Руки вгору!

05.02.2014
Руки вгору!

Депутати залишають будівлю Печерської райдержадміністрації, де вперше за останні більш як півроку відбулося «мирне» засідання Київради. (УНІАН.)

«Я готовий iти на компроміс і хочу, щоб політична криза в країні почала вирішуватися саме з Києва. Тому я тут, і прошу опозиційних депутатів пройти всередину приміщення для того, щоб узгодити бюджет столиці», — новопризначений голова КМДА Володимир Макеєнко обеззброїв багатьох опонентів. І пообіцяв у розмові з журналістами, що «на цьому порядку денному не буде дерибану майна і корупції». Підступне запитання «а на якому тоді засіданні буде?» так і не пролунало. Депутати, й опозиційні також, зайшли до зали Печерської райдержадміністрації. Невдовзі було прийнято бюджет столиці (хоча напередодні багато депутатів–опозиціонерів повідомляли через «Фейсбук», що проект цього документа їм не роздано). А Макеєнко запевнив, що вибори мера необхідні Києву і він сам не проти балотуватися.

Позаяк приміщення КМДА зайняте повстанцями, вчорашнє засідання вирішено було провести в Печерській райдержадміністрації. Спершу загальна картинка нічим не відрізнялася від попередніх пленарних зборів столичної Ради: мітинг біля входу, посилена міліцейська охорона, протестні гасла... Кияни, які прийшли на підтримку опозиції, були готові до будь–яких подій. Проте цього разу все розвивалося за іншим сценарієм — примирення приніс Володимир Макеєнко. Саме він диригував подіями, а не секретар Київради Галина Герега.

Ще до початку засідання новопризначений голова КМДА вийшов до опозиції і особисто запросив їх на засідання. Ті погодилися, проте зазначили, що роблять це лише через необхідність прийняття бюджету. «Нас цей бюджет не влаштовує, оскільки він один із найганебніших бюджетів столиці — заборгованість 10 мільярдів! Проте ми розуміємо, що для того, щоб виплачували киянам гроші, його потрібно прийняти», — пояснив народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко.

Приймали бюджет спокійно, підняттям рук, оскільки електронної системи для голосування в цьому приміщенні немає. Відтак Володимир Макеєнко та депутат ВР, «свободівець» Ігор Мірошниченко вийшли до журналістів і заявили, що вперше за тривалий час вдалося домовитися. «Я щасливий, що перший крок до порозуміння зроблено», — сказав Макеєнко. Другим кроком має стати одна з вимог опозиції — повернути в столицю скасовані ще за мера Черновецького районні ради. «А чому б ні? Якщо це заспокоїть ситуацію в Києві, то я сприятиму цьому», — пообіцяв голова КМДА. Окрім того, опозиція вимагає визнання роботи Київради після червня минулого року нелегітимною і призначити вибори. Пан Макеєнко не зміг відповісти однозначно на цю вимогу, проте запевнив, що звернеться до Верховної Ради з цим питанням. Новопризначений чиновник не виключає і своєї участі у виборах мера.

Наступне засідання Київради, певен Володимир Макеєнко, відбудеться за звичною адресою, на Хрещатику, 36. Мовляв, він попросить людей звільнити приміщення, «оскільки для повноцінної роботи існують незручності», але «силового розгону в жодному разі не буде».

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Дохідна частина бюджету Києва на 2014 рік становить 20,1 млрд. грн., витратна — 19,8 млрд. гривень. У мерії запевняють, що три чверті витрат загального фонду буде спрямовано на соціокультурну сферу. Дотації та субвенції з держбюджету передбачено на рівні 3,3 млрд. грн.

 

ДО РЕЧІ

Володимир Макеєнко — про ціни на проїзд...

Питання підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті знімається з порядку денного, заявив Володимир Макеєнко. За рахунок чого це буде зроблено, оскільки екс–голова КМДА Олександр Попов заявляв, що підвищення цін на проїзд у громадському транспорті «економічно обґрунтоване», Макеєнко сказав, що гроші в столиці є, і для того, щоб вони йшли у правильному напрямку, треба боротися з корупцією: «Запам’ятайте, Макеєнко хабарі не бере! Місто Київ — дуже багате місто». Також новий градоначальник заявив, що відмовився від своєї заробітної платні на цій посаді.

... і пошук спонсорів на «відбудову» Києва

Голова КМДА пообіцяв, що знайде кошти спонсорів для відновлення центру Києва після масових демонстрацій. «У нас черга бажаючих на спонсорських підставах відремонтувати ці речі... Я проводив певні переговори з тими політсилами, які представлені в Києві, щодо фінансової допомоги місту з відновлення благоустрою. Думаю, що то не є проблема, це питання буде врегульовано».

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>