Красунчик зi сльозами на очах змiнив Малюка

15.01.2014
Красунчик зi сльозами на очах змiнив Малюка

Крiштiано Роналдо плаче бiля «Золотого м’яча» поруч iз сином та легендарним Пеле. (Рейтер.)

Нещодавно Кріштіано Роналдо у себе на батьківщині відкрив музей свого імені, де на видному місці було встановлено постамент зі здобутим «Золотим м’ячем» 2008 року. Тепер дорогоцінна відзнака стоятиме також і в домi суперзіркового футболіста, в спеціальній кімнаті трофеїв, — позавчора Кріштіано вдруге назвали найкращим футболістом планети.

Вибори з трьома претендентами

Інтрига з переможцем даної номінації трималася до останнього. Навіть коли легендарний бразилець Пеле неспішно відкривав конверт з іменем майбутнього володаря «Золотого м’яча», на обличчях трьох претендентів, які прибули до цюріхського Конгрес–холу в повному складі, — Ліонеля Мессі, Франка Рібері й Роналдо — простежувалися напруження та невизначеність. Хоча, думається, переможець таки був проінформований завчасно, адже не випадково на церемонію нагородження вередливий португалець прибув із дружиною та сином.

Тримати на високому рівні градус інтриги ФІФА вдалося не в останню чергу завдяки складності вибору, який стояв перед наставниками й капітанами 184 національних збірних, а також 173 представниками світових мас–медіа. І якщо в попередні роки гегемонія Мессі ні в кого, окрім Роналдо, не викликала сумнівів, то цього разу підсумкові результати виборів виявилися напрочуд щільними. Представник мадридського «Реалу» Роналдо набрав 27,9% голосів опитаних, за форварда «Барселони» Мессі проголосували 24,7% респондентів, а лівий вінгер «Баварії» Рібері отримав 23,4%.

На початку осені саме французького півзахисника мюнхенського клубу вважали головним претендентом на «Золотий мяч». Утім феноменальна гра Роналдо за національну збірну, яку він вивів на «мундіаль» фактично самотужки, перевернула все з ніг на голову. Його чотири голи у ворота шведів не залишили байдужими багатьох експертів.

Щоправда, приз Пушкаша — за найкращий гол — дістався позавчора капітану «Тре крунур» Златану Ібрагімовичу, за його акробатичний етюд у грі проти англійців.

Хай там як, а забивши в минулому році 69 голів у 59 матчах, Роналдо перервав чотирирічну гегемонію свого найзапеклішого конкурента. «Бути в трійці найкращих футболістів світу — також хороше досягнення, — відреагував Мессі. — Загалом минулий рік кожен із нас може записати собі в актив. Утім, визнаю, що перемога Кріштіано є цілком заслуженою».

Здається, більшого очікував Франк Рібері. Після церемонії він заявив, що замість «Золотого м’яча» для нього набагато важливiше виграти Кубок світу.

Хто за кого

Отримавши з рук президента ФІФА Йозефа Блаттера головну індивідуальну нагороду, найкращий футболіст планети 2013 року, витираючи зі щоки скупу чоловічу сльозу, сказав: «Перш за все, я хочу подякувати своїм партнерам по клубу та збірній, без допомоги яких мені б не вдалося отримати «Золотий м’яч». Насправді, було дуже важко виграти цю нагороду. Відтак я дуже щасливий».

Рік тому, коли Мессі отримував четвертий «Бальон д’ор» поспіль, ніхто не міг назвати день закінчення ери цього аргентинського генія. Можливо, якби не травма, отримана ним у листопадi, «Малюка» знову назвали б найкращим. Утім за час його «простою» в Європі сталися події, які затьмарили Ліонелеві здобутки. Тож не дивно, що капітани таких збірних Старого світу, як Англія, Греція, Іспанія, Росія, Румунія тощо, віддали свої голоси саме за Роналдо.

Водночас капітан «синьо–жовтих» Руслан Ротань на перше місце в голосуванні поставив Мессі. А вибір наставника української команди Михайла Фоменка повністю збігся з підсумковими результатами.

Варто відзначити, що значна частина прихильників таланту Мессі минулого року була зосереджена в екзотичних країнах на кшталт Бермудів, Камбоджі, Кайманів, Мальдівів, Белізу, Ангiльї.

Щодо Рібері, то Франк до мозку кісток — командний гравець, тож виграш ним індивідуального трофею мав би виглядати винятком, ніж очікуваною закономірністю. Відтак здобутки цього француза слід споглядати через призму успіхів «Баварії», яка, нагадаємо, в минулому сезоні під проводом Юппа Хайнкеса — безперечно кращого тренера 2013 року — зробила «золотий хет–трик», вигравши бундеслігу, Кубок Німеччини та Лігу чемпіонів.

Зауважимо, що троє баварців потрапили до символічної збірної світу. Хоча найбільше там виявилося представників «Барселони».

Чому плакав Пеле

Перед тим як оголосити ім’я найкращого футболіста минулого року, бразилець Пеле зі сльозами на очах отримав із рук Йозефа Блаттера почесний «Золотий м’яч» за заслуги перед світовим футболом. «Я обіцяв своїм близьким, що не буду плакати, але не стримався», — розпочав свою промову 73–річний «Король футболу». — Я здобув багато трофеїв, однак не зміг отримати «Золотий м’яч», оскільки не грав у Європі. Зараз я дякую Богу, що мені вдасться зібрати вдома повну колекцію нагород».

НОМІНАНТИ ФІФА

Найкращий футболiст — Крiштiано Роналдо (Португалiя, «Реал» (Іспанiя))

Найкраща футболістка — Надін Ангерер (Німеччина, «Портленд» (США))

Найкращий чоловічий тренер — Юпп Хайнкес («Баварія»)

Найкращий жіночий тренер — Сільвія Нейд (збірна Німеччини)

Найкращий гол — Златан Ібрагімович («ПСЖ»)

Символічна збірна світу: Мануель Нойєр («Баварія»), захисники: Філіпп Лам («Баварія»), Серхіо Рамос («Реал»), Тьяго Сильва («ПСЖ»), Дані Алвес («Барселона»), півзахисники: Андрес Іньєста, Хаві (обидва — «Барселона»), Франк Рібері («Баварія»); нападники: Кріштіано Роналдо («Реал»), Златан Ібрагімович («ПСЖ»), Ліонель Мессі («Барселона»)