Домашнє завдання в Хернiнгу

22.01.2014
Домашнє завдання в Хернiнгу

Данці, перегравши Іспанію, реваншували за поразку у фіналі ЧС–2013. (з сайта den2014.ehf–euro.com.)

Поки українська чоловіча гандбольна збірна вкотре болісно переживає кваліфікаційну невдачу на шляху до великого міжнародного форуму, найкращі колективи Європи розігрують у Данії титул чемпiона Старого світу.

За 20–річну історію проведення ЧЄ данці вперше отримали право провести такий поважний турнір. Тож, окрім бажання захистити чемпіонське звання, здобуте два роки тому в Сербії, господарі прагнуть продемонструвати свій потужний гандбольний статус. «Серце гандболу» — так вони позиціонують свою країну перед гостями та 16–ма учасниками ЧЄ, який 12—26 січня приймають міста Хернінг, Орхус, Ольборг та Копенгаген.

Власне, два останні вже виконали свою місію, прийнявши на своїх аренах поєдинки першого групового раунду (чотири квартети), за підсумками якого сформувалися два секстети наступної стадiї. Її поєдинки наразi тривають в Орхусі та Хернінгу — тут мають визначитися півфіналісти турніру.

Доволі прогнозовано першим учасником 1/2 фіналу стала збірна господарів, забезпечивши собі за тур до завершення ІІ групового етапу одне з двох перших місць. Щоб виграти групу й отримати умовно «слабшого» суперника в півфіналі (другу команду з іншого секстету), данці в останньому турі мають переграти Ісландію.

Відзначимо, що всі свої поєдинки команда–господарка проводить у Хернінгу, де розташована найбільша арена ЧЄ. За підтримки 14 тисяч рідних фанів збiрна Данiї виграла всі свої матчі. В активі «червоно–бiлих» — і принципова перемога над чинними чемпіонами світу, іспанцями, яким у фіналі минулого ЧС данцi програли аж 16 м’ячів.

«Червона фурія» також має непогані шанси на вихід до «плей–оф» — достатньо в останньому турі переграти одну з найгірших команд першості, македонців. Серед невдах турніру фігурують також збірні Росії й Білорусі, котрі у своєму активі наразі мають «бублики».

До слова, за «триколірних» виступає наш колишній співвітчизник Сергій Шельменко, який закинув на турнірі вже сім м’ячів.

На рахунку найкращого снайпера змагань, македонця Кирила Лазарова, — 38 голів.

Хай там як, а вчора росіяни, які, по суті, вже втратили шанси на медалі, протистояли одному з лідерів свого секстету — бронзовим призерам попереднього ЧЄ, хорватам. Іншим претендентом на «плей–оф» від цієї групи є французи — олімпійські чемпіони Лондона–2012, які, як і господарі, йдуть без втрат.

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат Європи (Данія). Пiдсумкове становище команд пiсля першого етапу:

Група А. Данія — 6, Македонія — 3, Австрія — 2, Чехія — 1.

Група В. Іспанія — 6, Ісландія — 3, Угорщина — 2, Норвегія — 1.

Група С. Франція — 6, Польща, Росія, Сербія — 2.

Група D. Хорватія — 6, Швеція — 4, Білорусь — 2, Чорногорія — 0.

Основний раунд

Група 1. Македонія — Угорщина 25:31, Австрія — Ісландія — 27:33, Данія — Іспанія — 31:28, Македонія — Ісландія — 27:29, Австрія — Іспанія — 27:28, Данія — Угорщина — 28:24.

Турнірне становище після 4 матчів: Данія — 8, Іспанія — 6, Ісландія — 5, Угорщина — 3, Македонія — 2, Австрія — 0.

Група 2. Польща — Білорусь — 31:30, Росія — Швеція — 27:29, Франція — Хорватія — 27:25.

Турнірне становище після 3 матчів: Франція — 6, Хорватія, Швеція, Польща — 4, Росія, Білорусь — 0.

 

ФАН–СЕКТОР

Окрім прямої підтримки, на трибунах господарі ЧЄ мають і досить велику армію «невидимого фронту». Це фанати, які гуртуються у «закритих» фан–зонах i на кріслах, під дахом, на великих екранах стежать за всіма перипетіями турнiрної боротьби. Поруч із 14–тисячною ареною в Хернінгу розташована гігантська фан–зона, де дорослі можуть відпочити, діти — побавитися, а всi разом — узяти автограф у данських гандболістів, котрі після поєдинків виходять на спілкування до своїх шанувальників.