«Зелені чоловічки» на вагу золота

16.04.2014

Вторгнення російських військ у Крим та нинішні події на Донеччині негативно позначаються не лише на нашій та сусідській, а й на світовій економіці. Зокрема, як повідомляє «Німецька хвиля», різко поповзли вгору ціни на золото. Уже на початку цього тижня його вартість зросла майже на 10 доларів США за унцію (31,1 грама), сягнувши 1329,57 долара. Загалом, порівняно з початком року цей метал подорожчав на 10 відсотків. І хоча причинами такого розвитку експерти називають, зокрема, слабкі фондові ринки та прогноз низьких відсоткових ставок вкладів у США, українська криза однозначно вносить корективи в ситуацію на ринку золота.

Новий виток ескалації кризи на сході України змусив інвесторів у всьому світі шукати нові цілі для капіталовкладень. Страждають і фондові ринки. Так, найважливіший фондовий індекс Німеччини DAX, який вираховують на основі цін на акції найбільших акціонерних компаній країни, впав на 0,72 відсотка. Така реакція — лише продовження тенденції: за минулий тиждень загальне падіння індексу DAX становило приблизно 4 відсотки.

Знизили свої показники і головний індекс зони євро EuroStoxx, лондонський FTSE, паризький CAC, а також московські MICEX та RTS, передають агенції dpa та «Франс пресс».

Російський фондовий ринок почав цей тиждень у мінусі. Рубль упав до мінімального рівня за три тижні, а індекс ММБВ, навіть трохи відігравши ранкові втрати, закрився найслабшим за місяць значенням.

Загострення ситуації на сході України може означати новий раунд санкцій проти Росії. І цього разу вони можуть бути масштабнішими і суворішими. І поки наближені до влади товстосуми терміново переводять свої кошти з іноземних банків та продають акції, для пересічних росіян найбільшою проблемою є саме ослаблення рубля. Від початку року національна валюта Росії вже втратила майже 8 відсотків, і це незважаючи на космічні валютні інтервенції Центробанку РФ для втримання курсу рубля.

Згідно з останніми статистичними даними, порівняно з минулим роком інфляція в Росії становила майже 7 відсотків, а харчі подорожчали на понад 8 відсотків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>