Пам’ятник Шевченку: чи відбудеться реанімація?

23.01.2014

Близько двох десятків напрямів, за якими доцільно провести тематичні заходи до ювілею Тараса Шевченка, визначила міська рада разом із громадськістю.

На спільному засіданні пролунала й пропозиція громадського діяча Віктора Казбана про відро­дження пам’ятника Тарасу Шевченку, створеного видатним митцем Іваном Кавалерідзе.

Такий пам’ятник був встановлений у Сумах 1926 року і простояв до початку шістдесятих. Потім, у боротьбі з «кубізмом» та задля іншого «очищення» радянського мистецтва, монумент знесли. А у дев’яності роки, копаючи траншею неподалік сучасного пам’ятника Тарасу, встановленого на зміну роботі Кавалерідзе, будівельники раптом наткнулися на залишки старого пам’ятника. Тоді ще дискутували, чи від розгільдяйства ці шматки зруйнованого пам’ятника не були вивезені, чи хтось таким чином сховав їх від повного знищення?.. Рештки були передані на збереження місту. Нині ж постало питання, чи можна, використовуючи вцілілі фрагменти та авторські ескізи Кавалерідзе, відновити скульптуру?

Головний архітектор міста Володимир Биков пообіцяв, що за тиждень експерти визначать вірогідність шансу пам’ятника на друге життя. Якщо це неможливо, то пропонується інший варіант: на проспекті Шевченка буде встановлено кам’яну брилу з використанням фрагментів пам’ятника Кавалерідзе.

Варто нагадати, що пам’ятник Шевченку роботи Івана Кавалерідзе, що з 1918 року стоїть у Ромнах на Сумщині, вважають першим монументальним пам’ятником Кобзареві у світі.

Ще в організаторів святкування ювілею поета серед інших є ідея оголосити конкурс для родин, які носять прізвище Шевченко. Хочуть знайти тих, хто відчуває в собі духовне єднання з великим однофамільцем, повідомляє прес–служба міської ради.