«Синьо–жовті» повтори

08.04.2014
«Синьо–жовті» повтори

Головний натхненник перемоги збірної України над шведами — Сергій Стаховський. (з сайта ФТУ.)

Попри те, що нинішній сезон у Кубку Девіса українська збірна проводить без першої ракетки країни Олександра Долгополова, команда Михайла Філіми знову (вдруге поспіль) отримала право зіграти в «плей–оф» Світової групи, перегравши минулого уїк–енду в матчі другого раунду Першої групи Євро–Африканської зони шведів.

У минулому році пробитися до елітного дивізіону Кубка Девіса українцям не дозволила збірна Іспанії на чолі з найкращим тенісистом планети Рафаелем Надалем. Не виключено, що й цього разу суперником наших тенісистів у «плей–оф» стануть іспанці. Вони, граючи без свого лідера, невдало провели поєдинок першого раунду Світової групи й тепер, як і інші «лузери» цього етапу, — збірні Сербії, Бельгії, Аргентини, США, Австралії, Канади та Голландії — боротимуться за збереження прописки в найсильнішому дивізіоні КД.

Цікаво, що рік тому українські та шведські тенісисти зустрічалися на аналогічному етапі змагань і тоді, у Дніпропетровську, в напруженій боротьбі, поступаючись по ходу матчу 1:2, завдяки перемогам Долгополова та Стаховського «синьо–жовті» пробилися до «плей–оф» Світової групи.

Цього разу шлях до вирішального поєдинку сезону видався менш напруженим — попри гостьовий статус матчу, українці здобули переконливу перемогу 4:1. Єдиної поразки наші хлопці зазнали в парній зустрічі.Головний внесок у підсумкову звитягу зробив Сергій Стаховський, в активі якого дві перемоги, зокрема й вирішальна, що принесла нашій команді третє очко.

Як і збірна України, шведи виставили на гру не найсильніший свій склад. Власне лідером «Тре крунур» був тенісист, який посідає в рейтингу АТР 369–ту сходинку. Не дивно, що Маркус Ерікссон поступився не тільки Стаховському (91–ша ракетка планети), а й дебютанту нашої збірної — Артему Смирнову (289). Значно поважніше виглядали рейтингові позиції шведської пари — Роберт Ліндстедт (11)/Йохан Брюнстрьом (46), які, зрештою, переграли своїх опонентів (Сергій Бубка/Денис Молчанов). Утім їхня перемога залишилася локальним успіхом у суціль програному протистоянні.

ТАБЛО

Кубок Девіса. Перша група Євро–Африканської зони. Другий раунд. Швеція — Україна — 1:4 (Брюнстрьом — Стаховський — 4:6, 4:6, 7:5, 6:3, 11:13; Ерікссон — Смірнов — 4:6, 1:6, 2:6; Брюнстрьом/Ліндстедт — Бубка/Молчанов — 7:6 (7:4), 6:7 (6:8), 3:6, 6:4, 10:8; Ерікссон — Стаховський — 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 4:6; Ліндстедт — Бубка — 7:5, 6:7 (3:7), відмова).