Били просто під міліцією

09.01.2014

Уже майже тиждень столичні правоохоронці шукають відеодокази побиття нардепа від ВО «Свобода» Андрія Іллєнка та його адвоката Сидора Кізіна, яке сталося ще 3 січня ввечері. Як повідомили «УМ» у столичній міліції, слідчi відпрацювали маршрут пересування потерпілих i надiслали в усi установи, будівлі яких оснащені камерами відеоспостереження, запити на отримання записів.

Зауважимо, що напад на Іллєнка та Кізіна стався після того, як вони вийшли з Шевченківського райуправління міліції Києва, де «свободівця» допитували з приводу подій 1 січня (тоді ВО «Свобода» влаштувала марш з нагоди 105–ї річниці з дня народження Степана Бандери). За словами постраждалих, їх професійно били близько десяти невідомих. Врятували випадкові перехожі. У лікарні адвокату зашили рвану рану правої щоки, а в нардепа діагностували струс мозку та численні забої.

У ВО «Свобода» зазначають, що про час початку та завершення допиту було відомо лише слідчому. Тож «є достатні підстави вважати, що саме міліція повідомила бандитам, коли «свободівці» будуть виходити з райуправління». Однопартійці Іллєнка трактують цей напад як зроблений в особливо цинічній формі замах на життя державного діяча.

«Коли біля райуправління міліції б’ють народного депутата, це має означати, що або бандити чхати хотіли на міліціонерів, або бандити і міліція — одні й ті самі люди», — додають опозиціонери з партії «Батьківщина».

Але слідчі з того ж таки Шевченківського райуправління столичної міліції відкрили кримінальне провадження лише за фактом вчинення хуліганських дій. Ще й наполягають, що Іллєнка і Кізіна били не під будівлею райуправління безпосередньо, а трохи нижче по вулиці Прорізній. Начальник слідчого управління главку — заступник начальника київської міліції Анатолій Євмен ще й не виключає, що мотивом побиття депутата та адвоката могла бути помста їхніх однопартійців!

Загалом у досудовому розслідуванні за фактом «хуліганки» призначено п’ять експертиз, опитано понад 50 осіб, які могли бути свідками цієї події. Водночас слідчого експерименту за участю самого Іллєнка станом на вчора проведено ще не було, «у зв’язку з його скаргами на погане самопочуття», додають у міліції. ВО «Свобода» вимагає перекваліфікувати кримінальне провадження за фактом побиття Андрія Іллєнка та Сидора Кізіна зі статті про «хуліганство» на статтю «замах на вбивство».

І зовсім уже дикунськими є дії голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, який давав свого часу присягу держслужбовця. «Губернатор» висміяв на своїй сторінці у «Твiттерi» побитого депутата від «Свободи», оприлюднивши фото закривавленого Іллєнка з написом «Гітлер капут».