Рейд довжиною у вічність

14.01.2014

Щороку організатори ралі «Дакару» намагаються не тільки змінити маршрут перегонів, постійно включаючи в схему рейду нові країни та території, а й зробити його складнішим для подолання. Про високий рівень складності дакарівських рейдів, які з 2009 року проходять у Південній Америці, свідчать трагічні новини з місця змагань. На жаль, не обійшлося без смертельного випадку й цього разу. Минулої п’ятниці, після завершення п’ятого етапу, надійшла звістка про смерть 50–річного бельгійського мотогонщика Еріка Палана, котрий не зміг завершити свій 11–й «Дакар». Тіло мотоцикліста без ознак життя було знайдено на 143–му кілометрі п’ятої спецділянки. Саме вона була найдовшою на всьому рейді.

Ця ділянка між аргентинськими містами Чілесіто та Тукуман стала справжнім пеклом, адже забрала життя не тільки бельгійця Палана — батька п’ятьох дітей, а й двох журналістів, які, супроводжуючи пелотон, не впоралися з управлінням свого авто й зірвалися в стометрову прірву.

П’ята спецділянка принесла гонщикам також і турнірні неприємності. Низка фаворитів, серед яких були Сіріл Депре, Насер Аль–Аттія та Карлос Сайнс, отримали годинний штраф за відхилення від маршруту.

Для мотогонщика Депре, який є чинним переможцем ралі, цьогорічний «Дакар» не склався від самого початку. Нинішній марафон француз їде на новому для себе «коні» — «Ямасі», який, на відміну від його попередника, «КТМ», виглядає ненадійно. Через проблеми з охолодженням двигуна на четвертому етапі Сіріл втратив 40 хвилин. Загалом, після семи гоночних днів Депре відстає від лідера мотоциклетного заліку іспанця Марко Коми на 2 годину 26 хвилини й посідає лише 10–ту позицію. За великим рахунком, шанси французького ветерана, п’ятиразового переможця «Дакарів», захистити свій титул близькі до нуля.

Інший легендарний француз Стефан Петерансель, який виграв два попередні марафони в класі позашляховиків, намагається будь–що відіграти фору в іспанця Нані Роми. Після завершення сьомого етапу розрив між їхніми «Міні», котрі очолюють проміжний протокол, скоротився до 31 хвилини. Екіпаж у складі росіянина Васильєва та українця Євтєхова посідає 17–ту сходинку, програючи лідерові більше п’яти годин.

Схожа хронометрична ситуація склалася й у класі вантажівок, де трійка КамАЗів намагається наздогнати Жерарда де Роя на «Івеко». Наразі вантажівку лідера з Голландії та перший із російських екіпажів, який очолює Андрій Каргінов, розділяє 37 хвилин.

Найзапекліша боротьба точиться серед квадроциклістів. Після сходження з дистанції безапеляційного фаворита — Маркоса Патронеллі — за «вікторію» боряться чилієць Касале та уругваєць Лафуенте, між якими лише шість хвилин.