Ковалець і його команда

30.01.2014
Ковалець і його команда

Українська «молодіжка» без проблем пройшла литовців на шляху до півфіналу КС. (з сайта www.com–cup.com.)

Були часи, коли зимовий Кубок Співдружності в манежах Москви був майданчиком принципових баталій, у яких «вишенькою на торті» ставала фінальна баталія чемпіонів України (тоді — незмінного київського «Динамо») із лідером російської першості. Але поступово інтерес грандів до КС згас, провідні клуби перестали відриватися від зборів у теплих краях, аби пограти «в конюшнях» на травматичному «бетоні». Тож починаючи з 2012 року турнір проходить за іншим сценарієм: за трофей змагаються не чемпіони пострадянських країн, а молодіжні збірні. Уже не в Москві, а в Петербурзі.

Після зміни формату двічі поспіль КС вигравала російська «молодіжка» і, здається, нині не проти зробити «хет–трик». Те, що молоді росіяни про­йдуть до фіналу, не викликає сумніву. Навряд чи збірна Казахстану у чверть­фіналі чи Естонія — у півфіналі спроможуться на сенсацію. Мало хто сумнівається й у тому, що турнірна дорога нинішнього Кубка Співдружності має завершитися доволі очікуваним фінальним протистоянням, у якому компанію підопічним Миколи Писарєва складуть або фіналісти минулого розіграшу — українці, або ж білоруси, котрі стали віце–чемпіонами КС–2012. Власне, вчора «синьо–жовті» та «червоно–зелені» досить легко подолали свої чвертьфінальні бар’єри, перемігши, відповідно, литовців та збірну Санкт–Петербурга.

Нинішній наставник української «молодіжки» Сергій Ковалець свою роботу біля керма команди почав саме зі здобуття «срібла» КС–2013. «Грали, як могли», — так оцінив минулорічну поразку росіянам (2:4) керманич нашої збірної U–21.

Думається, грою своїх підопічних у цьогорічному розіграші Сергій Іванович задоволений більше. Можна було б говорити, що за рік спільної роботи тренер і гравці притерлися один до одного, але ж насправді йдеться, по суті, про нове скликання команди гравців, не старших 1993 р. н.

Нинішнє скликання нашої «молодіжки» навряд чи можна назвати зірковим. За винятком капітана Владислава Калитвинцева, інші прізвища майже не відомі широкому загалу. Воно й не дивно, адже переважна більшість виконавців, привезених Ковальцем до Санкт–Петербурга, не отримують ігрової практики у прем’єр–лізі. Виняток — хіба що кримчанин Редван Мемешев, чий дубль приніс сенсаційну перемогу «Волині» над «Шахтарем» у матчі 15–го туру поточного чемпіонату України.

У пошуках «кондиційних» футболістів Сергій Ковалець навіть зазирнув до нижчих українських ліг, запросивши з донецького «Олімпіка» голкіпера Заурі Махарадзе та двох гравців із клубу аж другої ліги (!) «Оболонь–Бровар» — воротаря Олександра Дяченка та півзахисника Артема Фаворова.

А лідером української команди в Петербурзі став Леонід Акулінін із донецького «Шахтаря», на рахунку якого вже три голи в чотирьох матчах. При цьому найкращим гравцем учорашнього чвертьфінального матчу в складі «синьо–жовтих» організатори назвали іншого «гірника» — Владлена Юрченка.

ТАБЛО

Кубок Співдружності. Молодіжні збірні. 1/4 фіналу. Україна — Литва — 4:1 (Приндета, 25; Юрченко, 28; Тотовицький, 31; Акулінін, 47 — Саламанавічюс, 10), Латвія — Естонія — 0:2, Санкт–Петербург — Білорусь — 0:3, Росія — Казахстан — грали вчора ввечері.