Провалене тренування

21.01.2014
Провалене тренування

Тетяна Волосожар — триразова чемпіонка Європи. (Рейтер.)

Зважаючи на близькість сочинської Олімпіади, чемпіонат Європи з фігурного катання, який упродовж минулого тижня проходив у Будапешті, переважна більшість його учасників, напевно, сприймала як тренування з підвищеною відповідальністю.

Утім цей факт не завадив знаним фігуристам континенту підтвердити свій клас і покласти до своєї «домашньої колекції» чергове європейське «золото».

Так, колишня наша співвітчизниця Тетяна Волосожар, яка після Ігор у Ванкувері переїхала до Росії, зі своїм новим партнером Максимом Траньковим, стала вже триразовою чемпіонкою континенту. А нова зірка чоловічого катання, 23–річний іспанець Хав’єр Ернандес доволі легко захистив минулорічний титул.

Водночас 15–річна російська одиночниця Юлія Липницька, щойно дебютувавши на ЧЄ, одразу зійшла на найвищу його сходинку. Італійська танцювальна пара Анна Каппелліні/Лука Ланотте також уперше в своїй багаторічній кар’єрі здобули континентальне «золото».

Загалом італійські фігуристи стали другими в медальному заліку, окрім найвищої відзнаки, здобувши ще й «бронзу». Її володаркою стала досвідчена Каролін Костнер. Водночас найбільше дорогоцінних нагород прогнозовано зібрали росіяни, в активі яких два «золота», чотири «срібла» та дві «бронзи».

Щодо українських фігуристів, то вони відверто розчарували. Президент федерації фігурного катання України Євген Ларін заявив: «За підсумками виступу національної збірної в Будапешті можна зробити один висновок — дуже негативний. Команда виглядала як ніколи погано».

Наталя Попова посіла 23–тю позицію, Яків Годорожа — 22–гу, спортивний дует — Юлія Лаврентьєва/Юрій Рудик опинилися на передостанньому, 19–у, місці, а танцювальна пара Шивон Хікін/Кенеді, не змігши пробитися в довільну програму, достроково завершили змагання на 23–му щаблі.

На думку очільника федерації, Україна не може дозволити собі виступити так само й на Олімпіаді. Тож не виключено, що визначений за підсумками відкритого чемпіонату країни олімпійський склад буде переформатовано. Із такою пропозицією вже виступили окремі члени Федерації.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Будапешт).

Чоловіки. 1. Ернандес (Іспанія) — 267,11 балів. 2. Воронов — 252, 55. 3. Меншов (обидва — Росія) — 237,24.

Жінки. 1. Ліпінська — 209,72. 2. Сотнікова (обидві — Росія) — 202,36. 3. Костнер (Італія) — 191,39.

Спортивні пари. Волосожар/Траньков — 220,38. 2. Столбова/Климов — 207,98. 3. Базарова/Ларіонов (усі — Росія) — 201,61.

Танцювальні дуети. Каппелліні/Ланотте (Італія) — 171,61. 2. Ільїних/Касалапов (Росія) — 170,51. 3. Кумс/Букланд (В. Британія) — 158,69.