Слизький сніг Сочі

12.02.2014
Слизький сніг Сочі

Два перші місця в жіночому лижному спринті посіли норвежки Фалла (ліворуч) та Естберг.

Норвезький день спринту в «Лаурі»

Учора фаворити лижних перегонів – норвежка Маріт Бйорген і швейцарець Даріо Колонья — не змогли стати першими мультимедалістами сочинських Ігор. Через падіння обоє тріумфаторів скіатлону залишилися за межами фіналів спринтерських гонок вільним стилем.

Ці змагання, розбиті на чотири етапи, вчора майже цілий день тривали на трасі лижного комплексу «Лаура». На жаль, українські лижниці не пробилися далі першого раунду — кваліфікації, за підсумками якої визначилася тридцятка чвертьфіналісток. Марина Анцибор показала 34–й час, Катерина Сердюк — 45–й, Марина Лісогор — 58–й.

Досвідчена Валентина Шевченко — прапороносець нашої збірної — в цій дисципліні участі не брала, концентруючись на 10–кілометровій «класиці», запланованій на четвер.

Нашим чоловікам–лижникам також не вдалося подолати кваліфікаційний етап. Найшвидшим поміж українців на «реактивній» дистанції став Руслан Перехода (50–те місце), який програв переможцеві кваліфікації 15 секунд. Олексій Красовський із більше ніж хвилинним відставанням опинився на 81–й позиції.

А найкращими спринтерами стали норвежці: у жінок перемогла Майкен Фалла, у чоловіків — Ола Віген Хаттестад.

Нагородження Віти в День України

Учора ввечері в Сочі відбувалася гонка переслідування в жінок–біатлоністок, у якій ми знову розраховували на медаль. А напередодні, поночі в понеділок, в Олімпійському парку на площі «Медаль–плаза» Вікторія Семеренко отримала свою «бронзу» за недільний спринт. Прикметно, що дорогоцінну відзнаку сумчанці вручив співвітчизник — президент НОК України Сергій Бубка.

Позавчора ж у Сочі відбувся урочистий прийом з нагоди Дня України на Іграх–2014. «Україна славиться своїми спортивними традиціями та великою кількістю олімпійських чемпіонів і призерів. Дуже добре, що ваша держава відіграє велику роль в світовому спорті», — зазначив поважний гість заходу, новий президент МОК Томас Бах, не забувши привітати Віту Семеренко. Також Бах пишається тим, що український Львів продовжує боротьбу за право приймати зимову Олімпіаду–2022.

Бйорндален залишився з 12 медалями

Якщо наші жінки вже виконали свій план на Сочі, то чоловіки–біатлоністи наразі розчаровують. На Олімпіаді–2010 у Ванкувері найкращий результат поміж представників українського біатлону показав Андрій Дериземля, який у спринтерській гонці посів п’яте місце. У Сочі 36–річний представник Сумщини залишається лідером нашої чоловічої команди, от тільки рівень здобутків Андрія, як і всього колективу, порівняно з попередніми Іграми суттєво впав. Після завершення Дериземлею спринту на 22–й позиції наївно було очікувати від нього медалі в позавчорашній гонці переслідування. Утім бодай на якийсь прогрес у підсумковому протоколі вболівальники й тренери розраховували. Проте падіння на початку гонки вибило українця з колії. Втрата десятка секунд, помножена на три промахи, відкинула Андрія на 36–ту сходинку табеля про ранги.

Власне, підступний спуск, якого спортсмени почали боятися ще з тестової гонки минулорічного Кубка світу, «поклав» на своєму схилі аж чотирьох учасників чоловічого «персьюту». Окрім нашого співвітчизника, тут упали білоруси Сергій Новіков і Володимир Чепелін та канадець Жан–Філліпп Легеллек. Для останнього прикрість падіння взагалі важко описати, адже через цю невдачу представник Країни Кленового Листя втратив лідерство, скотившись у підсумку до третього десятку.

«Хочеться подякувати українському тренеру, який, немов Усейн Болт, ніс мені заміну для зламаної лижі», — сказав після гонки канадський біатлоніст.

Андрій Дериземля, коментуючи «персьют», для себе взагалі не побачив позитивних моментів. «Незадоволений гонкою: вийшла важка пристрілка, та й хід на трасі був повільний», — в інтерв’ю телеканалу Xsport зазначив Андрій.

Тепер тренерський штаб на чолі з Василем Карленком готується до індивідуальної гонки, де планує дати шанс 22–річному Дмитру Підручному, котрий замінить ветерана збірної Сергія Седнєва. «Молодь — це наше майбутнє. А на Олімпіаді вони зможуть отримати неоціненний досвід», — каже головний тренер.

