Віче повертається

14.01.2014

Минулих вихідних у соцмережах розійшовся анекдот. «Чим відрізняється Україна від Росії? — У Росії, коли кричать: «ОМОН!», усі розбігаються, а в Україні, коли кричать «Беркут»!», усі збігаються на крик».

Недільне народне віче на майдані Незалежності 12 січня зібрало більше людей, ніж очікувалося в цей «канікулярний» період. Каталізатором стало побиття «Беркутом» опозиціонерів під Києво–Святошинським судом та райвідділком міліції.

Тож близько 50 тисяч киян на першому в 2014 році значному мітингу — це плюс. А те, що політики знову не запропонували нічого конкретного, — це мінус. Тобто план із п’яти пунктів на короткострокову перспективу в них є. Але ці пункти дещо суперечать обіцянкам попереднім. До того ж не факт, що план буде втілено в життя.

Із п’яти пунктів, проголошених лідером фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком, три адресувались Верховній Раді, один — Президенту і один — міжнародній спільноті. Останній торкався санкцій, які США та ЄС закликали ввести щодо українських можновладців. Майдан проголосував за такий сценарій, а Яценюк додав йому ще одну деталь: пропозицію делегувати до Америки екс–очільника МЗС Бориса Тарасюка, який виступив би там «від імені українського народу».

Що стосується Президента Віктора Януковича, то йому призначалась вимога забезпечити дію амністії для всіх учасників протестних акцій. «УМ» вже писала про те, що ухвалений Верховною Радою відповідний закон не діє, і справа затриманого 1 грудня на Банковій активіста Ярослава Притуленка — тому підтвердження. Для того, щоб почути Майдан, Янукович має десять днів. В протилежному випадку Яценюк обіцяє зайти в президентський кабінет і там особисто зачитати Президенту вимоги опозиції.

Блок з іще трьох корисних дій має бути реалізованим у парламенті. Лідери опозиції планують проголосувати за створення слідчої комісії, яка зайнялася б обставинами останніх резонансних нападів (Чорновол, Іллєнко, Луценко) та інших «звірств» проти громадян. Раді також запропонують розглянути законопроекти, які б розформовували спецпідрозділи МВС («Беркут», «Сокіл», «Грифон»), бо їм, за словами Яценюка, місце «у звіринці, а не в міліції». Нарешті опозиціонери планують також перекроїти держбюджет–2014, скоротивши видатки на МВС, СБУ та прокуратуру.

Відтак схоже, що блокувати трибуну ВР антипрезидентські сили тепер не збираються. Тобто вимога розпустити парламент (а примусити главу держави скликати нову Раду можна було б, лише заблокувавши на місяць роботу старої) відкладається на невизначений термін. Це перший дисонанс останнього віча з усіма попередніми. Другий момент, здатний посіяти серйозні сумніви в дієвості опозиції, пов’язаний з заанонсованим загальнонаціональним страйком. Його Майдан, до речі, проголошував вже двічі, 1 грудня і 9 січня. Ані в першому, ані в другому випадку страйк так і не почався. Але цього конфузу опозиція ніби й не помітила.

Натомість всмак «відірвалася» на владі, називаючи її «сліпою, глухою і трохи дурною» — такими опонентів бачить Олег Тягнибок. Виступав також Віталій Кличко. А ось Петро Порошенко (вочевидь, четвертий і ще не визнаний опозицією претендент на президентське крісло) додає, що на теперішній українській владі хрест поставили не лише власні громадяни, а й західні політики, з котрими він нещодавно зустрічався в Литві. «В них немає жодних ілюзій і жодних надій», — сказав Порошенко, пообіцявши Майдану і Асоціацію з ЄС, і безвізовий режим — відразу «після нашої перемоги».

Серйозність виступів розбавив народний артист України Тарас Петриненко, котрий — на відміну від українських дипломатів — знайшов, що відповісти московському шоумену Задорнову. «Краще бути «єврохохлами» (слівце зі скетчу російського гумориста Задорнова. — Авт.), ніж тундрокацапами», — сказав Петриненко. А його колега по цеху — співачка Руслана Лижичко — оголосила серію акцій «Україна без кортежів». Всіх посадовців, які пересуваються з почтом, буде заблоковано, пообіцяла Руслана.

Після віча в дію включився Автомайдан: протестувальники на колесах вкотре вирушили у «Межигір’я» та інші VIP–маєтки — «заколядувати» Януковичу, Медведчуку та іже з ними.