Звивиста дорога до п’єдесталу

10.04.2014

На відміну від Олексія Торохтія, який після здобуття в Лондоні олімпійського «золота» продовжує відпочивати від спорту високих досягнень, інший український призер Ігор–2012 у важкій атлетиці — Юлія Калина — вирішила не збавляти обертів і пішла на другий «олімпійський цикл», змінивши при цьому вагову категорію.

Якщо свої минулі нагороди — «срібло» чемпіонату Європи–2009, «бронзу» ЧС–2010 й Олімпіади–2012 — Юлія здобула у вазі до 58 кг, то третє місце на цьогорічній першості континенту, яка триває в Тель–Авіві, вона посіла, перебуваючи в категорії до 63 кг. Не секрет, що при переході на вищий ваговий щабель на перших порах «новачків» у порівнянні з опонентами вважають «недомірками». Власне, подібна ситуація склалася й із Калиною, яка виявилася однією з найлегших поміж своїх опоненток на ЧЄ. Якщо бути точним, то серед 18 атлеток, які змагалися в категорії до 63 кг, легшими за Калину (її особиста вага 61,76 кг) було двоє суперниць — господарка змагань Анна Олафсдоттір (61,58 кг) та ще одна українка Катерина Дрюмова (61,70).

Завдяки своїй вазі Юлія виграла боротьбу «власних кілограмів» у росіянки Надії Ломової, що дозволило їй отримати «мале» «срібло» в ривку. Водночас брак м’язової маси не дозволив донеччанці на рівних змагатися з тією ж таки росіянкою в поштовху. Відтак не тільки Ломова, а й її співвітчизниця Тіма Турієва без проблем відірвалися від українки в загальному заліку, заробивши собі додаткові кілограми в другому виді змагань. У підсумку, набравши 228 кг (103+125), Калина фінішувала третьою. Другий результат «зібрала» Ломова — 233 (103+130), а чемпіонкою, піднявши в сумі 236 кг (105+236), стала 21–річна Турієва. Наша Катерина Дрюмова завершила змагання на сьомому місці (199 кг). Хоча, змагаючись у фіналі «В», вона показала там найкращий результат.

Далі на чемпіонаті Європи, на якому, нагадаємо, в перші його дні срібною призеркою стала одеситка Юлія Паратова, очікуються баталії «важковаговиків», де, щоправда, Україна не має жіночого представництва. Проте українські богатирі змагатимуться саме у «великих» вагових категоріях, тоді як у вазі 56, 62, 69, 77 кг наших хлопців узагалі не було.