А в понеділковій гонці переслідування перемога дісталася лідерові поточного заліку КС, 25–річному французові Мартену Фуркаду. Для нього це перше олімпійське «золото» в кар’єрі (і друга олімпійська медаль узагалі — після «срібла» Ванкувера за мас–старт).

А от Уле–Ейнару Бйорндалену зробити в Сочі «золотий дубль» не вдалося.
40–річний норвежець у «персьюті» взагалі залишився без медалі, відтак не зміг стати одноосібним рекордсменом за кількістю виграних на зимових Іграх нагород. Наразі в активі Бйорндалена, як і в його співвітчизника, лижника Бйорна Делі, лишається 12 олімпійських медалей.

Рівняння на Канаду

Учора до вечора лідерство в загальному заліку утримували канадці. При цьому шість із дев’яти нагород «кленових» здобуто фристайлістами. Приміром, у могулі канадські спортсмени відзначилися «дублем». Після того як у неділю сестри Дюфур–Лапуант посіли дві найвищі позиції в змаганнях жінок, їхнє досягнення повторили Александр Білодо й Мікаель Кінгсбері в чоловіків. До слова, Білодо вдалося «підтвердити» чемпіонський титул, виграний чотири роки тому у Ванкувері.

У жіночому слоупстайлі, який дебютував на Іграх, представниці Канади Дара Хауелл та Кім Ламарр учора виграли «золото» та «бронзу», а от третя канадійка, Юкі Цубота, впала зі значної висоти і залишила трасу на медичних ношах. Спина виявилася цілою, натомість лікарі констатували перелом щелепи.

Також учора відбувся ще один олімпійський дебют: на «Русскіх горках» біля селища Есто–Садок жінки розігрували медалі у стрибках із трампліна.

Водночас хокейні баталії представниць слабкої статі для Олімпіад не нові, утім закинути три шайби впродовж стартових 55 секунд (як це зробила збірна США в грі з швейцарками) раніше нікому не вдавалося. Підсумковий рахунок гри — 9:0.

П’ЄДЕСТАЛ

10 лютого, понеділок (після 17:30)

Біатлон. Гонка переслідування. Чоловіки. 1. М. Фуркад (Франція) — 33.48,6 (1 штрафне коло). 2. Моравец (Чехія) — +14,1 (0). 3. Беатрікс (Франція) — +24,2 (1)... 36. Дериземля — +2.32,9 (3)... 39. Семенов — +2.59,5 (3)... 44. А. Прима — +3.50,7 (4)... 54. Седнєв (усі — Україна) — +5.45,2 (3)...

Ковзани. Чоловіки. 500 м. 1. М. Мюлдер — 69,312. 2. Смеєкенс — +0,01. 3. Р. Мюлдер (усі — Голландія) — +0,15.

Фристайл. Могул. Чоловіки. 1. Білодо — 26,31 балів. 2. Кінгсбері (обидва — Канада) — 24,71. 3. Смишляєв (Росія) — 24,34.

11 лютого, вівторок (до 17:15)

Фристайл. Слоупстайл. Жінки. 1. Хоуелл (Канада) — 94,20 бала. 2. Логан (США) — 85,40. 3. Ламарр (Канада) — 85,00.

Лижні гонки. Спринт. Жінки. 1. Фалла — 2.35,49. 2. Естберг (обидві — Норвегія) — +0,38. 3. Фаб’ян (Словенія) — +0,40... 34. Анцибор — +8,48… 45. Сердюк — +12,05... 58. Лісогор (усі — Україна) — +21,15…

Чоловіки. 1. Хаттестад (Норвегія) — 3.38,39. 2. Петерсон — +1,22. 3. Єнссон (обидва — Швеція) — +19,74... 50. Перехода — +15,26... 81. Красовський (обидва — Україна) — +1.06,73...

 

ЗАГАЛЬНИЙ ЗАЛІК

станом на 17:15 вівторка

З С Б разом

1. Канада 4 3 2 9

2. Норвегія 4 2 4 10

3. Голландія 3 2 2 7

4. США 2 1 3 6

5. Німеччина 2 0 0 2

6. Росія 1 2 3 6

7. Австрія 1 2 0 3

8. Франція 1 0 1 2

9. Польща 1 0 0 1

9. Словаччина 1 0 0 1

9. Швейцарія 1 0 0 1

12. Швеція 0 3 1 4

13. Чехія 0 2 1 3

14. Словенія 0 1 1 2

14. Італія 0 1 1 2

16. Китай 0 1 0 1

16. Фінляндія 0 1 0 1

18. В. Британія 0 0 1 1

18. Україна 0 0 1 1

ГЛЯДАЧІ

За повідомленням агенції ІТАР–ТАСС, станом на вчора на олімпійські змагання продали 925 тисяч квитків.

Якщо на якихось аренах залишаються порожні місця, їх заповнюють волонтери.

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • Змагатись чи не змагатись?

    Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди. >>