«Мішки» під очима? Обмежуйте сіль!

09.01.2014

Ця неприємність зазвичай дає про себе знати звечора, коли взуття стає тіснішим ніж зазвичай, і вранці, коли власне обличчя в дзеркалі здається вам «аж надто збільшеним». Так проявляють себе набряки, які сигналізують: в організмі порушений баланс рідини.

Однією з причин цього явища може бути надмірне споживання солі. Лікарі радять відмовитися від магазинних снеків (їх зазвичай пересолюють), а також інших готових продуктів, де вміст солі складно контролювати (скажімо, готові салати, консервовані овочі, соуси). Готуючи їжу, намагайтеся зменшити кількість солі в ній. Наприклад, у салатах частково замінюйте сіль лимонним соком.

Також включіть до раціону овочі і фрукти, багаті на калій. Саме його нестача, як стверджують фахівці, провокує набряки. Багаті на калій бобові, абрикоси (і, відповідно, курага з урюком), банани, вівсяна крупа. Сечогінний ефект мають кавуни, дині, огірки. А також свіжі соки з селери, яблук, гарбуза, буряка, моркви.

Ефективні в боротьбі з набряками різні настої. Але якщо відвари трав варто вживати тільки за рекомендацією лікаря, то настої сухофруктів можна спокійно пити й без рецепта. Ефективними проти набряків є настої родзинок, кураги, інжиру.