Готуйте вітамінний щит

05.03.2014
Готуйте вітамінний щит

Позитивні емоції й оптимізм як ніколи необхідні навесні. (з сайта amrita.ua.)

Після зими ми почуваємося кволими і виснаженими: дається взнаки брак сонячного світла, у раціоні меншає вітамінів. Тож у весняний період дуже важливо, аби організм отримував достатню кількість корисних мікроелементів із їжею. Адже їх нестача, зокрема, ослаблює імунітет, відтак ми стаємо вразливішими перед грипом, ГРЗ, іншими вірусними інфекціями. Водночас виникають проблеми із шкірою (висипання, сухість), посилюється втомлюваність, відчуття апатії, депресія. Нестача вітамінів може спричинити навіть неврологічні розлади. Не забувайте, що на наш організм впливають також інші фактори, зокрема гіподинамія (малорухливий спосіб життя), шкідливі звички, які підточують здоров’я. Отже, запасаємося вітамінами, позитивним настроєм і терпінням — до теплих і сонячних днів рукою подати.

Емульгатори і консерванти провокують хвороби

Як стверджують лікарі–дієтологи, навесні нашому організму особливо важливо отримувати весь спектр вітамінів. Який вихід — придбати мультивітамінний комплекс в аптеці чи діставати ці корисні мікроелементи з їжею? Марія Світловська, столичний лікар–терапевт, каже, що найкраще — комбінувати здорове, збалансоване харчування і прийом аптечних вітамінів. Однак раціональніше проконсультуватися з лікарем, оскільки безконтрольний прийом вітамінних препаратів може серйозно зашкодити здоров’ю. «Трапляється, що організм не засвоює певний елемент, скажімо, через проблеми зi шлунково–кишковим трактом або через ураження глистами, — пояснює лікар. — Ці проблеми можуть «забирати» корисні речовини з організму, викликати погане самопочуття — навіть при тому, що людина вживає достатню кількість вітамінів».

Важливо, щоб разом із вітамінами до організму надходили макро– і мікроелементи: залізо, йод, кальцій, калій, магній.

Хронічний гіповітаміноз, на думку лікарів, має радше не сезонний, а перманентний характер. Київський лікар–дієтолог Оксана Скиталінська переконана: якщо людина повноцінно харчується, п’є чисту воду і не має запальних захворювань органів травлення, то у всі пори року вона мала б одержувати з їжею необхідні нутрієнти, тобто харчові речовини, у тому числі й вітаміни. «На жаль, харчування українців далеке від ідеалу: в основному це їжа, яка пройшла глибоку промислову переробку, — каже дієтолог. — У ній багато консервантів, барвників, емульгаторів, речовин для поліпшення запаху та смаку, солі, трансжирів, цукру та вкрай мало вітамінів, харчових волокон і корисних жирів. Тривале харчування такою їжею порушує обмін речовин, ослаблює організм на клітинному рівні, сприяє розвитку таких «захворювань цивілізації», як атеросклероз, ожиріння, гіпертонія та інші».

Замість пухкого багета — висівковий хліб

Дієтолог радить вживати більше продуктів, які є в природі. «Візьмемо, наприклад, білкові продукти. Вони обов’язково мають бути в нашому раціоні, оскільки є основою для утворення травних ферментів, імунних клітин, відновлення клітин шлунка та кишечнику, потрібні для транспортування вітамінів до всіх клітин організму, а також є джерелом багатьох вітамінів, зокрема, групи В, А, D, Е. Тому замість ковбас бажано вживати натуральні продукти — яйця, кисломолочні продукти, нежирну птицю, рибу, бобові, соєві продукти», — вважає фахівець.

Вуглеводи дають енергію нашому мозку, силу — м’язам, потрібні для обміну речовин, постачають нам цінні вітаміни — С, РР, деякі вітаміни групи В. Корисними, на думку лікаря, є так звані складні вуглеводи — крупи, овочі, фрукти, ягоди. Замість сухих сніданків краще вибирати натуральні крупи, а замість білого пухкого багета — зерновий або висівковий хліб, замість випічки — зернове печиво або хлібці.

