Під час революції — не до ланчу

22.01.2014

Сьогодні в Давосі відкривається Всесвітній економічний форум, який триватиме до 25 січня. Президента України, який зазвичай відвідує цей представницький захід, цього разу на відомому швейцарському курорті не чекають. Воно й не дивно: навряд чи Вікторові Януковичу було б приємно вислуховувати те, що думають про нього європейські лідери після Вільнюського саміту, «невдалого» розгону студентського Євромайдану і подальших подій в Україні. Тим паче що навіть Віктор Пінчук, який традиційно організовує в рамках ВЕФ «Український ланч», цього разу його скасував. Немає сенсу відводити під обговорення українських проблем окремий майданчик, якщо тема України й без того стоїть на порядку денному основної дискусійної платформи.

За Президента перед високим давоським товариством віддуватиметься Прем’єр–міністр України Микола Азаров. Як повідомляє прес–служба Кабміну, відповідне доручення багатостраждальному Миколі Яновичу дав сам Віктор Федорович. До Швейцарії Прем’єр вирушить одразу після сьогоднішнього засідання уряду. Яке, попри блокування урядового кварталу й бої за якусь сотню метрів від будівлі Кабміну, переносити не планується. «Події в Києві полягають у тому, що якась група екстремістів намагається нав’язати свою волю урядові і народу. Ця група екстремістів діє на площі близько трьох тисяч квадратних метрів. В основному країна живе за законом», — ретранслював позицію Кабміну прес–секретар Азарова Віталій Лук’яненко.

Утiм навіть у Швейцарії забути про «події в Києві» урядовій делегації не вдасться. Як, утім, і іншим гостям Давоського форуму. Представники української діаспори у Швейцарії та українці, які зумисне з цією метою з’їдуться до Швейцарії із сусідніх держав ЄС та власне України, проведуть в аеропорту Цюріха (саме туди прилітає більшість рейсів із гостями форуму) інформаційну акцію. «Давосців» зустрічатимуть плакатами, що інформуватимуть про ситуацію в Україні й закликатимуть до запрова­дження санкцій проти українських можновладців.

НЕРІВНІСТЬ

Напередодні відкриття Всесвітнього економічного форуму в Давосі неурядова організація Oxfam оприлюднила звіт про співвідношення між найбагатшими та найбіднішими мешканцями світу. Згідно з цим дослідженням, 85 мультимільярдерів, які очолюють список найбагатших людей за версією часопису «Форбс», нагромадили багатств на суму, що дорівнює статкам 3,5 мільярда найбідніших мешканців нашої планети, тобто половини населення світу — 1,7 трильйона доларів. А загалом один відсоток найбагатших людей планети накопичив багатств на 110 трильйонів доларів.

Найбагатшою людиною світу залишається мексиканський телевізійний магнат Карлос Слім, статки якого «Форбс» оцінює у 73 мільярди доларів. На другому місці — Білл Гейтс із 67 мільярдами доларів. На третьому — американський фінансист Уоррен Баффет із 53,5 мільярда доларів.

70 відсотків населення світу живе в країнах, у яких прірва між бідними та багатими впродовж останніх років поглибилася ще більше, наголошується у звіті Oxfam. Звіт засуджує згубні наслідки систематичного розширення поділу між невеликою групкою надбагатої еліти та сотнями мільйонів дедалі бідніших людей. І вказує, що це може викликати суспільний бунт проти нерівності та корупції, особливо з боку молодих людей, які не бачать для себе майбутнього. Організація звертається до учасників форуму в Давосі із закликом підтримати прогресивну систему оподаткування і платити своїм працівникам гідні зарплати, за які можна вижити, а також не зловживати своїми економічними впливами в політичному житті держав.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>