435 км/год — і це не межа!

05.03.2014
435 км/год — і це не межа!

Так виглядає найшвидше авто у світі.

Американський суперкар розвинув найбільшу швидкість поміж автомобілів за всю історію, але Книга рекордів Гіннесса відмовилася реєструвати це досягнення. Причиною стали особливості місця, де ставився рекорд.

А було це минулого місяця на злітно–посадковій смузі для човників «Спейс шаттл» у космічному центрі ім. Кеннеді, що на мисі Канаверал. Автівка обмеженої серії марки Hennessey Venom розігналася до 435,5 км/год. Як свідчить пілот, льотчик–випробувач Брайан Сміт, машина з її 1244 кінськими силами могла сягнути і 440–450 км/год, але смуга мала тільки 5 км завдовжди, і після досягнення максимальної швидкості знадобився цілий кілометр, щоб «стишитися» до 112 км/год.

Попередній рекорд належав Bugatti Veyron Super Sport — 434,3 км/год. Саме він і залишиться наразі в Книзі Гіннесса. Адже, згідно з її вимогами, претендент має розвинути рекордну швидкість в обидва боки — і за вітром, і проти. А гнати Hennessey Venom назад «астронавти» дозволу не давали.

Проте розробники та господарі «Хеннессі Веном» усе одно вважають себе найращими. Адже в 2010 році конкуренти з «Бугатті» показали 428 км/год проти вітру, 434,3 — за вітром, і жодне з цих значень не перевищує нинішніх 435,5 км/год.