Прикриття Америки

09.01.2014

Сенат Сполучених Штатів Америки ухвалив резолюцію про підтримку українського народу. Про це через «Твіттер» повідомив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

У відозві верхньої палати Конгресу зазначено, що Штати підтримують народ України і його суверенне право здобувати незалежне та демократичне майбутнє для своєї країни. Сенатори закликали лідерів у США та Європейському Союзі продовжити спільну роботу щодо активної підтримки мирного й демократичного розв’язання нинішньої кризи в Україні.

Також верховні представники Америки закликали демонстрантів, опозиціонерів та владу до діалогу заради національного примирення, утримання від проявів ненависті, дій антисемітського або іншого характеру, які можуть розділити український народ.

Український уряд сенатори закликають утриматися від подальшого застосування сили чи актів насильства щодо мирних демонстрантів. У документі різко засуджується рішення української влади застосовувати насильство проти мирних демонстрантів 30 листопада, 1 грудня та 11 грудня і міститься заклик негайно покарати винних у побитті мітингувальників. Усіх затриманих під час мирних демонстрацій Сенат закликає негайно звільнити.

У відозві зазначено, що в разі подальшого застосовування українською владою сили проти мирних демонстрантів президент і Конгрес США повинні розглянути можливість застосування цілеспрямованих санкцій, в тому числі — візових, а також заморожування активів щодо осіб, відповідальних за протиправні силові дії.

ДО РЕЧІ

Як повідомили джерела «Української правди», днями в комплексі споруд Білого дому у Вашингтоні відбулася зустріч представників адміністрації Барака Обами та української діаспори. Обговорювали можливі кроки щодо реагування США на утиски демократії в Україні. Представники діаспори закликали Білий дім ввести санкції проти українських чиновників. Зокрема, лунали прізвища секретаря Радбезу Андрія Клюєва, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна й мера Геннадія Кернеса, які, на їхню думку, причетні до розправ над активістами євромайданів.