«І не шкодуйте фарби для трави!»

06.02.2014
«І не шкодуйте фарби для трави!»

Фарбування трави — суто російський «вид спорту». (Рейтер.)

Коли влітку минулого року МОК провів останню інспекцію Сочі, росіяни з гордістю заявили, що в керівника місії більше немає претензій щодо спортивних об’єктів. І справді, всі арени, на яких проходитимуть олімпійські баталії, господарі Ігор–2014 підготували вчасно. Але інша сторона медалі виявилася зовсім не блискучою.

Приїхавши кілька днів тому до Сочі, новий президент МОК Томас Бах був неприємно здивований будівельними роботами, які ще повним ходом тривали навколо олімпійських об’єктів. Не заасфальтовані дороги, монтажні траншеї, купи будівельного сміття, спроби пофарбувати клапті трави пульверизаторами в зелений колір — таким побачив столицю зимових Ігор головний німецький «олімпієць». А Олімпіада, нагадаємо, стартує вже завтра.

Неготовими до прийому гостей виявилися й сотні номерів у готелях «гірського кластеру» Олімпійського селища. «Я багато подорожував і знаю, наскільки це неприємно, коли після довгої дороги твоя кімната не готова», — каже Бах. Новосели скаржаться на неприємний запах фарби та клею, що залишився після будівельників. Не надто комфортно почуваються гості Олімпіади й на чорноморському узбережжі, адже гуляти в компанії безпритульних собак подобається не всім. Щоправда, до церемонії відкриття організатори Ігор обіцяють прибрати з вулиць приблудних псів.

Питання безпеки учасників та гостей Олімпіади залишатиметься актуальним упродовж усього періоду змагань. Терористичні загрози змусили Володимира Путіна перетворити Сочі на закрите режимне містечко, де порядок забезпечуватимуть 37 тисяч силовиків.

Водночас спортсмени з деяких країн матимуть на Іграх особисту охорону. Так, австрійські спецслужби вирішили приставити до своїх атлетів по парі тілоохоронців, реагуючи на погрози невідомих осіб, які пообіцяли в Сочі викрасти кількох олімпійців з Австрії.

Загалом, вирушаючи до Росії, значна кількість збірних отримали від своїх служб безпеки рекомендації «не виходити за межі спортивних об’єктів, особливо в одязі з національною атрибутикою».

Задля безпеки в олімпійському регіоні США направили до берегів Сочі два свої військові кораблі, «нафаршировані» сучасним озброєнням та висококваліфікованими «морськими котиками». Відтак здається, що в Сочі паралельно зі спортивними змаганнями проходитиме й негласне протистояння силовиків. Утім, президент МОК на це реагує спокійно: «Безпека учасників Ігор має бути понад усе».

Зазначимо, що вчора Томас Бах узяв участь у заключній частині естафети олімпійського вогню, яка пройшла центральними вулицями Сочі. Її учасниками стали 350 відомих особистостей, у тому числі президент НОК України Сергій Бубка та Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Бубка проніс факел в Адлері.

«Для мене це особливе відчуття, адже мені пощастило бути факелоносцем і в ролі спортсмена, і нині, в ролі спортивного менеджера. Після участі в естафеті завжди зберігаю олімпійські факели в сімейному музеї. Вважаю це унікальним символом та цінністю», — зазначив Сергій Бубка.

Додамо, що сьогодні, о 15–й годині за місцевим часом, в Олімпійському селищі піднімуть український прапор.

ВИНАГОРОДА

За «золото» — мільйон

За словами в.о. Прем’єр–міністра Сергія Арбузова, держава зробила все необхідне, аби наші спортсмени гідно виступили на Іграх у Сочі. «Також уряд потурбувався й про матеріальне заохочення олімпійців. На них чекають достойні нагороди», — сказав глава уряду. Так, володарю «золота» обіцяють премію в розмірі 1 млн. гривень, срібному медалістові — 680 тис., бронзовому — 470.

 

КОЛЕСА

Неабияке здивування в гостей столиці зимових Ігор викликають ціни на таксі. Приміром, одному з журналістів за 5–кілометровий трансфер запропонували викласти 2000 рублів (майже 500 гривень). «Наша Олімпіада — наші ціни!» — так відреагували господарі.