Бої без правил

09.04.2014
Бої без правил

Оксана Калєтнік з КПУ атакувала Юрія Михальчишина зі «Свободи» за те, що його фракція перешкоджала виступу Петра Симоненка. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учора з дев’ятої години ранку біля Верховної Ради можна було почути скандування «Банду геть!». Здавалося б, ті, кому раніше адресувались ці гасла, вже давно не при владі, проте й до нинішніх керманичів ставлення неоднозначне. Люди з самого ранку вимагали, щоб до них спустився Олександр Турчинов, проте в.о.Президента вони так і не дочекались.

Ні — сепаратизму

Протестувати під стіни парламенту прийшло близько тисячі осіб. Автомайдан наполягав на прийнятті закону про люстрацію суддів, хтось — на відміні утилізаційних зборів, а дехто хотів, щоб депутати склали мандати і провели перевибори до парламенту в найближчий час: «З цією Радою не можна працювати, вона нічим не відрізняється від диктатури Януковича. І те, що вони вже більше місяця нічого змінити не можуть, означає те, що треба змінювати їх», — коментує у розмові з «УМ» учасник мітингу Роман Кравчук, який тримав плакат із закликом «Люструємо негайно!».

Значна частина мітингарів, які впритул розташувалися до входу в парламент, тримала транспаранти «Ні сепаратизму!» і «Україна єдина!». «Зважаючи на ситуацію на сході країни, вважаю, що саме законопроект щодо сепаратистських дій має бути перш за все. Потрібно зупиняти проросійських активістів. А ні, то нехай переїжджають у Росію», — обурено говорить у розмові з «УМ» мешканець Коломиї Руслан.

Частково «глас народу» був почутий законодавцями і взятий до уваги. Рада посилила відповідальність за сепаратизм. Відтепер умисні дії, «вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України», будуть каратися позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Крім того, мінімальний строк позбавлення волі як покарання за державну зраду підвищений iз 10 до 12 років, за диверсію — з 8 до 10 років, за шпигунство — також iз 8 до 10 років. Якщо ж ці дії призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, вони караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням свободи.

Окрім цього, вчора парламент прийняв також закон щодо місцевих виборів. Тепер вибори місцевих рад та сільських, селищних, міських голів можуть проводитися одночасно з виборами Президента або народних депутатів.

Яка ж Рада без бійки?

Не обійшлося вчора без бійок і казусів. Під час виступу комуніста Петра Симоненка, який заявив, що націоналісти в Раді діють задля знищення незалежності України, і звинуватив їх у тому, що вони перешкоджають українцям на Східній Україні мирним шляхом відстоювати свої права, «свободівці» не змовчали. Юрій Михальчишин виштовхнув Симоненка з трибуни, й між комуністами та «свободівцями» зав’язалася бійка. Серйозних ушкоджень не зазнав ніхто, але найбільше перепало вже згадуваному Михальчишину, якого почала гамселити Оксана Калєтник. Після бійки вся фракція комуністів залишила приміщення Ради: «Ми не можемо залишатися з такими звірями в одному приміщенні. Тут уже немає ніякої порядності, толерантності, нехай залишаються і самі приймають рішення» — вибігаючи з парламенту, сказала Оксана Калєтнік «УМ». До речі, комуністи і частина «регіоналів» залишили вчорашнє засідання Верховної Ради, не проголосувавши за жоден законопроект.

У «показових боях» «під куполом» на стороні комуністів виступив й екс–«регіонал» Олег Царьов. Утім лепта від Царьова полягала в тому, що він показав націоналістам середній палець.

Відомо, що Царьова виключили з Партії регіонів і він 6 тижнів не з’являвся в Раді. Кореспондент «УМ» вирішив поцікавитись, де ж перебував протягом цього часу народний депутат. «Ви не хвилюйтесь, я завжди був у курсі тих подій, які відбувалися в Раді. А не приходив я тому, що все одно не голосував би за жоден їхній законопроект. І якби не голоси деяких моїх колег, ця нелегітимна влада не була б зараз владою. Я був в Україні, був за її межами і зустрічався з політиками, які впливають на політичні процеси, які зараз відбуваються в країні», — сказав він.

Хто ж ці політики, пан Царьов відмовився коментувати. Окрім цього, нардеп заявив, що для нього Віктор Янукович все ще легітимний Президент, проте йому шкода, що він залишив територію України і свій народ: «У складній ситуації в країні політики зобов’язані залишатися зi своїми виборцями, так, як це роблю я».

Авторка цих рядків вирішила подарувати одіозному «регіоналу» книгу з історії України, аби той врешті–решт дізнався дату початку Другої світової війни. (В одному з ефірів Громадського телебачення Царьов засвідчив певні пробіли у знаннях з цього питання). Але наш дарунок депутат прийняти відмовився. До речі, на костюмі політика вчора майоріла червона зірка, яка, за його словами, означає «символ солдатів, які захищали нашу Батьківщину».

А ТИМ ЧАСОМ...

Народні депутати Юрій Мірошниченко та Юлія Льовочкіна вийшли з парламентської фракції Партії регіонів. Про це повідомив в.о. Президента України, голова парламенту Олександр Турчинов на засіданні ВРУ у вівторок. Водночас Турчинов повідомив, що депутат Віталій Грушеський, який перед тим покинув лави фракції ПР, повертається до її складу. Пізніше стало відомо й про те, що 14 колишніх «регіоналів» домовились про утворення власної депутатської групи. Йдеться про Сергія Тігіпка, Сергія Дунаєва, Юлія Іоффе, Юрія Мірошниченка, Світлану Фабрикант, Юлію Льовочкіну, Олега Шаблатовича, Василя Полякова, Андрія Пінчука, Геннадія Федоряка, Артема Семенюка, Олександра Нечаєва, Анатолія Гіршфельда, Ірину Горіну. Депутати звинуватили керівництво Партії регіонів у тому, що воно «не чуло народ у часи Януковича і не збирається чути його зараз».