Відхурделило, відмело

04.02.2014
Відхурделило, відмело

Через обледенiння дротiв учора без свiтла залишалося 178 мiст та сiл. (з сайта zn.ua.)

Циклон, який наробив чимало лиха, поступово втрачає силу. Однак на вихідних рятувальникам було не до відпочинку — довелося відновлювати електропостачання, адже у багатьох регіонах дроти не витримали поривів вітру та обледеніння. За повідомленням прес–служби ДСНС, на ранок понеділка без світла залишалися 178 населених пунктів. Найбільше постраждали Одеська, Миколаївська, Херсонська області та Крим.

Із припиненням снігопадів рятувальники взялися за розчищення доріг. Лише за вихідні зі снігового полону було визволено 332 автомобілі. А на Львівщині, у Сокальському районі у заметах серед поля застряг легковик, що їхав у Червоноград. «Двоє маленьких хлопчиків та їхні батьки фактично стали заручниками негоди. Інспектори ДАІ допомоги витягнути легковик із замету, організували для діток обігрів та відвезли їх разом iз батьками у безпечне місце», — повідомили в обласному управлінні Державтоінспекції. Нестандартна ситуація склалася і в селі Криве Радехівського району — для того, щоб допомогти хворим дітлахам 2 і 5 років, рятувальникам довелося доправити в село лікаря на снігоході. Наразі життя дітей поза загрозою.

Тим часом у восьми областях України рух основними автомагістралями вчора лишався ускладненим. Для розчистки доріг було залучено більше 900 одиниць техніки та більш як 2 тисячі робітників.

Неодноразово доводилося рятувальникам виїжджати і на виклики, щоб допомогти зняти зайвий сніг із покрівель. У Бердянську на Запоріжжі навіть довелося звільняти від снігу будинки пенсіонерів — старенькі після нічної заметілі самотужки не змогли відкрити вхідні двері. А на Сокальщині рятувальникам довелося доправляти власним транспортом продукти харчування для психоневрологічного диспансеру в селі Лешків, яке кілька днів було відрізаним від світу.

Тим часом на Одещині за період холодів щонайменше четверо людей було знайдено на вулиці замерзлими. А на Харківщині госпіталізовано 188 жителів регіону, які постраждали від переохолодження. Серед тих, хто отримав меддопомогу у зв’язку з обмороженням кінцівок, є одна дитина і п’ятеро безхатьків.

Із понеділка відновили навчання і школи, в яких через морози було оголошено карантин. Хоча не всі. Вимушені канікули продовжено ще на кілька днів у частині населених пунктів Луганської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Учора частково відновила свою роботу Керченська поромна переправа, проте в одному напрямку, себто пором відчалив від кримського берега, але коли забере людей і транспортні засоби та повернеться назад, досі невідомо. Через складну льодову обстановку станом на вчора у Керченській протоці залишались «на приколі» 124 судна. Потерпали від негоди і самому місті–герої і приморських населених пунктах, де упродовж декількох днів не було ні світла, ні води, ні газу і куди через снігові тороси не міг дістатись транспорт із хлібом.

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

Із неділі синоптики обіцяють відлигу

До кінця тижня Україну чекає гарна погода та значне потепління. Про це на традиційному брифінгу заявив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, протягом 6 лютого температура підвищиться і становитиме 8–14 градусів морозу у більшості областей. Протягом 7–8 лютого морози відступлять, удень у більшості областей, крім сходу та північного сходу, спостерігатимуться відлиги.

Починаючи з 9 по 13 лютого, температура повітря буде суттєво вищою від норми — уночі близько 0 градусів, а вдень — від 1 до 6 градусів тепла. Опадів практично не передбачається. Лише невеликий мокрий сніг iз переходом у дощ випаде 8 лютого у західних та північних областях, а 9–10 лютого — на сході й у західному регіоні.

 

ВАРТО ЗНАТИ

Науковцi: сiчень теплiший за норму

Як констатують у Центральній геофізичній обсерваторії, другий місяць нинішньої зими виявився дуже контрастним: перші вісімнадцять днів більше нагадували погоду кінця жовтня–початку листопада, а з 19 січня почалось різке похолодання. За даними спостережень метеостанції ЦГО в Києві, середньодобова температура першої частини місяця виявилась на 6,5 градуса вищою за кліматичну норму. Натомість у другій половині січень виявився холоднішим за кліматичну норму на 7,7 градуса. Проте в підсумку нинiшнiй січень iз середньомісячною температурою –4,8 градуса виявився майже на градус вищим за кліматичну норму. «Короткий лютий не змінить наявну тенденцію настання м’яких зим, яка розпочалась наприкінці 1980–х років, — зазначив у коментарі «УМ» директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець. — Однак попри те, що середньомісячні температури взимку зростають, це не убезпечує нас від настання різких похолодань, як ми могли переконатися на прикладі цьогорічного січня».

 

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>