Майдан–2014: як Новий рік зустрінеш...

03.01.2014
Майдан–2014: як Новий рік зустрінеш...

Новий рік на Майдані обійшовся без російської «попси» та потішив «Зірковим вертепом». (Рейтер.)

«Це було значно крутіше, ніж зустріч Міленіуму», — так відгукувалися учасники дійства про Новий, 2014–й, рік на майдані Незалежності в Києві.

У новорічну ніч на центральній площі столиці Незалежності українці зробили спробу встановити рекорд для Книги Гіннесса на масовість виконання національного гімну. За дійством спостерігали експерти Гіннесса, після чого було підписано протокол фіксації рекорду.

«Встановлення рекорду фіксували камери з гелікоптерів. Підрахунок кількості людей займе до півтора тижня», — прокоментувала ситуацію співачка Руслана, яка також поставила свій підпис під протоколом. Тепер багато хто зрозумів, що були за «НЛО», які раз–по–раз злітали над площею.

Тож в українців є усі шанси побити попередній рекорд, зафіксований в Індії, де у виконанні гімну взяла участь 121 тисяча осіб.

Хай там як, а якщо навіть Гіннесс не дасть «добро», явище в ніч із 31 грудня на 1 січня на Майдані справді було фантастичним. Унікальна громадська самоорганізація — нарізаного салату олів’є вистачило всім охочим! Десятки, сотні тисяч учасників — і мінімум правопорушень. Концерт для велелюдного натовпу, що зібрався з різних куточків країни, — і нуль російської попси. Мистецьке об’єднання «Остання барикада», яке «завідує» сценою Майдану, віддало перевагу тим групам і співакам, які самовіддано відпрацьовували тут весь останній місяць. Родзинкою шоу став «ліхтарик» Євромайдану — співачка Руслана.

Ідею з «безалкогольним» святом реалізувати не вдалося, але дуже п’яних людей було напрочуд мало. Найбільше вразив юрбу чи не єдиний прихильник Партії регіонів, який близько 23:00 видерся на славнозвісну «Йолку» з прапором «Янукович — наш вибір–2010» і не хотів злазити майже до п’ятої години ранку. Ситуація нагадувала отця Федора з «Дванадцяти стільців». «Уб’юсь за Януковича», — кричав чолов’яга, під яким уже й натягували брезент. Зняли небораку вже вранці...

Найбільше майданівцям сподобалася постановка «Зіркового вертепу» з поваленням Ірода Пьодоровича, роль якого чудово зіграв нардеп Володимир Ар’єв. «Народився Бог... тут, на барикаді», — написав автор п’єси Сашко Лірник.

У міліції тим часом святкування на Майдані «не помітили». Згідно з поширеним 1 січня повідомленням МВС, «31 грудня 2013 року на території держави відбулося майже 1,2 тисячі новорічних масових заходів за участю майже 730,7 тисяч осіб», з яких «найбільш багатолюдні заходи відбулися на території Дніпропетровської області (у 43 заходах взяли участь 165 тисяч осіб) та на Харківщині (майже 90 тисяч осіб узяли участь у 34 урочистостях». Згідно з цим повідомленням, «грубих порушень громадського порядку під час новорічних масових заходів міліція не зафіксувала».

Водночас міліція, не помічаючи акцію на Майдані, суперечить сама собі. В іншому повідомленні МВС заявляє, що «до київської міліції продовжують надходити звернення громадян з приводу проведення в центральній частині столиці так званого «Євромайдану». Люди нібито скаржаться на неможливість нормального пересування майданом Незалежності та вулицею Хрещатик. «Наразі зареєстровано нанесення тілесних ушкоджень, грабежі та крадіжка особистих речей. Так, учора, 31 грудня, до міліції звернулася волонтерка благодійного фонду із заявою, що мітингувальники — охоронці в Будинку профспілок відібрали в неї особисті речі та скриньки з благодійними внесками», — сказано в повідомленні МВС.

Водночас немає жодного повідомлення про занесення таких випадків до єдиного реєстру досудових розслідувань, а також про те, чи пишуть кияни скарги на блокування центру столиці автобусами МВС і внутрішніми військами.

Не звернувши абсолютно ніякої уваги на привітання Януковича, громадські активісти записали «Новірічне вітання народу України Президенту України» із закликом: «Майбутнє України — у наших, а не ваших руках. Ми — європейці. Ми будемо в Євросоюзі. З вами чи без вас».