Пошук місця й голосів

16.01.2014
Пошук місця й голосів

Сьогодні Верховна Рада матиме передостанню можливість розглянути правки до бюджету–2014 та ухвалити його. Завтра така можливість буде на цій сесії останньою. Бо в п’ятницю депутати розійдуться на канікули.

«У тому, що Україна вже другий рік розпочинає без бюджету, винен уряд. Бо, згідно із законодаством, проект бюджету мають внести на розгляд до 15 вересня», — каже в коментарі «УМ» Павло Розенко, член фракції «УДАР» і Бюджетного комітету.

Текст документа внесли до ВР наприкінці 2013 року, але заблокована Рада ніяк не розпочне над ним працювати. Учора блокада тривала. «Опозиція не проти розгляду бюджету у стінах Верховної Ради, якщо буде повністю дотриманий регламент, якщо будуть розглянуті всі наші поправки. Але умова опозиції полягає в тому, аби влада зробила бодай один реальний крок назустріч нашим вимогам», — пояснює «УМ» Андрій Павловський (фракція «Батьківщина»).

З іншого ж боку, представники опозиції кажуть, що проект бюджету–2014 сам по собі є настільки недосконалим, що приймати його неможливо. Ось як налаштована «свободівка» Ірина Фаріон: «Це бюджет, який обслуговує кліку олігархів. Це бюджет, який задовольняє їхній приватновласницький інтерес, це бюджет міліційної держави, бо він збільшує фінансування силових відомств. Це не просто бюджет проїдання — це бюджет знищення бюджетників, бо ним законсервовується зарплата вчителя, лікаря тощо. Це бюджет деградації країни. В скарбниці — діра, і та позика, яка йде від Московії, не здатна її залатати».

Павловський додає: «Влада збільшила видатки на себе та на свої каральні органи — Захарченко (міністр внутрішніх справ. — Ред.) отримав додатково 3 мільярди гривень, а у Збройних сил, навпаки, 2 мільярди забрали. Тож зараз фінансування лейтенанта «Беркута» є втричі більшим, ніж фінансування лейтенанта ЗСУ. Ще донедавна існувала програма для дітей із церебральним паралічем, і Міністерство соціальної політики щороку виділяло на неї 49 мільйонів гривень, нині ж на цю програму заплановано 675 тисяч! На 3 мільйони зменшили фінансування онкохворих «чорнобильців». Фінансування реабілітації інвалідів зменшено з 775 мільйонів гривень до 380 мільйонів. Це все — економія на соціально незахищених».

«Уперше за багато років влада не передбачила збільшення соцвиплат із 1 січня. Хоч Азаров і обіцяє з початку року підвищення пенсій, стипендій тощо, але в бюджеті цього немає. Перше підвищення відбудеться лише 1 липня. Тобто інфляційні процеси йтимуть, а компенсації витрат не станеться. Плюс іде дуже суттєве скорочення соціальних державних програм, натомість влада себе ні в чому не обмежує», — резюмує екс–заступник міністра соцполітики Розенко.

Єдине, що тішить опозицію, — це те, що всередині Партії регіонів немає одностайності у питанні прийняття бюджету. За словами Фаріон, блокування трибуни — на руку провладним фракціям, бо зараз у їхньому середовищі «йде пошук голосів».

Як тільки голоси знайдуть, «більшовики» можуть переміститися із заблокованої Ради до будь–якого іншого приміщення в урядовому кварталі, який зусібіч блокують «силовики», і там ухвалити «що завгодно», стверджує заступниця голови ВО «Свобода». «Якщо так станеться — ухвалять бюджет цілком, ніхто не буде розглядати 3 тисячі поправок», — зазначає БЮТівець Павловський. Краще тримати ПР та її сателітів під контролем на Грушевського, 5, бо в сесійній залі «все відбуватиметься прозоро та під наглядом преси», каже Фаріон.

А от для Розенка не принципово, де саме розглядатимуть держбюджет. «Не бачу нічого страшного в тому, що хтось піде у інше приміщення і щось там робитиме», — каже «УДАРівець». Адже річ у якості самого документа.

Представники Партії регіонів Ярослав Сухий та Михайло Чечетов в розмові з «УМ» не підтвердили, але й не спростували намір більшості зібратися поза стінами ВР. «Розглядається і такий варіант», — зазначив Сухий. «На превеликий жаль, опозиція не скористалася можливістю критики цього бюджету на всю країну. Вони чинять або нерозумно, або провокативно, або просто підігрують владі. Тому що бюджет буде прийнято без обговорення», — сказав «регіонал» Сухий.

На запитання, чи панує у ПР згода в поглядах на бюджет, депутат відповів так: «У нас одностайне ставлення до того, що бюджет слід прийняти, але не одностайне ставлення до показників. У мене як у мажоритарника до бюджету чимало претензій, однак його слід прийняти, бо інакше країна залишиться без бюджету. Оце — горе».

ПОПОВНЕННЯ

Пилипишина засіяли гречкою

Учора спікер Володимир Рибак зайняв місце одного з депутатів, аби «з колін» відкрити сесію і дати можливість парламентаріям, дообраним на виборах 15 грудня 2013 року, прийняти присягу. Першим присягав єдиний у цьому «призові» опозиціонер — обраний по 197–му округу Леонід Даценко. Його місце заступив Віктор Пилипишин (округ 223), якого полили водою і закидали гречкою — опозиція звинувачує екс–главу Шевченківського району Києва в підкупі виборців і викраденні перемоги у «свободівця» Юрія Левченка. Без інцидентів обійшлася «ініціація» Руслана Бадаєва (94–й округ), Михайла Поплавського (194) та Миколи Круглова (132). Останній уже заявив про намір вступити до фракції Партії регіонів.