Змагатись чи не змагатись?

21.02.2014
Змагатись чи не змагатись?

Галичани Богдана й Олег Мацьоцькі виступили з різкою критикою дій Президента Януковича. (з мережі «Фейсбук».)

Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди.
Тепер, через шість років, у майже аналогічній ситуації опинилися українські олімпійці, які, перебуваючи в Сочі, змушені зі сльозами на очах читати повідомлення з Батьківщини, де розгорілася справжня громадянська війна: влада з вогнепальної зброї розстрілює повсталий народ, лічба жертв іде вже на десятки, а може, й на сотні.

Олімпійці — з народом

«Для нас усіх це дуже непростий час, адже вдома залишилися рідні, близькі, друзі, співвітчизники. Ми переживаємо та хвилюємося за них. Беручи участь в Олімпійських іграх, ми прагнемо з честю та гідністю представити народ України», — ідеться в офіційному зверненні олімпійської збірної України, яка залишається в Сочі.

Упродовж учорашнього дня з табору української команди надходили суперечливі новини. Одні інформагентства та соцмережі повідомляли, що вся олімпійська збірна відмовилася від продовження виступів і повертається додому, інші сповіщали про демарш лише окремих атлетів, зокрема й команди біатлоністів. Зрештою, офіційно олімпійська Україна залишилася на Іграх.

Учорашній ранок у Олімпійському селищі українська команда почала з того, що на балконах своїх номерів вивісила синьо–жовті прапори з чорними стрічками. Пізніше спортсмени та члени делегації на зборах із Сергієм Бубкою хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у вуличних боях по всій Україні, про що було повідомлено на сайті НОК.

Але ще напередодні ввечері гірськолижниця зі Львівщини Богдана Мацьоцька та її тренер Олег Мацьоцький у «Фейс­буці» зробили повідомлення: «Ми, члени Національної олімпійської збірної команди України, вкрай обурені останніми діями президента України В. Яну­ковича, який замість того, щоб вирішити конфлікт переговорами з Майданом, потопив найостанніші надії українців у крові. Порушивши при цьому одвічний принцип Олімпійських ігор — мир під час їх проведення.

На знак солідарності з борцями на барикадах Майдану та на знак протесту проти бандитських дій щодо учасників протесту, безвідповідальності Президента та його холуйського уряду ми відмовляємося від подальшого виступу на Олімпійських іграх у Сочі 2014 року. Вічна пам’ять полеглим героям за Волю України! Слава Україні та її героям!»

Бути чи не бути

Сьогодні на Іграх має відбутися жіноча біатлонна естафета — наша остання медальна надія, проте чи вийдуть на її старт Олена Підгрушна (дружина депутата–«свободівця» Кайди) і її партнерки, на час здачі цього номера до друку відомо не було. У зверненні наших олімпійців, розміщеному на сайті НОК, наголошувалося, що вони висловлюють співчуття родинам загиблих, але докладуть усіх можливих зусиль задля того, щоб український прапор майорів над олімпійським подіумом і на честь наших перемог лунав Гімн України.

Слід зазначити, що, розробляючи план підготовки до ключової гонки, тренерський штаб нашої біатлонної збірної не включив нікого з чотирьох основних учасниць квартету до складу позавчорашньої змішаної естафети, яку визнали другорядною. Василь Карленко надав шанс проявити себе екс–росіянкам — Марії Панфіловій та Наталі Бурдизі. Їм допомагали Андрій Дериземля та Сергій Семенов. У підсумку, українська команда фінішувала восьмою.

«У цілому, я задоволена виступом своїх дівчат, — у коментарі каналу Xsport сказала тренер жіночої збірної України Надія Бєлова. — На дистанції вони виглядали гідно й показали той результат, який могли. До початку гонки я переживала, наскільки комфортно буде їм на трасі, адже вони п’ятнадцять днів сиділи без стартів. Але, загалом, усе пройшло добре».

А перемогу в «міксті» здобули норвежці, які виставили свій найпотужніший склад. До нього увійшли медалісти попередніх сочинських гонок — Тура Бергер, Тіріл Екхофф, Уле–Ейнар Бйорндален, Еміль–Егле Свендсен.

