Іскра від «Газпрому»

21.03.2014
Іскра від «Газпрому»

Щойно Робін ван Персі (на першому плані) забив третій гол у ворота «Олімпіакоса». (Рейтер.)

Процес визначення чвертьфіналістів Ліги чемпіонів розтягнувся на цілий місяць і завершився без несподіванок. Жодній із несіяних команд не вдалося подолати стартовий раунд «плей–оф». Найбільші шанси створити сенсацію мав «Олімпіакос», якому в першому матчі 1/8 фіналу вдалося в рідних стінах здолати «Манчестер юнайтед» — 2:0. Утім у гостях грецький чемпіон зазнав болючого фіаско — 0:3 — й вибув із розіграшу.

Історія невдачі «червоно–білих» дуже нагадує болюче падіння збірної України в протистоянні із французами в «плей–оф» на шляху до чемпіонату світу–2014. За великим рахунком, відмінність полягає хіба в тому, що в греків не було свого вилученого Хачеріді. Ну й збірна Франції свою перемогу над менш іменитим супротивником здобула передусім завдяки чудовій колективній грі, тоді як «Манчестеру» прислужився геній одного футболіста — Робіна ван Персі, який зробив позавчора «хет–трик» і... перед фінальним свистком залишив поле на ношах, отримавши травму коліна.

Нинішній футбольний рік для «летючого голландця» — власне, як і для всієї команди «МЮ» — складається не найкращим чином. Якщо в минулому сезоні Робін із 26 голами став найкращим бомбардиром клубу й допоміг «манкуніанцям» виграти чемпіонство, то в поточній першості ван Персі спромігся забити лише 11 м’ячів, а «червоні дияволи» загрузли на сьомій позиції.

Сперечатися з твердженням, що «Манчестер юнайтед», який на старті сезону очолив Девід Мойєс, провалив внутрішній турнір, сенсу немає. Із тріском могла завершитись і міжнародна кампанія «червоних». Після чого, думається, відставка шотландського спеціаліста точно стала б реальністю. Однак наступникові Алекса Фергюсона таки вдалося розв’язати непростий ребус, складений «Олімпіакосом».

«Після поєдинку ви будете пишатися командою», — звертався до вболівальників «МЮ» Девід Мойєс перед грою. І справді, після фінального свистка 75 тисяч уболівальників, що підтримували команду на «Олд Траффорд», були на сьомому небі від щастя. «Ми показали, що «Манчестер юнайтед» живий», — заявив захисник команди Патріс Евра. Підтримав його і Мойєс: «Вірю, що наша перемога над «Олімпіакосом» стане поворотною точкою в цьому невдалому сезоні».

Масштабні зміни мають відбутися й у пітерському «Зеніті». Команду з берегів Неви найближчим часом очолить екс–наставник «Порту», «Челсі» й «Тоттенхема» Андре Віллаш–Боаш. Молодий португальський спеціаліст замінить на тренерському містку італійця Лучано Спалетті, з яким грошовитий російський клуб нічого, окрім чемпіонату Росії 2012 року, виграти не зміг.

Попри серйозні фінансові вливання з боку «Газпрому» — а газова монополія з пітерськими керівниками останнім часом не шкодувала грошей на знаних легіонерів для улюбленого клубу, «Зеніту» не вдалося гідно виступити в нинішньому розіграші ЛЧ. Домашня поразка дортмундській «Боруссії» з рахунком 2:4 практично не залишила «синьо–біло–блакитним» шансів на чвертьфінал, а Спалетті — на продовження контракту.

Відставку імпозантного італійця прискорила домашня нічия в РПЛ із «Том’ю», тож до матчу–відповіді з «Боруссією» «Зеніт» готував Сергій Сємак. Зміна тренера розбудила зманіжених пітерських футболістів, і їм навіть вдалося здобути мінімальну гостьову перемогу в Дортмунді. Утім, «гримнути дверима на прощання» — зовсім не те, чого очікували від «Зеніта» його амбітні покровителі. Вельми розчарувалися й пітерські фани на трибуні «Сігнал–Ідуна–парку» — та так, що спровокували міжнародний скандал, спаливши відбитий в уболівальників господарів прапор Німеччини.

Очевидно, тепер антиросійські настрої у футбольному середовищі ФРН лише посиляться. Як тут не згадати, що недавно вболівальники іншого німецького клубу — «Шальке», реагуючи на інтервенцію РФ в Україну, вимагали від керівництва свого ФК відмовитися від зустрічей із президентом Росії Володимиром Путіним, який є головним куратором усе того ж всюдисущого «Газпрому» — титульного спонсора гельзенкірхенців.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (матчі–відповіді, результати середи). «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Зеніт» (Росія) — 1:2 (Кель, 38 — Халк, 16; Рондон, 73; Тимощук («З») — не грав; перша гра — 4:2), «Манчестер юн.» (Англія) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:0 (ван Персі, 25 (пен.), 45+1, 52; перша гра — 0:2).

До чвертьфіналу вийшли «Боруссія», «МЮ», «Челсі», «Барселона», «Реал», «Атлетико», «Баварія», «ПСЖ». Жеребкування пар відбудеться сьогодні.