«Автомайдану» мстять

24.01.2014

У ніч на четвер силовики розпочали нову серію війни проти активістів «Автомайдану», які третю ніч поспіль патрулюють вулиці столиці, захищаючи рідне місто від ватаг «тітушок», звезених до Києва з різних регіонів, та охороняючи поранених, яких доправляють до лікарень після сутичок на Грушевського. «Беркутівці» почали влаштовувати засідки, перекривати шлях, трощити машини i жорстоко бити «автомайданiвцiв». Наслідок — 15 зниклих активiстiв.

«Я побачила, що були сутички «беркутів», «тітушок» і «автомайданівців», одразу подзвонила Сашкові. Він сказав, що з ним усе гаразд поки що, але кличуть на допомогу і він їде рятувати друзів. Як з’ясувалося потім, це була пастка. Я пізніше в трансляції побачила нашу машину роздовбану, побачила, як його шапка валяється на підлозі, дізналася, що їх дуже серйозно били», — розповіла «УМ» поетка Олеся Мамчич, дружина одного з активістів Олександра Кривцова.

«Нова тактика ворога — поширення інформації про потребу в допомозі у певному місці й організація засідки в цьому місці. Вони не можуть узяти Майдан і намагаються його таким чином розтягти. Крім того, людей викрадають на вулицях і з лікарень. Тому зараз Майдан — найбiльш безпечне місце в столиці України», — відреагував на події активіст Євромайдану, історик Володимир В’ятрович. Як з’ясувалося.

Учасники «Автомайдану» під час патрулювання завжди були на відкритому зв’язку, щоб бути в курсі, що з ким відбувається. Близько 3–ї ночі на їхню хвилю вийшов невідомий і сказав, що він переслідує машину з «Беркутом» і потрібна допомога. Усі авто, які поїхали за вказаною адресою, були заблоковані і розтрощені. На відеореєстраторі, який вдалося забрати з однієї з таких машин, чітко видно, як дорогу авто заступають двоє людей у сірому камуфляжі, після чого гумова палиця з розмаху опускається на лобове скло.

Розтрощеними виявилися ще три авто, знайдені на розі Кріпосного провулка і Грушевського. А в салон жовтого мікроавтобуса Фольксваген після екзекуції закинули ще й гранату, яка вибухнула. Подібні засідки були організовані й на вулиці Інститутській та Щорса, біля 17–ї лікарні. Цікаво, що все це відбувалося за кілька десятків метрів від кордонів міліції, виставлених в урядовому кварталі, однак ті нічого «не бачили».

Свідки подій (кількох жінок силовики відпустили) кажуть, що затриманих били, а потім забрали в Маріїнський парк. Пізніше з’явилася інформація, що частина з автомайданівців можуть бути у Дарницькому РВВС. Однак ні журналістів, які зранку прибули туди, ні родичів затриманих до приміщення не пустили. Їм вдалося побачити лише плями крові на снігу перед райвідділком та закривавлений одяг у приміщенні. Коли приїхали депутати від «Батьківщини» Володимир Яворівський та Валерій Головко, вдалося дізнатися, що серед затриманих є Ігор Кобзар, Денис Рубцов, Микита Горський.  Андрія Шминдюка після проведення слідчих дій було доправлено до Лікарні швидкої допомоги. Депутати стверджують, що затриманих може бути набагато більше.

Лише після втручання депутатів від «Удару» Павла Розенка та Валентина Наливайченка вдалося «відшукати» в Оболонському райвідділку й Олександра Кравцова, Сергія Зелінського та Сергія Мартиненка. За інформацією Павла Розенка, крім них у відділку затримані ще 14 активістів. «Із усіма затриманими проводяться відповідні слідчі дії. Поки що внесено в реєстр стаття КК «хуліганство». Щодо «участі чи організації масових заворушень», висувати їм підозру з цього приводу чи ні, слідчі будуть визначатися після завершення відповідних дій. Найголовніше — домовилися про негайну правову допомогу затриманим. І ще дружини змогли побачити своїх чоловіків. Адвокати включаються в роботу», — повідомив пан Наливайченко.

Тим часом учора з’явилася інформація про зникнення одного з лідерів «Автомайдану» Дмитра Булатова. «Востаннє на зв’язок він виходив увечері 22 січня, але станом на 12:41 жодних повідомлень від нього немає», — йдеться в розповсюдженій активістами заяві. Вони повідомили, що останнім часом Дмитро переховувався, тому на дзвiнки не вiдповiдав, а телефонував сам.

Інший активiст «Автомайдану» — Сергій Коба — виїхав до Німеччини. «Я вважаю, що важливіше бути на волі й допомагати всіма силами країні, ніж сидіти 15 років у в’язниці, де я вчора був уже однією ногою. І якби не браття по «Автомайдану», то сьогодні зв’язку зі мною не було б уже на довгі роки», — повідомив він на своїй сторінці у «Фейсбуцi».

Інші активісти заявляють, що «Автомайдан» продовжуватиме боротьбу, однак більше уваги приділятиме конспірації. Зокрема, координація діяльності відбуватиметься не через соціальні мережі, а іншими способами. «Нам, «Автомайдану», оголосили реальну війну, хоча ми не застосовували жодного разу сили. Сподіваюся, «Беркут» це розуміє. Телефон відключений, бо по ньому відстежують. Головне — зараз усіх знайти й надати допомогу. Авто — це метал, і його ми відновимо. Головне — відстояти та врятувати людей», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» один мз координаторів руху Олексій Гриценко.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>