Правий кандидат

25.03.2014

У суботу відбувся з’їзд «Правого сектору», котрий висунув кандидатом у президенти України свого лідера Дмитра Яроша. Попри оголошену реєстрацію ЗМІ, організатори заходу таки вирішили зробити його закритим. В інтересах безпеки — пояснили вони. Тож у підсумку навіть ті медійники, котрим пощастило акредитуватися, вдовольнилися брифінгом спікерів «ПС». Зокрема представник «Правого сектору» Андрій Денисенко повідомив, що його організація змінює формат.

«Сьогодні було створено політичну партію «Правий сектор». Це відбулося на юридичній та кадровій базі партії «Українська національна асамблея» (УНА), яка була перейменована в партію «Правий сектор». Керівником політичної партії «Правий сектор» обрано Дмитра Яроша», — зазначив Денисенко. Без такого перейменування симпатикам Яроша довелось би проходити у Мін’юсті процедуру реєстрації нової партії, що є ділом доволі марудним. Тож УНА нагодилася вчасно, а, крім унсовців, до складу «Правого сектору» ввійшов також «Тризуб» й інші націоналістичні структури.

Ще один очікуваний меседж від «Правого сектору» полягав у тому, що з’їзд висуває Дмитра Яроша кандидатом у президенти України. На запитання журналістів, хто фінансуватиме кампанію Яроша і внесе за нього заставу в розмірі 2,5 мільйона гривень, Денисенко відповів обтічно, пообіцявши лише, що фінансування буде «відкритим, прозорим та публічним».

Нагадаємо, що раніше бажання поборотися за головне крісло країни виявили екс–заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін та лідер Радикальної партії України Олег Ляшко. Президентські амбіції мають i лідери «Батьківщини» та «УДАРу» Юлія Тимошенко і Віталій Кличко. Проте наразі Центрвиборчком зареєстрував кандидатом лише Кузьміна, що ж стосується решти топових політиків, то протягом поточного тижня очікується проведення низки партійних з’їздів, які й висуватимуть своїх лідерів. Термін такого висування добігає кінця 30 березня.