Не все «донецьким» Масляна

14.01.2014
Не все «донецьким» Масляна

«Ставангер» виявився сильнішим за «Донбас». (з сайта IIHF.)

Коли «Донбас» вирушав до французького Руана на захист здобутого торік Континентального кубка, мало хто сумнівався в повторному успіху українського клубу. На тлі норвезького «Ставангера», італійського «Асіаго» та господарів турніру донеччани виглядали беззаперечними фаворитами. Маючи статус представника найсильнішої ліги Старого Світу — КХЛ, у минулому році в рідних стінах «Донбас» доволі легко виграв цей єврокубковий трофей. Здавалося, нікуди він не втече й цього разу. Адже хоча Континентальний кубок на даний час формально і є єдиним (а значить, головним) загальноєвропейським клубним турніром, та все ж рівень його доволі низький. Уже тривалий час КК ігнорують клуби з провідних європейських чемпіонатів. На тлі слабших суперників зручно поповнювати скарбничку титулів. Утім донеччанам не вдалося стати дворазовими володарями дивного трофею у вигляді величезної бляшаної тарелі.

Порівняно з минулим сезоном «Донбас» — єдиний клуб із КХЛ у нинішньому розіграші Континентального кубка — відчутно підсилив склад. У Західній конференції КХЛ колектив Андрія Назарова утримує високе третє місце. Тож, мабуть, Руслану Федотенку й компанії здавалося, що до французького містечка за 100 км від Парижа можна проїхатися на одному лівому ковзані.

По суті, позавчора повторилася ситуація суперфіналу 2012 року, коли виграти турнір донеччанам теж завадили місцеві «дракони». Щоправда, якщо два роки тому господарі, здолавши «Донбас» в останньому матчі турніру, самі підняли над головою«салатницю», то цього разу виграш «Руана» був на руку норвезьким «Ставангер ойлерз». Ця команда з амбіціями заявитися в КХЛ виступала в Континентальному кубку вперше й одразу піднялася на верхній щабель.

Це був справді дивний турнір. Зі «Ставангером» «Донбас» зустрівся в першому турі, у п’ятницю, й насилу обіграв норвежців у серії булітів. «Руан» того дня був розгромлений «Асіаго», а наступного — «Ставангером». Водночас для донеччан не було проблемою обіграти в суботу італійців.

Здавалося, інтрига в неділю житиме недовго. «Нафтовики» очікувано «розірвали» «Асіаго», а от «Донбас»… Важко збагнути причини, які завадили «червоно–чорним» в основний час переграти, по суті, аутсайдера турніру, котрий у двох стартових поєдинках «напрацював» на різницю шайб 2:12 і, по суті, вже не мав жодної мотивації, окрім моральної відповідальності перед численними вболівальниками. Не виключено, що саме невдалі дії «драконів» у перших турах і зіграли з підопічними Назарова злий жарт. У матчі з «Руаном» українці тричі вели перед, проте щоразу пропускали шайбу у відповідь і зрештою залишили місто Жанни д’Арк на щиті. При цьому навіть перемога в серії булітів залишила «Драгонз» на четвертому місці.

Героєм серії післяматчевих штрафних кидків став голкіпер французів Фабріс Ленрі, який виграв міні–дуель у свого візаві Майкла Лейтона, не пропустивши жодної шайби з «пенальті». А от американський кіпер «Донбасу» згадуватиме суперфінал КК–2014 як страшний сон, адже дві його грубі помилки дозволили «Руану» двічі зрівняти рахунок.

«Я помилився, коли перед стартом змагань прогнозував, що «Донбас» — одна з «топових» команд КХЛ — не втратить на турнірі жодного очка», — з посмішкою на обличчі заявив наставник «Ставангера» Петтер Торесен. «На жаль, ми припустилися багатьох помилок», — констатував капітан донеччан Руслан Федотенко.

За словами Андрія Назарова, він постійно наголошував своїм підопічним про важливість виграшу Континентального кубка для клубу, однак, як показала гра, багато хто з легіонерів «Донбасу» виявився «холодним» до низькорейтингового європейського турніру. Не вдалося «запалити» чемпіонів України і численній групі донецьких фанів, які палко підтримували свою команду впродовж змагань на бічній трибуні. Якщо в перших двох турах за «Донбас» уболівали близько 70 фанів, то позавчора власник клубу Борис Колесников «відвіз» ще майже 200 юнаків і дівчат — у новеньких фірмових светрах, із синьо–жовтими та червоно–чорними прапорами.

Відтак «Ставангер» став першою в історії норвезького хокею командою, якій вдалося здобути єврокубковий трофей. «Це неймовірно — виграти турнір за участю представника КХЛ. Наша домашня GET–ліга вважається слабшою», — зазначив тренер «нафтовиків». А от чи матиме «Донбас» можливість реваншуватися через рік — питання. Адже в сезоні 2013/14 головним євротурніром для клубів стане відроджена Ліга чемпіонів. Вона збере 40 команд із сильних європейських першостей, але не з КХЛ.

ТАБЛО

Континентальний кубок. Фінал (Руан, Франція).

1–й тур. «Донбас» (Україна) — «Ставангер» (Норвегія) — 3:2 Б (Коларж, 38; Дадонов, 49 — Лойкас, 20; Крістіансен, 58; вирішальний буліт — Недорост), «Руан» (Франція) — «Асіаго» (Італія) — 0:6.

2–й тур. «Донбас» — «Асіаго» — 5:1 (Недорост, 5; Піганович, 13 (більш.); Уїлсон, 14; Дадонов, 52; Федотенко, 57 — Сіньйоретті, 52), «Руан» — «Ставангер» — 2:6.

3–й тур. «Руан» — «Донбас» — 4:3 Б (Тінель, 30, 51; Деросьє, 56 — Дадонов, 14; Кіїскінен, 49; Уїлсон, 56; вирішальний буліт — Рех), «Асіаго» — «Ставангер» — 2:7.

Підсумкове становище: «Ставангер» — 7, «Донбас» — 6, «Асіаго» — 3, «Руан» — 2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чемпіонат України. «Білий Барс» — «Леви» — 10:1, 6:0.

Матчі «Компаньйона» й «Сокола», заплановані на 14–15 січня, домовилися перенести на 16–17 січня. «Компаньйони» пішли назустріч землякам, зважаючи на «непередбачувані обставини, що виникли в стані суперника».

Нагадаємо, перед новим туром «Сокіл» через брак фінансування не вийшов на ігри з «Левами». Однак тепер є інформація, що «соколи» продовжать участь у першості України.

* * *

Матч зiрок КХЛ (Братислава). Збiрна Захiдної конференцiї — збiрна Схiдної конференцiї — 18:16 (капiтани: Ковальчук (1+2) — Мозякiн (2+0)).