Новий лідер симпатій — Порошенко?

06.03.2014

Учора було оприлюднено перший після повалення Януковича президентський рейтинг. Лідером електоральних симпатій несподівано виявився позафракційний народний депутат Петро Порошенко, якого підтримує 21,2% українців.

Про це свідчать передані агенції УНІАН результати соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень «Соціс» із 25 лютого по 4 березня.

Другу позицію займає лідер партії та фракції «УДАР» Віталій Кличко — 14,6%, третю — звільнена з–за ґрат лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко — 9,7%. Імовірного висуванця минулої влади, нардепа від Партії регіонів Сергія Тігіпка підтримали б 7,1% виборців.

За голову КПУ Петра Симоненка готові проголосувати 5% респондентів, за лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока — 2,5%, за лідера руху «Правий сектор» Дмитра Яроша — 1,6%, за голову руху «Український вибір» Віктора Медведчука — 1% опитаних.
Арсенія Яценюка не було в списку з огляду на те, що він передає право балотуватися лідерці своєї партії — Тимошенко.

Близько 8% респондентів віддали б свій голос іншому кандидату в президенти, якого не було в списку запропонованих.

Водночас близько 30% виборців заявляють, що не знають, за кого б голосували на виборах глави держави і взагалі чи прийшли б на дострокові вибори, які, нагадаємо, призначені на 25 травня. Уже маючи право офіційно висуватися, ним ще не скористався жоден із претендентів на пост глави держави.

Опитування «Соцісу» проводилося на всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів — квотна вибірка (за ознаками вік та стать). Статистична похибка вибір­ки (довірчий інтервал) складає +/— 2,2%.

Під час дослідження респондентам пропонувалося також відповісти на запитання: «Скажіть, незалежно від того, кого з кандидатів ви підтримуєте, на вашу думку, хто все–таки переможе на вибо­рах і стане майбутнім Президентом України?». На перші позиції, за прогнозами українців, виходять ті самі кандидати: Порошенко, Тимошенко, Кличко. Хоча, попри достатньо високий рейтинг, у перемогу Віталія Кличка виборці вірять трохи менше, ніж у перемогу Тимошенко.

Майже половина — 48,7% всіх опитаних — не змогла відповісти на прогнозне питання.

При цьому активність електорату висока: опитування показало, що близько 82% виборців готові або «скоріше готові» взяти участь у голосуванні 25 травня, і тільки близько 13% сказали, що не прийдуть на виборчі дільниці.