Стріляла третя сила

06.03.2014
Стріляла третя сила

Прицільний вогонь по обох сторонах протистояння вели невідомі з жовтими пов’язками.

Слідчі Генпрокуратури за допомогою колег з МВС та СБУ продовжують досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом масових убивств, вчинених під час акцій протесту в Києві з 18 по 22 лютого. Як повідомили «УМ» у прес–службі ГПУ, слідчі просять громадян допомогти у цьому резонансному розслідуванні, яке перебуває на постійному контролі керівництва держави і має бути завершене у найкоротші строки. Нагадаємо, що в цій справі, за словами Генпрокурора Олега Махніцького, фігурує більше півсотні підозрюваних.

Слідчі чекають на свідків

«Одним з основних джерел здобуття доказів у даному кримінальному провадженні є свідчення громадян — учасників масових заходів, які стали свідками кривавих подій, — зазначають на Різницькій. — Тому звертаємось до всіх небайдужих громадян, які стали свідками сутичок у центральній частині Києва 18—22 лютого 2014 року, із запрошенням до слідчих Генпрокуратури з метою надання будь–якої інформації щодо вказаних подій».

У Генпрокуратурі просять звертатися напряму до старших слідчих в особливо важливих справах: Віталія Вікторовича Свірєпова (тел.: 200–70–15) та Дмитра Миколайовича Басова (тел.: 200–71–78; 200–70–79).

Таємничий загін «жовтих пов’язок»

Водночас попередніми результатами досудового слідства поділився і глава МВС Арсен Аваков. За його словами, криваві протистояння в Києві спровокувала «неукраїнська третя сила», чиї дії мали сприяти розпаленню громадянського конфлікту в Україні.

«Триває велике серйозне розслідування. Думаю, що настане час, і ми оприлюднимо факти: хто стріляв, коли стріляв, по якій команді. Факти ці зараз збирають в єдину сіточку, — каже пан Аваков. — Можу лише сказати одне: ключовим фактором у цьому протистоянні, що вилилося у криваве побоїще в Києві, яке перевернуло країну догори ногами і ввело її в стан шоку, була третя сила. І ця сила не українська! Наголошую, що це не питання політичних протистоянь. Неприпустимо, коли третя сила дозволяє собі тут керувати нами!».

Глава МВС не підтвер­джує, але й не спростовує припущення громадськості, що у форму вітчизняних спецпризначенців могли перевдягнутися снайпери та автоматники з сусідньої північної держави, керівництву якої потрібна була громадянська війна в Україні, щоб узяти її територію голіруч. Мовляв, прийде час і слідчі скажуть більше. Нагадаємо, що в окремого підрозділу «правопохоронців», які стріляли по обидва боки барикад, були жовті пов’язки на рукавах, за якими вони відрізняли своїх від чужих.

Клюєву допомогла втекти впливова пані

Утiм наявність третьої сили не знімає вини з колишніх можновладців держави, які своїми наказами сприяли подальшій ескалації протистояння, що, врешті–решт, призвело до численних жертв. Нагадаємо, що на сайті МВС розміщено дані про розшукуваних осіб — екс–Президента Віктора Януковича та екс–Генпрокурора Віктора Пшонку. Позавчора на цьому ж сайті було відновлено повідомлення про оголошення в розшук «особи, яка переховується від органів влади» — екс–глави МВС Віталія Захарченка, який зник у невідомому напрямку ще 26 лютого.

Окрім цих трьох, у базі розшуку на сайті МВС днями було розміщено і дані екс–глави адміністрації Президента Андрія Клюєва. Підставою для оголошення Клюєва в розшук є рішення суду про затримання його з метою приводу. Утiм не зрозуміло, як вдалося втекти з України екс–главі АП, адже після втечі багатьох­ можновладців він усе ще лишався в Україні й, за даними окремих ЗМІ, відлежувався поранений у своєму маєтку під Києвом.

За неофіційними даними поінформованих джерел «УМ» у правоохоронних органах, Андрію Клюєву допомогла втекти вельми впливова для нових керівників країни пані, яка ще донедавна сама перебувала за ґратами, але з екс–главою АП її пов’язувала давня співпраця (за чутками, в розпал протистояння на Майдані Клюєв навіть приїжджав до неї в лікарню у Харків, щоб хоч якось домовитися). Тож нова влада оголосила Клюєва у розшук лише після того, як він залишив межі держави.

Голова СБУ Валентин Наливайченко запевняє, що вітчизняна спецслужба вживає всі заходи для пошуку інших колишніх високопоставлених чиновників України, оголошених у розшук. Утім громадськості не зрозуміло, які саме заходи вживаються, якщо всі можновладці змогли без проблем втекти з України, деяким навіть довелося потинятися між аеропортами та іншими пунктами пропуску, але ж таки вдалося втекти!

«Усі необхідні заходи робляться. Ми будемо доповідати негайно. Я дуже сподіваюся, що вистачить професіоналізму спрацювати. Я особисто відповідаю за те, щоб розшук здійснювався винятково за законом, але в максимально стислі терміни і в жорсткий спосіб, — зазначає пан Наливайченко. — Водночас у даний час розшук не приніс результатів. Поки що СБУ нічим хвалитися. Будуть результати — будемо доповідати».

Додамо, що Генпрокуратурою також відкрито понад два десятки кримінальних проваджень стосовно перевищення влади й неправомірних дій з боку співробітників міліції проти учасників акцій протесту.

А ТИМ ЧАСОМ...

Печерський районний суд Києва заборонив екс–главі КМДА Олександру Попову залишати межі України, повідомляють «Українські новини». За словами адвоката Попова Миколи Карнауха, ще 2 березня суд обрав для екс–глави КМДА запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, але заборонив йому залишати місця проживання (міста Київ і Комсомольськ, що на Полтавщині) і ухвалив здати свій закордонний паспорт.

Отже, суд підтримав запобіжний захід, на якому наполягала прокуратура. Але пан Карнаух стверджує, що захист не заперечував проти цього, оскільки його клієнт має намір максимально співпрацювати зі слідством. При цьому Попов заперечує свою провину в інкримінованих йому злочинах, зокрема, щодо організації силового розгону студентів уранці 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності. Пан Карнаух наголошує, що Попов 7 лютого судом був звільнений від кримінальної відповідальності на підставі Закону «Про амністію причетних до масових акцій протесту».

«Оскільки звільнений екс–голова КМДА був за нереабілітуючими обставинами, притягувати його повторно до відповідальності за одне й теж правопорушення ніхто не має права відповідно до українського законодавства», — каже адвокат.

Нагадаємо, що екс–голова КМДА Олександр Попов, екс–заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович та кілька керівників столичної міліції були відсторонені від виконання обов’язків і звинувачені в організації кривавого розгону мирної демонстрації на Майдані в ніч на 30 листопада. Пізніше на допиті Попов заявив, що він діяв за вказівкою тодішнього секретаря РНБО Андрія Клюєва, який пізніше був призначений головою адміністрації Януковича.

УВАГА!

Генпрокуратура звертається до всіх небайдужих громадян, які стали свідками сутичок у центральній частині Києва 18—22 лютого 2014 року, із запрошенням до слідчих Генпрокуратури з метою надання будь–якої інформації щодо вказаних подій. Старші слідчі в особливо важливих справах ГПУ: Віталій Вікторович Свірєпов (тел.: 200–70–15) та Дмитро Миколайович Басов (тел.: 200–71–78; 200–70–79).

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>