Привівши свою четвірку до перемоги, Бйорндален та Свендсен стали дворазовими чемпіонами Ігор–2014. При цьому легендарний Уле–Ейнар виграв свою 13–ту олімпійську медаль, ставши таким чином найтитулованішим спортсменом «білих» Ігор. «Виступаючи в змішаній естафеті, я працював більш зосереджено, ніж у мас–старті. Все вийшло, причому з легкістю. Перед гонкою дуже хвилювався, оскільки виступав за команду, за свою країну. Так що нервував більше, ніж в усі інші дні Олімпіади», — визнав 40–річний ветеран.

Натомість українська фігуристка Наталя Попова Олімпіаду–2014 провалила. Перед короткою програмою вихованка Віктора Петренка, яка, нагадаємо, живе й тренується у США, всерйоз розраховувала поборотися за місце в першій десятці. Однак її виступ судді оцінили лише 28–ю сумою балів (серед 30 учасниць), що навіть не дозволило Наталці потрапити до довільної програми, де виступлять 24 спортсменки. А головна боротьба за «золото» вчора ввечері точилася одразу між трьома фігуристками — кореянкою Йон А Кім, росіянкою Анеліною Сотниковою та італійкою Каролін Костнер, яких після обов’язкового прокату розділяли десяті бала.

 

П’ЄДЕСТАЛ

19 лютого, середа
(після 17:45)

Бобслей. Двійки. Жінки. 1. Канада — 3.50,61. 2. США–1 — +0,10. 3. США–2 — +1,00.

Ковзани. Жінки. 5000 м. 1. Саблікова (Чехія) — 6.51,54. 2. В’юся — +2,74. 3. Клейбекер (обидві — Голландія) — +4,12...

20 лютого, четвер (до 17:00)

Лижне двоборство. Командний старт. Великий трамплін/естафета 4 х 5 км. 1. Норвегія — 47.13,5. 2. Німеччина — +0,3. 3. Австрія — +3,4...

Фристайл. Скі–крос. Чоловіки. 1. Шапюї. 2. Боволента. 3. Мідоль (усі — Франція).

* * *

Хокей. Чоловіки. Останні чвертьфінали. Канада — Латвія — 2:1 (Шарп, 14; Уебер, 54 (більш.) — Дарзіньш, 16), США — Чехія — 5:2 (ван Ріємсдік, 2; Браун, 15; Бекс, 20; Періс, 30 (більш.); Кессел, 43 — Гемськи, 5, 54).

Півфінали: Швеція — Фінляндія, Канада — США.

Жінки. За третє місце. Швейцарія — Швеція — 4:3.

* * *

Керлінг. Жінки. Матч за третє місце. В. Британія — Швейцарія — 6:5.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ЗАЛІК

станом на 17:00 четверга

З С Б разом

1. Норвегія 10 4 7 21

2. Німеччина 8 4 4 16

3. США 7 5 11 23

4. Росія 6 9 7 22

5. Голландія 6 7 9 22

6. Швейцарія 6 3 2 11

7. Канада 5 9 4 18

8. Білорусь 5 0 1 6

9. Франція 4 3 7 14

10. Польща 4 0 0 4

11. Китай 3 2 1 6

12. Австрія 2 6 2 10

13. Швеція 2 5 4 11

14. Чехія 2 4 2 8

15. Словенія 2 1 4 7

16. Півд. Корея 2 1 1 4

17. Японія 1 4 2 7

18. Фінляндія 1 3 0 4

19. В. Британія 1 0 2 3

20. Словаччина 1 0 0 1

21. Італія 0 2 5 7

22. Австралія 0 2 1 3

23. Латвія 0 1 2 3

24. Хорватія 0 1 0 1

25. Казахстан 0 0 1 1

25. Україна 0 0 1 1

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • МОК не дозволив українцям пов’язати чорні стрічки скорботи

    Головною новиною усього вчорашнього дня на Іграх в Сочі стала відмова українських лижниць Марини Лісогор та Катерини Сердюк вийти на старт півфінального забігу в командному спринті. Згідно з офіційним повідомленням Національного олімпійського комітету України, причина зняття — травма спини Сердюк, яку вона отримала на тренуванні. >>