Живий щит

21.02.2014

Масові повстання проти силовиків, які почалися у вівторок увечері, перекинулися із Західної України на центр. У середу увечері незадоволені владою громадяни захопили будівлю Житомирської облдержадміністрації. Люди розбивали вікна і ламали вхідні двері, після чого закидали коктейлями Молотова будинок обласного управління міліції на Старому бульварі.

У Вінниці, Сумах та Хмельницькому мітингувальники пікетували місцеві управління МВС та СБУ. У Хмельницькому силовики відкрили вогонь по активістах, що намагалися перелізти огорожу, аби потрапити до внутрішнього двору управління СБУ. Внаслідок обстрілу 23–річний юнак загинув на місці — куля влучила йому в голову. Ще один 17–річний хлопець тяжко поранений. У відповідь мітингувальники підпалили приміщення Служби безпеки. У Полтаві під час пікетування облдержадміністрації камінням було поранено двох міліціонерів.

Справжню війну оголосили люди спецпризначенцям i «тітушкам», яких влада почала масово звозити до Києва. У середу ввечері на трасі Одеса—Київ біля села Подібна Маньківського району на Черкащині більше тисячі активістів з навколишніх сіл облаштували імпровізований КПП, коли дізналися, що до столиці рухаються автобуси з «тітушками». Люди перевіряли транспорт і пропускали далі, якщо не виявляли підозрілих осіб. Однак один із джипів, який пробивав дорогу внутрішнім військам, вирішив прорватися, збивши при цьому на смерть одного з активістів.

Після цього розлючені протестувальники зупинили та розвернули назад два автобуси з «тітушками» та бійцями внутрішніх військ, а коли третій спробував прорватися через блок–пост, йому побили вікна й кинули під колеса борону. Половина «тітушків» вискочила й розбіглася полем, інших вивели, по­ставили на коліна, а потім відправили до Умані. Крім того,  повстанці затримали і спалили двоповерховий автобус, який перевозив «тітушків» iз Криму до Києва.

Уже в четвер у Звенигородці люди розвернули вісім автобусів із «Беркутом», спалили шість автобусів із «тітушками», які розбіглися хто куди. Ще шість автобусів із такими ж вояками зупинили у Тальному. Три автобуси із донецькими номерами, які перевозили «тітушків», затримали і спустили колеса і в Лубнах на Полтавщині.

Люди намагаються блокувати виїзд до столиці й потягів із силовиками та «тітушками», які також масово попрямували до столиці. Активісти вчора перекрили рейки в селищі Меліоративному Новомосковського району на шляху руху потяга, яким близько 500 військовослужбовців 25–ї окремої Дніпропетровської повітряно–десантної бригади мали відбути до Києва. Проте жертви військовослужбовці понесли ще на шляху до Меліоративного — один із автомобілів, у якому везли солдатів, перекинувся. Внаслідок цього троє військовослужбовців загинули на місці, ще восьмеро доставлено до лікарні у тяжкому стані.

Інформація про додаткові потяги з «підкріпленням» силовикам надходить і з інших регіонів. Народний депутат Володимир Ар’єв у соцмережах повідомив, що влада готова озброїти молодь для боротьби з протестувальниками. «Додатковий потяг із Донецька (номер невідомий), потяг із Херсона №573. В останньому в 20 вагонах молодь у віці 16—25 років. Є сироти з інтернатів. Діти хваляться, що їм дадуть постріляти. Інформація від провідника», — написав він.

Водночас потяги зі Львова, Франківська та Ужгорода масово зупиняються і обшукуються під виглядом інформації про «замінування». Міліція повідомила про вилучення у пасажирів під час обшуку в потязі «Львів—Київ» шести саморобних вибухових пристроїв, двох обрізів мисливських рушниць, набоїв до мисливської зброї, дерев’яних па­лиць та бит. Але жертвами дій міліції стали і прості люди — волонтери на прохання спільноти «Євромайдан» рятували з потяга семирічного онкохворого хлопчика Іванка Керканича, щоб доправити до Києва, звідки він мав вилетіти до Італії для операції з трансплантації кісткового мозку. Учора ж надійшла інформація, що Укрзалізниця планує відновити рух у західному напрямку.

Ліквідація силових структур у багатьох регіонах породила небезпеку розгулу кримінальних елементів, яких останні кілька місяців усіляко використовували і підтримували саме силовики. Щоб не допустити мародерства та з метою протидії злочинцям на місцях почали створювати муніципальні дружини. Перша така дружина офіційно була зареєстрована вчора у Львові. Координує її діяльність штаб з безпеки на чолі із заступником міського голови генерал–лейтенантом Володимиром Шевчуком. Патрульні групи створені з числа працівників львівських підприємств, дружини місцевої «Самооборони», Автомайдану, представників спортивних федерацій, депутатів міської ради та дільничних інспекторів міліції, які висловили готовність працювати для громади.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>