НОВИНИ ПЛЮС

12.02.2014

Катастрофа літака в Алжирі: понад 100 жертв

На сході Алжиру вчора впав військово–транспортний літак. Коли цей номер «УМ» верстався до друку, про авіакатастрофу надходили суперечливі дані. Так, за даними місцевого телеканалу «Аль–Ахбар», розбився лайнер марки «Іл», що належав міністерству оборони, загинуло 123 людини. Водночас агенція «Франс пресс» повідомила про 99 жертв (військовослужбовців та членів їхніх сімей) і катастрофу літака С–130 «Геркулес», а «Рейтер» звітує про 103 загиблих. За попередніми даними, причиною падіння літака стали складні погодні умови.

Китай і Тайвань намагаються помиритися

Уперше з часів громадянської війни 1949 року почалися переговори між Китайською Народною Республікою і Тайванем. Тоді, 65 років тому, між материковим Китаєм та острівною Республікою Китай стався політичний розкол. КНР досі відмовляється визнати самоврядність Тайваню, який вважає себе незалежним.

Як повідомляє «Євроньюз», головної теми переговорів сторони не оголошують. Але, швидше за все, йтиметься передусім про питання торгівлі. Зокрема, Пекін хоче, щоб Тайвань ратифікував угоду, яка дозволила б вести різноманітний бізнес на території одне одного. Офіційний Пекін схвалив цю угоду понад шість місяців тому, натомість на Тайвані досі триває законодавча тяганина через побоювання суспільства потрапити в залежність від гігантського сусіда.

Євросоюз готовий до співробітництва з Кубою

Рада Європейського Союзу підтвердила наміри укласти двосторонній договір із Кубою щодо політичного діалогу та співробітництва, інформує «Євроньюз». Верховний представник ЄС із зовнішніх справ Кетрін Ештон наголосила, що Європа насамперед стурбована дотриманням прав людини на острові, а вже потім економічними реформами. До того ж ЄС уже співпрацює з Гаваною у сфері податкової політики та продовольчої безпеки.

Переговори щодо невтручання, недискримінації та рівності між ЄС та Кубою почалися 2008 року. Якщо сторони дійдуть політичного консенсусу, Євросоюз буде готовий переглянути свою загальну позицію (ухвалену 1996 року), що обмежує відносини з Кубою за принципом економічної і фінансової блокади з боку США.

Почався черговий суд над Берлусконі

У Неаполі вчора почався черговий судовий процес над екс–прем’єром Італії Сильвіо Берлусконі. Цього разу 77–річного політика звинувачують у підкупі сенатора Сержіо де Грегоріо 2006 року. Як повідомляє «Франс пресс», сам Берлусконі на суд не з’явився, оскільки за законом має на це право. За версією обвинувачення, підсудний заплатив сенатору 3 млн. євро за його перехід у коаліцію «Дім свобод». Цей крок нібито визначив падіння у 2008 році уряду Романо Проді та прихід на пост прем’єр–міністра самого Берлусконі. Самого де Грегоріо, на показах якого і ґрунтується обвинувачення, засудили до 20 місяців тюрми.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>