Синьо–жовтий «вандалізм»

26.02.2014
Синьо–жовтий «вандалізм»

«Синьо–жовтий» пам’ятник Радянській армії в Софії. (Рейтер.)

Міністерство закордонних справ Росії, «українські» заяви якого досі конкурували за дотепністю лише з нашим (дореволюційним) МВС, знову відзначилося. Цього разу зовнішньо­політичне відомство сусідньої країни спрямувало вістря гніву не проти українських «екстремістів» та «фашиствующіх молодчіков», а проти болгарських вандалів та іноземних ЗМІ.

Річ у тім, що в ніч із 22 на 23 лютого, після трагічних подій в Україні, пам’ятник Радянській армії, що стоїть у столиці Болгарії Софії, хтось пофарбував у синьо–жовті кольори — на знак підтримки українського народу. Фотосвідчення цього знаку підтримки швидко розійшлися світовими інформагенціями, а редакція сайта телеканалу «Євроньюз» навіть зробила це фото головним в обкладинці своєї сторінки у мережі «Фейсбук».

Варто зазначити, що багатостраждальний пам’ятник «воїнам–визволителям» у Софії регулярно змінює колір. Болгарські дотепники вже розмальовували його і в Супермена, і в Джокера, і в Діда Мороза. Та й політичних «перевдягань» радянський воїн у столиці Болгарії вже натерпівся чимало: його наряджали в маски Гая Фокса, різнокольорові балаклави (на підтримку заарештованим у Росії дівчатам з гурту «Пуссі райт») тощо. Один з останніх прикладів — до річниці вторгнення радянських військ у Прагу 1968 року пам’ятник повністю пофарбували в рожевий, підписавши по–чеськи словами вибачення за жорстке придушення «Празької весни».

Проте підтримка українського Майдану, та ще й напередодні сакрального для радянського менталітету 23 лютого, роздратувала Москву особливо сильно. «Наша реакція — це за межею. Важлива ваша реакція», — наголосило міністерство закордонних справ РФ, опублікувавши скріншот обкладинки «Євроньюз» на своїй сторінці «Фейсбуку».

Реакція, варто відзначити, була різною — частина користувачів обурювалися, частина (очевидно, українці) дякувала болгарам за підтримку.

А «Євроньюз» невдовзі таки змінив обкладинку, зазначивши в заяві з цього приводу, що публікацією цього фото телеканал «не висловлював підтримки тим чи інши силам в Україні — і вже тим паче акту вандалізму». «Ми бачимо, що публікація цього знімка на нашій обкладинці була неправильно сприйнята як програмна заява, і, проти нашої волі, образила багатьох. Тому ми знімаємо її, але водночас не приймаємо і звинувачення в оскверненні пам’яті ветеранів війни», — наголошують на телеканалі. Там також пояснюють, що, обираючи фото для обкладинки, вирішили «просто опублікувати фото, що відображає події в сучасному світі».

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що «стурбований подіями на телеканалі «Інтер» і ситуацією зі свободою слова в Україні. Відповідну заяву Лавров зробив під час спільної прес–конференції з очільником МЗС Люксембургу Жаном Ассельборном учора в Москві. «Нас багато що турбує з того, що зараз відбувається у Верховній Раді», — наголосив російський міністр, окремо висловивши стурбованість із приводу скасування закону про мови.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>