На Олімпіаді — як на війні

14.01.2014
На Олімпіаді — як на війні

Посилені блок–пости поліції на в’їздах до Сочі. (Рейтер.)

У Сочі — столиці зимової Олімпіади–2014 — уже тиждень як запроваджено безпрецедентні заходи безпеки. Перші в історії Росії «білі» Олімпійські ігри пройдуть із 5 по 23 лютого, після цього з 7 по 16 березня відбудуться Паралімпійські ігри, а особливий режим у місті діятиме значно довше — з 7 січня до 21 березня. Гроші на Олімпіаду розкрадено, олімпійський дух — вивітрився, при цьому армада силовиків навколо Сочі не гарантує безпеку спортсменів та гостей спортивного свята.

Армія навколо курорту

Ще за місяць до початку змагань на бойове чергування заступили всі підрозділи МНС, які забезпечують безпеку гостей та учасників Ігор. «Будуть прикриті всі об’єкти, задіяна система космічного моніторингу. Всі питання безпеки зимової Олімпіади вирішуються на найвищому світовому рівні», — розповів міністр із надзвичайних ситуацій РФ Володимир Пучков.

Указ президента Путіна про «олімпійську» безпеку передбачає створення заборонної зони, потрапити в яку без службової або виробничої необхідності буде неможливо. Межі спецзони сягають рубежів Карачаєво–Черкесії і доходять аж до кордону Росії з Грузією (Абхазією).

Створено також контрольо­вані зони — в них можна буде потрапити після поліцейського огляду. А контролюватимуть доступ у Сочі понад 25 тисяч співробітників правоохоронних органів, 8 тисяч — внутрішніх військ, плюс невідома кількість представників ФСБ.

В очах іноземців Сочі виглядає фортецею, оточеною ворожою армією. Якщо тисячі вояків та поліціянтів захищають столицю Ігор–2014 на землі, то ударам із неба протистоять льотчики, ескадрилья безпілотників, а також ультрасучасні зенітно–ракетні комплекси С–400 і «Панцир–С1». А з моря Сочі прикривають чотири протидиверсійні катери «Грачонок».

Центральна влада Росії виправдовує «сталеве кільце» навколо Сочі фактом грудневих терактів у Волгограді, коли від вибухів терористів–смертників загинуло 33 людини. Ті напади назвали «репетицією» перед атакою на Олімпіаду. Багато хто згадує, що півроку тому лідер північнокавказького підпілля Доку Умаров закликав своїх соратників зірвати Олімпійській ігри в Сочі.

А машину лишайте ще в Таганрозі!

Туристи, які приїдуть на Олімпіаду, мають зважати на те, що з 7 січня в Сочі набрали чинності особливі правила дорожнього руху. Тим, хто захоче дістатися до столиці Ігор на особистому транспорті, доведеться залишити автомобіль на перехоплюючих парковках — для іногородніх автомобілів в’їзд у місто закрито. І якщо, скажімо, під час Євро–2012 у Києві такі парковки розташовувалися у спальних районах столиці, то на Олімпіаді–2014 кожну таку паркувальну зону можна знайти на відстані не менш як 100 кілометрів (!) від центру Сочі.

В’їхати в місто зможуть тільки акредитовані для Олімпіади машини — для них створено виділені смуги. Звичайному транспорту по таких дорогах їздити заборонено.

За порушення тимчасових правил передбачено серйозне покарання.

За виїзд, рух і зупинку на олімпійській смузі передбачено штраф у розмірі 5 тисяч рублів. Також запроваджено новий штраф у розмірі 3 тисяч рублів зі зняттям державних реєстраційних номерів, якщо машина не зареєстрована на території міста Сочі.

Муніципальному транспорту Сочі доведеться потіснитися, щоб дати дорогу олімпійському. Деякі маршрути міської транспортної мережі на час Ігор зміняться.

Самих сочинців на час Олімпіади просять відмовитися від використання особистих автівок та користуватися міськими автобусами.

Навіщо? Щоб украсти третину бюджету

Заборона на в’їзд і виїзд із міста — безпрецедентний випадок у сучасній історії Олімпійських ігор. Водночас деякі експерти вважають цей захід неефективним. Зі слів фахівця з терористів–смертників Юлії Юзик, яку цитує InoPressa, для підготовки атак у бойовиків було більше шести років. За цей час можна було створити так звані «сплячі осередки», які практично неможливо виявити серед звичайних жителів Сочі.

Якщо Захід називає «військові дії» Путіна навколо Сочі «ударом по олімпійському духу», то втомлені мешканці «цитаделі» всіма фібрами душі очікують лише на «зняття облоги». «Атмосфера тут точно не святкова, — розповів сочинець Володимир Кімаєв. — Відчувається швидше слухняне бажання перечекати все це і потім повернутися до звичайного життя».

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, багато жителів Сочі висловлюють обурення з приводу порушень прав людини, стверджуючи, що напередодні Олімпіади в місті не просто посилено міграційний режим, а фактично наса­джено надзвичайний стан. Один із його проявів — можливість проведення протестних акцій у Сочі лише в одному виділеному владою місці, і то — лише у випадку, коли «добро» на пікет дадуть МВС, ФСБ тощо. «Насправді указ Путіна забороняє всілякі мітинги й маніфестації в Сочі, а не дозволяє їх», — констатує опозиціонер Борис Нємцов.

Протестуючи проти утисків людських прав у Росії (зокрема проти дискримінації секс–меншин) про відмову від намірів їхати на Олімпіаду–2014 заявили президенти Франції, Німеччини, лідери інших країн. У багатьох випадках західні держави суттєво понижують рівень глави своєї делегації на Іграх.

Навіщо Росія взагалі бралася за цю Олімпіаду, якщо вона стала такою зручною мішенню для терористів і погіршила імідж Москви на світовій арені? Відповідь проста. Третина (!) грошей, виділених на організацію зимових Ігор у Сочі, була вкрадена. Із такою заявою днями виступив не хтось із російських опозиціонерів, а член Міжнародного олімпійського комітету, президент Міжнародної федерації лижного спорту Жан–Франко Каспер. В інтерв’ю швейцарській телерадіокомпанії SFR він висловив думку, що під час організації Ігор «пішло наліво» близько 13 мільярдів євро.