«Заходе, від дефолту порятуй!»

06.03.2014
«Заходе, від дефолту порятуй!»

Кабмін «смертників» Арсенія Яценюка змушений думати не тільки про економіку, а й про боротьбу з окупантами. (УНІАН.)

Новопризначений уряд «смертників» Арсенія Яценюка намагається робити все й одразу. Втім особливого вибору в урядовців немає: з одного боку їх підштовхують окупаційні російські війська, з іншого — дуже яскраві обриси дефолту, з третього — Небесна Сотня, яка нагадує про себе вже на самих підходах до Будинку уряду.
Тож своє перше регулярне засідання — після організаційного в минулий четвер та екстреного в суботу — новий Кабмін проводив під гаслом оптимізації. Новий Прем’єр вирішив поговорити не тільки зi своїми міністрами, а й новими очільниками обласних державних адміністрацій, які в ці дні починають свою роботу в регіонах. Подекуди, очікуючи штурму та силового захоплення. Тому для роботи обрали нетрадиційну форму — селекторну нараду.

Гроші! Де взяти гроші?..

— Усі регіони включені? — звернувся до техперсоналу Арсеній Яценюк за мить до ввімкнення прямого ефіру. А тоді пояснив, чому саме вчорашня робота була організована саме так. — Традиції щодо представлення, коли Прем’єр–міністри і віце–прем’єр–міністри витрачали мільйонні кошти на те, щоб літати по областях і представляти голів держадміністрацій, ми залишили в минулому. Думаю, що треба відразу починати працювати.

Привітання з Києва в обласні центри було стриманим. «Кожна ваша дія повинна відповідати очікуванням мільйонів, які були на Майдані, очікуванням мільйонів щодо справедливості і гідності, яку потрібно відновити в країні», — коротко мовив Яценюк. І повідомив — він летить до Європи, на надзвичайне засідання глав держав країн Євросоюзу. «Учора Державний секретар США оголосив про перший пакет економічної допомоги, який отримає українська держава, і сподіваюся, що в найкоротші терміни — сьогодні і завтра — наші європейські партнери також оголосять про економічний пакет фінансової допомоги для України», — сказав Прем’єр.

Ситуацію в економіці держави Прем’єр оцінює як надзвичайно важку. Аби країна вижила, їй необхідно терміново отримати фінансову допомогу. В іншому випадку — дефолт! Який може настати вже у квітні, коли держава буде змушена виплатити чергову суму попередніх боргів. Яценюк не став заперечувати такої можливості, як і не став шукати іншого, креативного виходу із ситуації, окрім як домовлятися із західними донорами. «Ті можливості, які ми отримаємо за рахунок пакетів економічної та фінансової допомоги від США, від Євросоюзу і від МВФ, дадуть можливість нам стабілізувати економічну ситуацію», — сказав очільник уряду.

Про тринадцятимільярдний, у доларах, російський кредит, за замовчуванням уже не йдеться. Втім Москва, як стало відомо позавчора, таки не проти взяти участь у кредитуванні української економіки — на два мільярди «зелених». Для оплати наших боргів за газ. Щоправда, до конкретики справа поки не дійшла.

«Шукаю людину. Не злочинця!»

Натомість російські війська у Криму, яких чомусь не помічає ані верховний головнокомандувач РФ Володимир Путін, ні їхній же міністр оборони пан Шойгу, відчутно шкодять не лише Збройним силам України, а й вітчизняній економіці. Адже політична нестабільність має чітку ціну у твердій валюті. І вимірюється насамперед тими сумами іноземних інвестицій у нашу державу, які були заплановані, але потім від них відмовилися.

Апелюючи до країни–агресора, нова влада вчиться не піддаватися на провокації. Вчора Яценюк ще раз повторив останнє рішення — скасування скандального мовного закону, за яке проголосувала Верховна Рада, підписувати не будуть. Хоча при цьому й натякнув: мовне питання для багатьох українців є важливим, але бажання зберегти територіальну цілісність держави нині має взяти гору. «Залишимо його в чинній редакції для того, щоб Схід України був спокійний. Всє по–русскі разговарівалі і разговарівать будут дальше, — для кращої ілюстрації своєї тези Яценюк навіть перейшов на російську. — І жодних підстав для розколу України немає і не буде — це позиція нового українського уряду».

Друга поступка заради збереження держави — козирний туз із колоди Віктора Януковича, який він охоче демонстрував за будь–якої нагоди, але так і не наважився зіграти. Йдеться про суттєву децентралізацію влади. Щоправда, минула влада вживала термін «федералізація». Втілювати ідею швидкої реформи місцевого само­врядування буде віце–прем’єр із питань регіонального розвитку, будівництва і житлово–комунального господарства Володимир Гройсман. «Один з основних елементів, який повинен зробити новий український уряд, — демонтаж тієї централізованої влади, яка була сформована протягом останніх чотирьох років, — сказав Яценюк. — Права потрібно віддавати в регіони. Люди вибирали обласні ради, районні ради, і ці обласні й районні ради повинні мати відповідні повноваження».

Нові «губернатори», які тільки–но освоюють форму владних крісел, отримали три головні завдання: якомога швидше увійти у стан справ у своїх областях, оперативно сформувати свої команди та злагоджено працювати з місцевими радами. «З’ясувати, що відбувається з правоохоронною системою, які заборгованості є за енергоносії, з соціальних виплат, як справляються податки, обов’язково зустрітися з малим і середнім бізнесом, який був під постійними утисками, працювати з людьми, йти в народ і слухати людей — і не просто слухати, а відповідати на їхні запити», — окреслив коло завдань Прем’єр.

