Все буде «мейд ін Чайна»

15.01.2014

ЕКОНОМІКА

Обсяг міжнародної торгівлі Китаю сягнув рекордного рівня — понад 4 трильйони доларів за підсумками 2013 року. Таким чином КНР відібрала у США титул найбільшої торговельної держави світу, повідомляє агенція «Франс пресс».

Минулий рік був для китайської економіки надзвичайно успішним. Обсяг зовнішньої торгівлі цієї держави зріс на 7,6%, завдяки чому Китаю вдалося стати торговельним лідером у світі. Показник сукупного експорту та імпорту перевищив 4 трильйони доларів. Речник Головного митного управління КНР назвав це «історичним моментом». Зокрема, китайський експорт минулого року в порівнянні з 2012–м зріс на 7,9% — до 2,21 трильйона доларів. Імпорт зріс на 7,3% — до 1,95 трильйона доларів.

Таке зростання — трохи менше, ніж планував уряд у Пекіні (8% для 2013 року), але більше, ніж було зафіксовано в кінці 2012 року (6,2%). Китайські експортери зазнали клопотів через нестабільність світової економіки та зростання витрат на оплату праці.

Сполучені Штати оприлюднять підсумки свого торговельного року дещо пізніше — у лютому. Однак уже тепер відомо, що тамтешній обсяг зовнішньої торгівлі до листопада 2013–го склав 3,56 трильйона доларів. За оцінками експертів, випередити Китай за підсумками минулого року США не вдасться.

Загалом, профіцит торговельного балансу КНР торік зріс на 12,8% і становить 259 мільярдів доларів. Обсяг торгівлі з Європейським Союзом — найбільшим торговельним партнером Китаю — зріс на 2,1% і становить 559 мільярдів доларів. Зокрема, КНР експортувала до ЄС товари на суму 339 мільярдів доларів та імпортувала на суму 220 мільярдів. Обсяг торгівлі Китаю зі США зріс іще більше — на 7,5%.

Попри успішне закінчення 2013 року, цьогорічні перспективи Китаю поки що не дуже чіткі. У грудні зростання китайського експорту сповільнилося до 4,3% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. При цьому імпорт зріс більше, ніж очікувалося, — на 8,3%. Вищий показник імпорту можна трактувати як ознаку збільшення попиту і пожвавлення китайської економіки. За прогнозами експертів, у 2014 році у КНР очікується зростання економіки принаймні на 7,4%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>