Вiдстав, знявся, розбився

10.01.2014

Відтоді як легендарний ралі–рейд «Дакар» задля власної безпеки перебазувався з Африки до Південної Америки, щороку на його старт виходила українська команда «Сікст Юкрейн» на чолі з Вадимом Нестерчуком. Однак через трагічну смерть власника єдиної на «Дакарі» вітчизняної «стайні» «Сікст Юкрейн» більше не планує ганятися на найвідомішому в світі автомарафоні. Більше того, позавчора було оголошено про розпродаж спортивної техніки ралійної команди «Сікст Юкрейн», у тому числі й «Міцубісі» — «Рижика», який пройшов п’ять попередніх «Дакарів».

Тепер українські шанувальники автоспорту змушені шукати для себе новий об’єкт уболівання. Ті, хто тісно співпрацював із «Сікст Юкрейн», стежать за колишніми напарниками Нестерчука, інші — шукають у пелотоні когось, хто має український паспорт.

На цьогорічному «Дакарі», який 5 січня розпочав свій шлях з аргентинського міста Росаріо, виступає лише один українець. Штурман Віталій Євтєхов допомагає росіянину Володимиру Васильєву, який кермує «Міні». Після чотирьох етапів російсько–український дует розташовується на 30–му місці, програючи лідерові — іспанцеві Хуану Ромі, який також їде на «Міні», — більше чотирьох годин. Минулорічний переможець класу «позашляховиків» Стефан Петерансель посідає п’яту позицію з відставанням у 18 хвилин.

Також іспанський гонщик очолює проміжний протокол і в заліку мотоциклів. Хоан Барреда на «Хонді» на три хвилини випереджає одного з фаворитів перегонів, свого співвітчизника Марка Кому з «КТМ». Минулорiчний переможець ралі француз Сіріл Депре вже програє лідерові понад 40 хвилин.

Неймовірна інтрига закрутилася в класі вантажівок, де заводська команда «КамАЗ–Майстер» намагається захистити чемпіонський титул. Наразі це в росiян не надто добре виходить. Щоправда, після першого етапу лідерство в перегонах захопив таки «камазівський» екіпаж Айрата Мардєєва, однак надалі нагору протоколу піднявся «Івеко» Жерарда де Роя, переможця «Дакара–2012».

Обігнати конкурентів голландцеві вдалося не на трасі, а завдяки рішенням комісарів. Вони «відмінусували» від його сумарного часу 20 хвилин за участь у рятувальній операції «КамАЗа» Мардєєва, котрий перекинувся на другому етапі. Під час цієї аварії в російській вантажівці вимкнувся апарат GPS. Оскільки, згідно з регламентом, це грубе порушення правил, спортивні комісари вирішили зняти команду Мардєєва з гонки.

Зійшов iз дистанції і беззаперечний фаворит у класі квадроциклів аргентинець Маркос Патронеллі. Позавчора на одній iз гірських спецділянок дворазовий переможець «Дакара» через зневоднення втратив управління своїм «Ямаха–Раптором» i ледь не розбився. За мить до того, як залізний кінь упав iз кручі, Маркосу вдалося з нього зіскочити. Відтак у лідерах квадроциклетного заліку опинився чилієць Ігнасіо Касале.