На формування владних команд Яценюк дав головам ОДА рівно два тижні. Руки «губернаторам» у цьому питанні практично розв’язали. «Призначати таких людей, щоб потім їх прокуратура разом із міліцією не ловили за скоєння тих злочинів, які скоювала попередня влада», — зробив єдину засторогу Прем’єр.

Україна для кримчан!

Серед обласних очільників, які були по той бiк великого екрана з надписом «Укртелеком», природно, не було керівника Кримської автономії. І тому Яценюк вирішив просто прозвітувати, що саме центральна влада робить для оточеного півострова. Не для маріонеткового «уряду», а для простих людей. «За останні два дні ми перерахували на територію АР Крим для покриття соціальних та інших видатків 60 млн. грн. Український уряд далі виконує і буде виконувати всі свої соціальні зобов’язання перед українцями, які проживають на території автономії, — сказав Прем’єр. — Незважаючи на неймовірну заборгованість автономії за споживання енергоносіїв, ми забезпечуємо їх безперебійне постачання на територію Криму. Ми забезпечуємо життєдіяльність автономії, незважаючи на російську військову агресію».

Російські танки зіпсували і головну статтю доходу кримчан — курортний сезон. Відтак ці втрати треба якось компенсувати. «І про це вже зараз потрібно думати уряду. Олександре Віталійовичу, я вас прошу, потрібно коригувати доходи автономії, їм доведеться допомагати і збільшувати обсяги дотації для того, щоб втримати соціальну ситуацію в Криму», — звернувся Прем’єр до міністра фінансів Олександра Шлапака.

Готовий підтримати уряд і українських військовослужбовців, які не піддалися на погрози іноземних окупантів та не купилися на російські пряники. «Це люди, які присягнули народу України і виконали присягу, не здались агресорам. Для героїв України уряд зробить усе, щоб вони відчували, що держава їх шанує, поважає і піклується про них», — сказав Яценюк та розпорядився профінансувати усі їхні потреби. Навіть при тому, що державна казна — внаслідок екстреної евакуації команди Віктора Януковича — практично порожня…

РУКА ІЗ ГРОШИМА

Це більше, ніж обіцяла Москва

Єврокомісія пропонує надати Україні допомогу в розмірі 11 млрд. євро. Про це вчора повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Цю суму наша дер­жава отримає упродовж кількох років, гроші візьмуть із бюджету ЄС та фінансових інституцій об’єднаної Європи.

«Нині наш пріоритет — сприяти мирному врегулюванню української кризи, — сказав Баррозу. — Паралельно міжнародне співтовариство має мобілізуватися і допомогти Україні в стабілізації економічної та фінансової ситуації». За словами представників Єврокомісії, пакет складається із коротко– і довготермінових заходів, таких як торговельна, економічна, фінансова і технічна підтримка. Із загальної суми 1,6 млрд. євро будуть надані у формі кредитів, 1,4 млрд. євро — як гранти Євросоюзу. Окрім цього, 3 млрд. євро Київ отримає від Європейського інвестиційного банку і 5 млрд. євро — від Європейського банку реконструкції і розвитку.

Але і це ще не все. Баррозу запропонував організувати «платформу координації донорів» по Україні, яка, за прогнозами, може зібрати ще 3,5 млрд. євро. Також об’єднана Європа готова допомогти модернізувати нашу економіку. Зокрема, газо­транспортну систему, налагодити реверсні поставки газу, переважно через Словаччину.

 

ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК

Зайняти крісла — і окопатися!

Ситуація у східних областях — і це було видно навіть на екрані — продовжує залишатися напруженою. Тож Арсеній Яценюк насамперед включив зв’язок із регіонами, де вона найгостріша: очікуються протистояння, захоплення приміщень ОДА і підштовхування до кримського сценарію.

«Доброго дня, а можна я буду разгаварівать на русском?» — звернувся до Прем’єр–міністра миколаївський «губернатор» Микола Романчук. «Конєчно, — толерантно погодився Яценюк. — Статья 10 Констiтуції Украіни позволяєт вам ето сдєлать».

За словами Романчука, у суднобудівному Миколаєві надто багато керівників — вихідців з інших областей. «І я, виявляється, маю просити у когось дозвіл на їх звільнення!» — обурився обласний керівник. До того, для дестабілізації ситуації в область завозять великі кошти — мільйони гривень.

«Все нормально, всі на місці! — також російською доповів ситуацію у Донецьку екс–олігарх від металургії, а нині очільник місцевої ОДА Сергій Тарута. — Необхідно швидко реагувати на кадрові призначення, адже нині ми ще відчуваємо саботаж наших рішень. Все інше — під контролем!».

У складній ситуації запорізький «губернатор» Валерій Баранов. З одного боку, місцевий Євромайдан заявив, що не висував того у керівники ОДА. З іншого, він чужий і для проросійських сил. «Мене зустріли тут пікетом, вимагали, щоб я пішов у відставку. Але після трьох годин розмови вони погодилися на співпрацю», — доповів Баранов на вчорашній селекторній нараді Арсенію Яценюку і напрочуд високо оцінив анонсовані Володимиром Гройсманом розширення повноважень обласної влади. «Я мріяв про це ціле життя!» — сказав запорізький намісник. «Мрії збуваються», — по–філософськи резюмував Яценюк.

Та найбільш одіозною вважається кандидатура луганського голови ОДА Михайла Болотських, який буцімто за державні кошти фінансував Антимайдан. Втім, коли Арсеній Яценюк надав слово Луганську, трансляцію селекторної наради для журналістів вимкнули.