«Жива» наука

15.01.2014

Харківський Національний університет імені В. Н. Каразіна не пошкодував «крила» одного зі своїх корпусів для облаштування «живого» музею науки. Усі експонати тут змінюватимуться щомісяця і будуть відкриті для практичних експериментів. Новий центр у виші назвали на честь нобелівського лауреата Льва Ландау, який у 30–х роках минулого століття очолював у Харкові теоретичний відділ Українського фізико–технічного інституту і вмів пробуджувати в молоді інтерес до наукових досліджень. Як повідомила виконавчий директор Асоціації випускників ХНУ Вікторія Круглова, ідея створення такого центру в університеті обговорювалася років десять поспіль. Але його доля остаточно вирішилася минулого вересня, коли харківські виші влаштували у місті «Ніч науки», відчинивши для всіх бажаючих двері своїх лабораторій. Кількість городян, які відвідали анонсовані заходи, нагадала справжнє паломництво, після чого доля «ЛандауЦентру» вирішилася остаточно.

Першими свої раритетні запасники відкрили фізики, відібравши для показу півсотні експонатів. Серед них — маятники, лазери, голограми, телескопи, кінетичні скульптури. До всіх цих приладів можна не лише доторкнутися рукою, а й провести на них справжні експерименти, чим не проминули скористатися школярі при допомозі гідів–професорів. Діти кажуть: якби на уроках їм дію фізичних законів пояснювали так само наочно і просто, то з одним із найскладніших предметів не було б жодних проблем. «Я з 1976 року демонструю дітворі фізичні експерименти, — погоджується зі своїми юними підопічними завідувач лабораторії фізичного факультету ХНУ Борис Валієв, — і переконаний: якщо цікаво подати матеріал, то навіть такі старенькі моделі здатні захопити школярів. Це не просто агітація за науку. Такі центри можуть відволікти дітей від вулиці та якихось недобрих справ».

Продемонстрували організатори на відкритті «ЛандауЦентру» і, без перебільшення, унікальні експонати, які засновник університету Василь Каразін привіз із–за кордону ще до відкриття головного дітища свого життя. Борис Валієв каже, що й сам неабияк здивувався, дізнавшись, що механічну лебідку, газорозподілювач та деякі інші прилади харківський науковий подвижник привіз iз Франції, Німеччини та Росії, зібравши для закупки дослідного обладнання колосальну на той час суму — 5 тисяч рублів золотом.

Інтерактивний виставочний майданчик, присвячений фізиці, буде відкрито в центрі впродовж місяця. Потім його замінять експонати з ІТ–технологій, біології, археології. Девіз «Доторкнися сам» i надалі залишатиметься головною фішкою «живого» музею, до роботи якого обіцяє приєднатися й решта вишів міста.