НОВИНИ ПЛЮС

01.04.2014

Кличко не балотуватиметься в президенти, замість нього йтиме Порошенко

На з’їзді партії «УДАР», який відбувся минулої суботи, лідер цієї політсили Віталій Кличко заявив про відмову від президентських амбіцій. Він натомість має намір підтримати Петра Порошенка — партії «УДАР» та «Солідарність» (яку очолює Порошенко) домовились про взаємодію під час кампанії–2014. Що стосується Кличка, то політик випробує свої сили на виборах київського міського голови, які відбудуться 25 травня — одночасно з президентськими.

Арбузов засудив низьку культуру Партії регіонів

Деякі лідери Партії регіонів намагаються уникнути відповідальності, перекладаючи її на плечі колег — про це йдеться в заяві колишнього першого віце–прем’єра України Сергія Арбузова. За його словами, «окремі особи у ПР сьогодні більше думають про власну вигоду і безпеку, ніж про політичну діяльність на благо України. Але такий шлях веде в нікуди». Коментуючи своє виключення з ПР, Арбузов зазначив, що «сприйняв цю новину абсолютно спокійно». «Правда, я завжди вважав, що люди, раніше рекомендовані партією на високі державні посади, могли б розраховувати на особисте повідомлення про своє виключення, а не через інтернет», — зазначив він. Це, на його думку, свідчить «про рівень політичної культури людей, які декларують повернення до демократичних основ і європейських цінностей», — наводить слова Арбузова видання «Коментарі».

«Правий сектор» вимагає відставки Авакова і створює трибунал

Пізно ввечері минулого четверга активісти «Правого сектору» взяли в облогу Верховну Раду України, вимагаючи відставки міністра МВС Арсена Авакова. Саме в Авакові члени «ПС» вбачають особу, відповідальну за загибель Сашка Білого (Олександра Музичка) — одного з провідників «ПС» на західній Україні. 27 березня на київському Майдані відбулося жалобне віче, присвячене пам’яті Білого, на якому було ухвалене рішення щодня пікетувати ВРУ, вимагаючи відповідальності міністра МВС. Утім навіть попри те, що вимога «Правого сектору» не була задоволена — пікетники не вдалися до радикальних дій. Штурму Верхової Ради, якого побоювались політики, не відбулося. А тим часом лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош заявив про намір створити «трибунал Небесної сотні», який розслідуватиме, зокрема, розстріл людей на Майдані. «Якщо посадові особи не здатні знайти винних у вбивствах, це зробимо ми. Ким би не були злочинці і де б вони не переховувались, ми їх знайдемо. Для цього ми використаємо свої зусилля, зв’язки та джерела інформації», — запевняє Ярош.

Україна розглядатиме зміну позаблокового статусу

Наша держава може відмовитися від позаблокового статусу, заявляє в. о. Президента України Олександр Турчинов. «Сьогоднi це питання дуже гостро стоїть, i Україна провадить переговори для створення умов для того, щоб у будь–якої країни не було бажання проводити агресiю проти нашої держави», — наводить слова Турчинова агентство «Інтерфакс–Україна». «Я переконаний, що ми впораємося з цими завданнями, але насамперед ми повиннi мати Збройнi сили, ми повиннi мати Нацiональну гвардiю — потужну, мобiльну та готову захищати Україну вiд агресiї», — додав Турчинов. Принагідно він торкнувся також проблеми федералізації України, зазначивши, що для цього відсутні будь–які передумови. «Україна — унітарна держава, і ми проводимо політику щодо посилення самостійності, відповідальності наших регіонів, у першу чергу, економічної», — підкреслив в.о. Президента.