Ім’я їм легіон

19.02.2014

Новий «Галицький легіон» утворюється у Львові. Це дозволило деяким політикам і силовикам робити заяви, що у Львові формують воєнізовані бригади. «Хочу наголосити, що ми не є зброй­ним формуванням, — підкреслює голова громадського об’єднання «Галицький легіон», відомий публіцист Мар’ян Нищук. — Наша головна місія — захищати громадський порядок, тож наразі ми налагоджуємо структуру і координацію людей, які б знали що і як робити у випадку загрози. На сході країни та у Криму формуються якісь дивні загони, люди виходять iз холодною зброєю — шаблями, черкеськими кинджалами, і навіть, як вони стверджують, з муляжами гвинтівок. Хоча хто знає, чи це дійсно лише муляжі. Проте ніхто чомусь не порушує це питання, натомість усі погляди скеровані на Львів».    

Нагадаємо, що ще в далекому 1915 році було оголошено набір до Галицького легіону Українських січових стрільців, які захищали свій край від наступу російських військ. Тоді Львів був у складі Австро–Угорщини. І коли до лав легіонів зголосилися близько 20 тисяч добровольців, генерали австро–угорської армії значно скоротили їхню кількість під тиском польської сторони. Отож, до зброї взялися лише дві тисячі вояків.

Днями відбулися установчі збори сучасного «Галицького легіону», який зараз проходить процедуру реєстрації як громадське об’єднання. «До нас прийшло багато людей, які є членами опозиційних партій і не менше добровольців, які жодного відношення до політики не мають. Ми є абсолютно аполітична структура і жодних владних амбіцій не маємо. Окрім того, нашими волонтерами вже стали лікарі, юристи, колишні афганці і навіть студенти — усього понад дві сотні активних людей», — пояснює Мар’ян Нищук.

Охочих поповнити лави громадського об’єднання є чимало — близько тисячі. Проте на таку волонтерську роботу потрапити не так уже й просто. По–перше, кожен кандидат повинен пройти співбесіду з головою громадського об’єднання та мати рекомендації мінімум від двох, як–то кажуть, «перевірених» людей.    

«Важливо, щоб кожна людина, яка прийде в наше громадське формування, в першу чергу, розуміла свою відповідальність перед громадою міста, по–друге, була адекватною, щоб жоден iз наших волонтерів не дискредитував ідею нашого громадського об’єднання. Ну і по–третє, наші волонтери вмітимуть надавати першу медичну допомогу та добре орієнтуватимуться в юридичних нормах нашої діяльності, аби не перейти межу наших повноважень», — додає Мар’ян Нищук. Законів та азів медицини волонтерів спеціально навчатимуть: «Будемо читати лекції з медицини та юриспруденції. Будемо вчити, як зупинити кров, не допустити шокового стану». До цих лекцій долучиться Львівський медичний університет. Уже є попередня домовленість з його викладачами та науковцями. Структура матиме групи, що функціонуватимуть окремо. До них розподілятимуть людей за віком, мобільністю, наявністю вільного часу та навичок. Активісти вже двічі ставали у нагоді. Першого разу провокатори спричинили сутичку у приміщеннях облдержадміністрації. На щастя, ніхто не постраждав. А ще через кілька днів уночі в приміщення ОДА пробрався невідомий чоловік, який бігав iз ножем. При його знешкодженні також ніхто не постраждав.  

«Законом України про громадські формування передбачена співпраця з правоохоронними органами, — пояснює Мар’ян Нищук. — Львівська міліція, на відміну від київської, розуміє та підтримує наші прагнення. Бо якщо ситуація не стабілізується, то почнуться провокації. В першу чергу, ми цього очікуємо від завезених зі сходу України «тітушок». Також бачимо, що деструктивну роль у теперішніх реаліях виконує Комуністична партія України. По суті, це — п’ята колона». На думку голови громадського об’єднання, наразі загрози для львів’ян не має. Проте від влади можна очікувати будь–яких несподіванок. Вона, як свідчить досвід, не зупиниться і перед людськими жертвами. Власне, й створити цю організацію пан Нищук вирішив після загибелі свого друга Юрія Вербицького...