НОВИНИ ПЛЮС

09.01.2014

Протести Майдану

Учора близько 300 активістів Євромайдану пікетували Ген­прокуратуру з вимогою звільнити політв’язнів. Акції протесту відбулися також під МВС та Міністер­ством охорони здоров’я — з вимогою до глави МОЗ припинити тиск на лікарів побитої журналістки Тетяни Чорновол. Як повідомило «Громадське ТБ», п’ятьох представників пікету пропустили до приміщення міністерства для отримання коментарів.

Увечері група євромайданівців пікетувала Печерський райсуд, де розглядали справу Ярослава Притуленка — єдиного з дев’ятьох затриманих 1 грудня на Банковій активістів, який досі залишається під арештом.

Провокації на Майдані

Київська міліція відзвітувала про відкриття кримінального провадження за заявою жінки — нібито «волонтерки одного з благодійних фондів», яка стверджує, що її побили й пограбували «охоронці євромайдану», відібравши скриньки з грошима, документи та особисті речі.

У свою чергу, в Штабі національного спротиву цю справу назвали «добре розпіареною провокацією». За словами депутата Арсена Авакова, «коли жіночка намагалася збирати гроші нібито на потреби Майдану, охоронці акуратно вивели її за периметр».

Помилка Автомайдану

Учасники Автомайдану виба­чилися перед мешканкою квартири на вулиці Ярослвів Вал за те, що помилково пікетували її помешкання як квартиру міністра освіти Дмитра Табачника. Як заявив організатор Автомайдану Дмитро Булатов, «на жаль, ми промахнулися. Інформація про адресу була отримана від одного з депутатів. Чому адресу було надано некоректно — ще буде з’ясовуватися».

Розправи на місцях

Почастішали випадки розправ над активістами Євромайдану в регіонах. У Тернополі спалили авто члена міської організації ВО «Свобода» Богдана Попадина. У Донецьку 77–річній Марії Олійник побили її старенький «Москвич», викравши з нього акумулятор. Спалили машину також активістці Майдану на київських Позняках. А в Харкові Олександра Чижова викликають на допит і звинувачують у розповсюдженні порнографічних матеріалів через мережу «Вконтактi».

В Одесі біля пам’ятника Дюку невідомі спалили прапор Європейського Союзу на очах у активістів місцевого Євромайдану, які святкували Різдво.

Справа Тимошенко

Юля Тимошенко звернулася до керівництва Качанівської колонії з проханням полегшити їй умови відбування покарання у зв’язку з відбуттям третини терміну, на який вона засуджена.