Найкращим джерелом жирів, які вкрай необхідні для нормальної життєдіяльності, є молочні продукти, риба, у тому числі — жирна морська (скумбрія, оселедець, лосось), горіхи (волоські), насіння льону, гарбуза, соняшнику, оливкова олія. Жири допомагають засвоюватися вітамінам, таким як А, D, Е, К, що необхідні для оздоровлення оболонок клітин організму. «Це дуже важливо, оскільки від правильного складу жирів у мембрані клітини залежить її стійкість до проникнення вірусів, хвороб i мутацій», — наголошує Оксана Скиталінська.

Не забувайте про ягоди, овочі, фрукти, горіхи та насіння, які є джерелом так званих фітохімічних речовин. Тобто природних рослинних антиоксидантів, які блокують руйнування клітин вільними радикалами.

А пити, на думку лікарів, краще чисту воду, зелений чай, домашні компоти та узвари, настій шипшини. Раз на день можна дозволити собі чашечку натуральної кави.

Рецепт оздоровлення: цікаві книжки і гарний настрій

Разом із раціональним харчуванням для доброго самопочуття не менш важлива достатня фізична активність. Це може бути ходьба — помірна та у прискореному темпі, легкий біг, вправи на розтяжку, вправи з гантелями з невеликою вагою. У цей період, як і в будь–який інший, варто більше перебувати на свіжому повітрі — виходити гуляти під час обідньої перерви, хвилин на 15—20, подалі від автомагістралей. Крім того, варто раніше лягати спати — хоча б о 22—23–й годині. Причому спати треба не менше 9 годин, бо під час сну організм відпочиває та оновлюється. Загартовуйтесь, приймайте контрастний душ — це зміцнює імунітет. Не забувайте, що вживання алкоголю отруює організм, його токсична дія блокує засвоєння вітамінів. Такий самий вплив має куріння.

«Також я б порадила набиратися позитивних емоцій — читати цікаві книжки, відвідувати музеї, храми, художні виставки, посміхатися незнайомим людям, — каже Оксана Скиталінська. — Позитивні емоції нормалізують роботу нервової системи, а вона регулює дуже багато процесів в організмі й налаштовує їх на оновлення та здоров’я».

ДО РЕЧІ

Які продукти містять необхідні організму вітаміни

Вітамін А — морква, абрикоси, м’ясо, печінка, яєчний жовток, тверді сири, вершкове масло, печінка деяких риб (тріска, морський окунь). Майте на увазі, що вітамін А найкраще засвоюється з рослинною олією або сметаною.

Вітамін Д — вершкове масло, яєчний жовток, молоко, ікра.

Вітамін Е — рослинна олія: оливкова, кукурудзяна, соняшникова, арахіс, злаки, овочі, молоко.

Вітамін К — зелені овочі, яловичина, свинина, баранина.

Вітамін С — шипшина, чорна смородина, грейпфрут, перець — солодкий і гіркий, зелень, щавель, кропива, капуста, лимони, апельсини, ягоди, хрін.

Вітамін В1 — печінка, горіхи, житній хліб грубого помелу, яйця, пивні та пекарські дріжджі, різні каші.

Вітамін В2 — молочні продукти (насамперед сири), дріжджі, печінка, яєчний білок, м’ясо, риба, горох, зелені овочі.

Вітамін В3, або РР, — висівки, дріжджі, печінка, телятина, риба.

Вітамін В5 — печінка, нирки, серце, яйця, пивні дріжджі, зелені овочі, насіння різних рослин, горіхи, проростки насіння, гриби.

Вітамін В6 — м’ясо, риба, масло, зародки пшениці, крупи, бобові, молоко, печінка тріски, яєчний жовток.

Вітамін В9 (фолієва кислота) — дріжджі, печінка, свіжі овочі (боби, шпинат, помідори).

Вітамін В12 — м’ясні продукти, молоко, яєчний білок.