Мельбурнський план по валу

14.01.2014
Мельбурнський план по валу

Олександр Долгополов переможно почав виступ на «Аустреліен оупен»–2014. (Рейтер.)

Упродовж минулого року, попри численну компанію українських тенісистів, які брали участь у кваліфікаційних турнірах «Великого шолома», в основній сітці грали лише перші два номери вітчизняного тенісу. Завдяки високим рейтинговим номерам Олександрові Долгополову iз Сергієм Стаховським та Еліні Світоліній iз Лесею Цуренко вдавалося оминати сито відбору. Водночас на старт першого в нинішньому сезоні турніру «Гранд слем» — «Аустреліен оупен» — вийшло п’ятеро вітчизняних тенісистів. І це при тому, що жодному з наших співвітчизників не вдалося подолати кваліфікацію «АО», у фіналах якої грали Ольга Савчук (поступилася хорватці Конюх — 0:6, 3:6) та Ілля Марченко (програв китайцеві Чжану — 5:7, 3:5, відмова).

Завдяки успішно проведеному минулому сезону Надія Кіченок піднялася до першої сотні рейтингу WTA, тож уперше в кар’єрі отримала пряму перепустку до основної сітки великого тенісного турніру. Свій дебютний поєдинок на відкритій першості Австралії представниця Дніпропетровська проведе сьогодні проти 56–ї ракетки світу японки Айюти Моріто.

А першим з українців оновлені корти «Мельбурн–парку» випробував Олександр Долгополов. Учора вiн упевнено переміг «кваліфаєра» з Литви Річардаса Баранкіса — 7:5, 7:5, 6:2.

Для виходу до другого кола, де першу ракетку України чекатиме француз Шарді, Долгополову знадобилося трохи більше двох годин. Попри доволі низький відсоток влучання першої подачі (50%), Сашко здійснив сім ейсів. За цим показником його, щоправда, випередив литовець, який десять разів подав навиліт, утім, цього виявилося замало для підсумкового тріумфу.

Зазначимо, що на попередньому «Аустреліен оупен» Долгополов зійшов уже на першому етапі, коли програв Гаелю Монфісу. До речі, цей темношкірий екстравагантний француз у новому сезоні виступає в новому образі, замінивши розкішну чорну шевелюру на коротку зручну зачіску.

Серйозні зміни відбулися й у житті чинного переможця «АО» серба Новака Джоковича, який нещодавно розпочав співпрацю із знаним у минулому тенісистом Борисом Беккером. Без сумніву, ротація на тренерському містку обумовлена бажанням Ноло повернутися на вершину рейтингу АТР, де, нагадаємо, з недавнього часу панує Рафаель Надаль.

Іспанець навряд чи може назвати відкритий чемпіонат Австралії улюбленим турніром, адже в «Мельбурн–парку» він тріумфував лише одного разу. Інша справа — Джокович. Черговий, тобто п’ятий, тріумф на «Аустреліен оупен» зробить його найтитулованішим тенісистом цих змагань.

Свій похід по трофей Новак розпочав із доволі легкої перемоги над словаком Лацко — 6:3, 7:6 (7:2), 6:1. Із представників чоловічої сіяної когорти до другого кола також пробилися Давид Феррер (третій номер посіву), Станіслас Ваврінка (8), Томаш Бердих (7).

У жінок, як завжди потужно, включилася в боротьбу за «Великий шолом» Серена Уїльямс (1). Її першій опонентці — 17–річній австралійці Ешлі Барті — вдалося виграти в титулованої суперниці лише три гейми.

Натомість старша сестра «Чорної перлини» — Венус — учора поступилася росіянці Катерині Макаровій (22) — 6:2, 4:6, 4:6. Сенсаційною виглядає й поразка шостої сіяної Петри Квітової представниці Таїланду Кумхум — 2:6, 6:1, 4:6. Із перемог стартували На Лі (4), Саманта Стосур (17), Ана Іванович (14) та Ангеліка Кербер (9).

КУБОК ФЕДЕРАЦІЇ

Учора в Лондоні відбулося жеребкування групового турніру Кубка Федерації в Першій групі Євро–Африканської зони, який пройде 3–10 лютого у Будапешті. Суперницями нашої команди, за яку гратимуть Еліна Світоліна, Ольга Савчук, Надія та Людмила Кіченок, на груповому етапі будуть збірні Австрії, Словенії та Ізраїлю. Переможець нашого квартету зіграє стикові матчі за путівку до «плей–оф» Другої світової групи з тріумфатором групи за участю команд Великої Британії, Угорщини, Румунії та Латвії.