Вода з підземних глибин

27.03.2014
Вода з підземних глибин

Київський Музей води — осередок просвiтницької дiяльностi.

У київському «Водно–інформаційному центрі» (Музей води) відкрилася нова відеоекспозиція «Походження води на Землі». Музей, що розташований на мальовничих дніпровських пагорбах, є осередком просвітницької діяльності та популярним місцем відпочинку. За 11 років його існування тут побувало майже півтора мільйона відвідувачів.

«Саме для киян і туристів ми постійно вдосконалюємо експозицію, — зазначив директор Музею води Олександр Попов. — У нас давно був задум: на початку екскурсії представити нашого основного героя — воду, а саме — розповісти про її походження. І це ми зробили у фільмі за допомогою нашого давнього партнера–побратима — BonAqua».

Спускаючись сходами у підземне приміщення музею, відвідувачі неначе потрапляють на мільярди років назад — у час, коли виникли Всесвіт, Сонячна система та наша Планета. Світлові та звукові ефекти посилюють враження від «подорожі крізь час». Науковий консультант проекту — академік НАН України В’ячеслав Шестопалов — повідомив, що вода має космічне походження. «Вода у різних її агрегатних станах — одна з найпоширеніших речовин у Космосі і Сонячній системі зокрема. Космічний лід став будівельним матеріалом для Землі, а вулканічна діяльність поступово вивільняли воду на поверхню і таким чином утворилася гідросфера», — повідомив він. На думку науковця, найбільш цінна з усіх джерел — вода підземна. До слова, Шестопалов навів маловідомий факт: навіть у Чорнобилі після аварії на ЧАЕС підземна вода залишалася чистою! Настільки добре води у глибоких підземних горизонтах захищені від впливу з поверхні.

Але нова експозиція розповідає не тільки про давні космічні й геологічні процеси. Вона пояснює, що вода — основа всього живого на Землі та обов’язкова умова здоров’я і гарного самопочуття людини.

Так, лікар–невролог обласної клінічної лікарні (м. Львів) Мар’яна Возниця, що була присутня на відкритті експозиції, нагадала, що людському організму потрібно щоденно споживати від 2,5 до 3 літрів води. «Чимало хворих, які до мене звертаються, мають прояви зневоднення,— повідомила лікар. — Навіть головний біль може виникнути від зневоднення. Важливо пити воду високої якості, якою є чиста природна артезіанська вода з великої глибини. Вона захищена від будь–якого впливу з поверхні». Такими водоносними горизонтами, наприклад, є Сеноманський та Юрський, глибина залягання яких в районі Києва — 220 та 380 метрів відповідно.

Купуючи вже бутильовану воду, обов’язково треба цікавитися її мінералізацією. Інформація про мінералізацію міститься на етикетці кожної пляшки. Для питної води, призначеної для щоденного вживання, мінералізація не повинна перевищувати 1 грам на 1 літр. Якщо мінералізація більше — таку воду не можна пити регулярно, а тільки за призначенням лікаря.

Отже, значення води для природи та людського організму важко переоцінити. Це вимагає від людей свідомого ставлення до водних ресурсів планети та до власного питного режиму.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>