Кому — війна, а кому...

16.04.2014
Кому — війна, а кому...

Якби ж стільки ніжності депутати мали й до народу, котрий делегував їх у стіни Ради... (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Бачу два важливих закони: про створення народного ополчення (на основі аналогічних законів інших країн) та про неприпустимість зриву позачергових виборів Президента в умовах військового стану», — прокоментував учора зранку депутат Олександр Бригинець порядок денний. Його колега по Раді Олесь Доній не знайшов натомість i двох позитивних моментів. «Порядок денний сьогодні складений, начебто на Сході нема російської агресії, законопроекти в більшості відірвані від ситуації. ВР втягують у звичайну буденну рутину. А треба було б заслухати силовиків і визначити, що робити далі... Таке враження, що керівництву ВР невигідно обговорення ситуації на Сході. Нагадаю, що аналогічно «зливався» Крим... Як допомогти Сходу, якщо Верховна Рада самоусувається?» — нарікав він.

Забігаючи наперед, зазначимо, що ідею Донія заслухати силовиків взято до уваги. Сьогодні відбудеться спеціальне «силове» засідання Ради, яке проходитиме, до того ж, у закритому режимі. Але вчора кулуари розчаровано гули: «Схід «зливають» та «Рада нічого не робить». Те саме казала й вулиця, тож єдиним, що справді поліпшило усім настрій, було позбавлення мандату «регіонала» Вадима Колесніченка. В одіозного парламентарiя забрали повноваження 241 голосом «за». Тепер автор сумнозвісних «диктаторських законів» від 16 січня, які призвели до кровопролиття, може віддатися заповітній мрії і пасти кіз. Десь, скажімо, у Криму...

До слова: у той час, коли у Колесніченка забирали мандат (а за це проголосували й четверо «регіоналів»), ще дев’ятеро колишніх парламентаріїв, а нині — представників виконавчої влади — продовжували сидіти на двох стільцях. Рух «Чесно» зібрав досьє на злісних сумісників. В їх числі знаходяться перший віце-прем’єр Віталій Ярема, два чиновники президентської адміністрації — Сергій Пашинський (голова АП) та Андрій Сенченко (заступник), а також шестеро «губернаторів»: Ірина Сех, Володимир Шульга, Валерій Лунченко, Роман Ванзуряк, Юрій Одарченко та Володимир Бондаренко. Таке очевидне порушення законодавства з боку нової влади хоч і не залишається непоміченим, а проте не надто актуалізується громадськістю. Все-таки увага останньої більше прикута до депутатів-сепаратистів, котрі працюють на розкол країни. Змусити останніх піти у добровільну відставку поки що не вдається.

Але повертаючись до війни. Зрозуміло, що засідання ВР розпочалося з обговорення антитерористичної операції, яка триває на Донеччині. «Вона буде проводитись поетапно, відповідально і виважено. Бо її мета — захистити громадян України», — заявив в.о. Президента Олександр Турчинов. Обстановку на Донбасі він окреслив як «колосальну небезпеку», бо, «крім російського спецназу, крім терористів, на Донбасі є сотні тисяч обдурених російською пропагандою громадян України. А поруч iз ними — сотні тисяч ні в чому не винних українців», — зазначив він. «Саме тому проводити будь-які антитерористичні заходи треба максимально виважено і відповідально. Їхня мета — захист людей», — додав Турчинов. 

Також вiн просив припинити пікетування парламенту на кшталт того, яке напередодні ввечері мало не вилилось у штурм ВР. «Я звертаюсь до тих, хто хоче проявити героїзм. Ми оновлюємо підрозділи МВС на Сході. Ідіть працювати в міліцію і добровольцями в Національну гвардію, в армію. А бити вікна Верховної Ради — це не героїзм». До речі, тільки там — у міліції, армії чи у Нацгвардії — роздаватимуть зброю, цивільне населення її не отримає. «Коли ми відкриємо вільний доступ до зброї — це означатиме, що вільний доступ отримають і сепаратисти. Ми не допустимо громадянської війни», — підсумував в.о. Президета.

Відтак Рада ухвалила закон про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України. Це було вже друге читання законопроекту, яке зібрало 228 голосів «за». Ним укотре підкреслено, що Крим є окупованою територією, а Росія визнається окупантом та несе відповідальність за порушення прав і свобод українських громадян на території Криму. Крім того, законом декларується право українців на вільне пересування всією територією України, в тому числі й Кримом. В законі мовиться й про те, що українська сторона не визнає методів РФ щодо примушування населення Криму до зміни громадянства. Всі українські громадяни півострова зберігають за собою право на отримання пенсій та допомоги з безробіття за умови, що одержувачі відмовились від таких виплат iз боку РФ.

Тим часом значно менше пощастило іншому важливому закону, який також розглядали у вівторок у другому читанні. Йдеться про багатостраждальне запровадження двотурових виборів мерів великих міст. Благополучно пройшовши горнило першого читання, законопроект застряг на другому. Вчора нову норму підтримали лише 194 парламентарiя.