».

І, нарешті, «контрольний»: «Крим завжди потребував російської самоідентифікації. Що й казати, ви — переможець. Я вас вітаю з тим, що ви провели цю блискучу операцію без жодного пострілу. І вдячна вам за те, що ви сказали, хто такі «зелені чоловічки» — аби вже ніхто не сумнівався».

Втім деякі оглядачі переконані, що таким чином Хакамада просто тонко «тролила» Володимира Володимировича, критикуючи його непомітно для нього самого. І справді, вперше з початку «кримської кризи» Путін визнав, що ті самі «зелені чоловічки» були російськими військовими. «Щоб не було танків, щоб не було бойових підрозділів націоналістів і людей із крайніми поглядами, озброєних автоматичною зброєю... За спиною сил самооборони Криму, звичайно, стали наші військовослужбовці. Вони діяли дуже коректно, але рішуче і професійно», — потішився президент РФ.

Тепер він заявляє, що «ніяких російських підрозділів, спецслужб, інструкторів» немає вже на сході України. Бо тактика така: спершу вони нашу територію захоплюють, а вже тоді «виявляються» російськими спецназівцями.

При цьому ВВП називає південний схід України «Новоросією» і вимагає гарантій для російських та російськомовних громадян цього регіону. «Харків, Луганськ, Донецьк, Одеса не входили у склад України в царські часи, були передані лише у 1920-ті роки. Навіщо — Бог його знає...», — зітхав очільник Кремля.

Японцям, китайцям, фінам та іншим сусіднім з Росією державами теж, очевидно, варто замислитися, чому їхні «ісконні» землі якимось чином опинилися у складі нинішньої Російської Федерації.

 

АНЕКДОТ У ТЕМУ

 

На «пряму лінію» з Володимиром Путіним найбільше запитань прислали українські слідчі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>