Битва двигунів

30.01.2014
Битва двигунів

Такий він — новий ніс «Феррарі». (Рейтер.)

Вигравши в минулому році четвертий поспіль чемпіонський титул, Себастьян Феттель відкрив нову сторінку в історії «королівських перегонів». Нинішній сезон стане першим, в якому будуть використовуватися абсолютно нові, майже революційні, 1,6–літрові турбовані шестициліндрові двигуни.

Упродовж останніх двох десятиліть «серцевина» формулічного боліда зазнавала постійних змін, проте носили вони доволі стриманий характер. Борючись за безпеку пілотів, керівництво Міжнародної федерації автоспорту робило кроки в напрямі зменшення потужності двигуна.

Пригадується, скільки було незадоволених рішенням ФІА, яке змусило команди урізати кількість циліндрів із десяти до восьми та зменшити об’єм формулічного двигуна — з 3 до 2,4 літра. Тоді окремі гонщики заявляли, що після таких реформ звук роботи двигуна вже не нагадує ревіння лева, а схожий на дзижчання мухи. Із приходом у «Формулу–1» 1,6–літрових двигунів, потужність яких обмежена 600 кінськими силами, їхні шумові параметри зазнають чергового «приниження».

Відзначимо, що, окрім нової серцевини, конструкторські центри формулічних команд були змушені повністю змінити й форму носового обтікача, що також викликало хвилю невдоволення. Технічний директор «Ред булл» Адріан Ньюї так прокоментував технічні новинки ФІА: «Передбачається, що зниження висоти носового обтікача понизить ризик зльоту машини в повітря при аварії. Однак це може мати зворотний ефект. До того ж, на моє переконання, зовнішній вигляд болідів та звук двигунів — це складові неповторної магії «Ф–1», яка зруйнується, коли машини перестануть бути привабливими».

Водночас тестовий пілот «Катерхема» Маркус Еріксон зазначив, що йому абсолютно однаково, як виглядає нова машина.

Із початком поточного тижня команди «Ф–1» одна за одною почали презентувати свої «революційні» проекти. І, що головне, у вівторок, коли в Хересі розпочалися перші передсезонні тести, отримали можливість познайомитися з болідом. «Найбільший виклик — змусити всі нові компоненти працювати так, як ми цього хочемо. Приміром, система рекуперації енергії набагато складніша, за ту, якою ми користувалися раніше. Існує величезна різниця й у пілотуванні. Загалом, перший день тестів ми присвятили випробуванню всіх нових елементів машини», — пояснив найшвидший пілот стартового дня Кімі Райкконен. Після тривалої перерви цей зірковий фін знову опинився за кермом «Феррарі».

Не надто багато інформації про свого «Червоного бика» отримав і чинний чемпіон світу Феттель. «Наразі в мене немає чіткого уявлення про поведінку боліда. Ми повинні були просто протестувати машину, прогріти всі системи. Та й, зрештою, в перший день я більше відповідав на запитання, ніж їздив по трасі», — розповів німець.

Сезон 2014 року розпочнеться гонкою в Мельбурні 16 березня. Чемпіонат складатиметься з 19 етапів, серед яких — дебют Сочі та повернення австрійського Шпільберга.

На думку експертів, переможцем цьогорічного чемпіонату стане команда, на «озброєнні» якої стоятиме найкращий двигун.